Pasta görünümünde vişneli muhallebi

Osmanlı mutfağının gözdelerinden olan muhallebi tatlısının o zamanlar bir sürü farklı çeşidi denenmiştir; et ile, bal ile, safranla ve pirinçle tüketilmiş ve hatta muhallebi tarifi zamanla tavuk göğsü ve kazandibi gibi farklı tariflere dönüşmüştür. Böylesine temel ve özel bir tatlı olan muhallebiyi ben de kendimce yorumlamaya çalıştım. Pasta gibi şekliyle ve üzerindeki vişne sosuyla hem klasik yapılışlarından daha farklı bir estetiğe kavuştu hem de vişne sosuyla birlikte kazandığı freshlik sayesinde muhallebinin o ağır tadı dengelenmiş oldu.  Üstelik yapılışı da bir o kadar pratik olan bu tarifi denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. İşte vişne soslu muhallebinin tarifi:

Haberin Devamı

Muhallebisi için;

125 gr tereyağı veya margarin

1 su bardağı un

1 su bardağı şeker

1 litre süt

2 tatlı kaşığı nişasta

1 paket vanilya

Vişne sos için;

1 bardak vişne

1 çay bardağı şeker

1,5 çay bardağı su

1 tatlı kaşığı nişasta

1 litre soğuk sütü kaba alıyoruz ardından unu yağı ilave edip kaynayana kadar sık sık karıştırıyoruz. Kaynamasına yakın şeker ve vanilyayı da ilave ediyoruz tekrar karıştırıyoruz.

Muhallebimizi kaba dökmeden önce kalıbınızı ıslatmanız önemli çünkü kalıptan çıkarırken tek parça halinde çıkmasını istiyoruz

Bu sırada vişne sosumuza geçelim ilk vişne, şeker ve suyu güzelce kaynatalım ardından soğuk suyla nişastamızı karıştırıp vişnelerin üzerine ilave edelim. Kaynadığı gibi sosumuz da hazır oluyor. Vişneleri süzerek sosumuzu bir kaba alalım.

Buzdolabında 1-2 saat beklettiğimiz muhallebiyi ters çevirip üzerine sosu dökebiliriz.

Pasta görünümünde vişneli muhallebi


Herkese afiyetler olsun!

Didem Devay