Allura red nedir? Gıdalarda nasıl kullanılır?

Doğal renklendiriciler, gıdalara ilave edildiğinde bir süre sonra solmaya başlamakta ve istenen rengin sağlanması yüksek fiyatlara mâl olmaktadır. Bu da üreticileri çok az kullanıldığında dahi güçlü bir renk sağlayan ve uzun vadede dayanıklı kalabilen yapay renklendiricilere yönlendirmektedir.

Bu amaçla kullanılan sentetik boyalardan Allura Red (E129), 1980'lerin başında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yasaklanan bir boya olan amaranthın yerini almak için piyasaya sürülmüştür. İlk değerlendirmelerde, FAO / WHO Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi tarafından, Allura Red için kabul edilebilir günlük alımın 0-7 mg / kg vücut ağırlığı olduğu bildirilmiştir. Yapılan araştırmaların devamında Allura Red’in DNA üzerinde genetik olarak hasar bırakıp bırakmadığına dair ortak bir görüş olmazken bu boyaların toksikolojik özelliklerine dair yapılan araştırmalar sonucunda, insan sağlığı için potansiyel olarak tehlikeli olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle Allura Red, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından kullanımı kısıtlanmaktadır.

Haberin Devamı

Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre ise Allura Red kullanımı gıdadan gıdaya değişmekte olup maksimum 500 mg/kg ilave edilebilmektedir. Şekerlemeler, kekler, bazı pastacılık ürünleri, soğuk içecekler, yenilebilir sulu buzlar, kurutulmuş meyve ve sebzeler, aromatik şaraplar, işlenmiş balık ürünleri Allura Red içerebilmektedir.

Sağlık üzerine etkilerine biraz daha inildiğinde ise dozundan fazla tüketildiğinde alerjiye, gıda intoleransına, mide bulantısına yol açabilmektedir. Uzun süre dozundan fazla kullanıldığında kanser, astım gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Çocuklarda ise hiperaktivite ve zeka geriliğine yol açtığı bilinmektedir. Bu da etiket üzerinde ‘çocukların aktivite ve dikkatleri üzerinde olumsuz etkileri bulunabilir.’ ibaresinin bulunmasını zorunlu hale getirmektedir.