Hayatımıza giren doğal tatlandırıcı: Stevia

Merhaba dostlar,

2008’de ABD, 2011’de Avrupa ve 2013 yılında Türkiye’de kullanımına onay verilen ve diğer tatlandırıcıların güvenilirliği konuşulurken ortaya çıkan bir DOĞAL tatlandırıcıya değineceğim: STEVİA.  Hazırsanız başlayalım.

Stevia rebudiana, yüzyıllardır Güney Amerika ve Japonya’da, geleneksel tıbbın mucizesi olarak karın ağrısı, mide sorunları için kullanılan bir bitkiyken 1880’lerde Bertoni isimli genç bir bilim insanının keşfetmesiyle yayılmaya, araştırılmaya başlanmıştır.

Stevianın özelliklerine bakacak olursak 1 gram stevia yaprağı 1 gram beyaz şekere göre 200-350 kat daha fazla tat verirken, bu tatlılığı herhangi bir kalori eklemeden vermektedir. Pişirme, dondurma gibi işlemlere karşı dayanıklı olması, çok az miktarlarda kullanımının yeterliliği ve şeker yerine kullanıldığında birçok ürünün tat ve yapısını etkilememesi, bakterilerin çoğalmasını engellemesi ve ‘’doğal tatlandırıcı’’ olarak etiketlerde beyan edilebilmesi üretici cezbetmektedir.

Haberin Devamı

Çikolata, meyve suları, dondurma, şekerleme ürünlerinde stevia tercih edilebilmektedir.

Peki ne kadar güvenli?

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, steviayı GRAS yani genel olarak güvenilir kategorisinde sınıflandırmaktadır. Günlük alım dozu 70 kg birisi için 280 mg olarak belirlenmiştir. Birçok üründe %1’den az bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında ise stevianın obezite, , karaciğer yağlanması, hipertansiyon gibi hastalıklara karşı olumsuz bir etki göstermediği sonucuna varılmıştır.  İnsülin seviyesini düşürmesi ise diyabet hastaları için fayda sağlamaktadır.

Appetite dergisinde yapılan bir çalışmada, şeker yerine stevia tüketen bireylerin bir sonraki öğünde aşırı yemekten kaçındığı gözlemlenmiştir. Ancak stevianın doğrudan zayıflamaya yardımcı olduğuna dair bir veri bulunmamaktadır.

Son olarak, stevia fiyatlarının yüksek olması ve şeker yerine alternatif olarak görülmesi nedeniyle ülkemizde Ege ve Marmara bölgesinde yetiştiriciliğine başlanmıştır. Yatırım yapmak isteyenlere duyurulur.