Gündem Yemekler barış ve dostluk için pişti

Yemekler barış ve dostluk için pişti

22.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik Projesi” kapsamında Kars’ta buluşan ve iki kültürün ortak yemeklerini pişiren kadınlar ‘Barış mutfakta başlar’ diyerek dostluğa dikkati çekti...

Yemekler barış ve dostluk için pişti

Kafkasya Ticaret ve Kalkınma Ağı (CBDN) ile Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü “Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik Projesi” kapsamında gerçekleştirilen Gümrü-Kars Yemek Atölyesi Türk ve Ermeni kadınları mutfakta bir araya getirdi. International Alert, German Marshall Fund, ABD Büyükelçiliği, İsviçre Büyükelçiliği ve Calouste Gulbenkian Vakfı’nın desteklediği proje, 2014 yılında, CBDN temsilcilerinin Türkiye ve Ermenistan’dan yemek konusunda çalışan uzmanlarla birlikte Gümrü ve Kars’ta 10 farklı köyü ziyaret etmesiyle başladı. Gümrü ve Kars çevresindeki evleri ziyaret edip kadınların pişirdikleri yemekleri tadan yetkililer, yaptıkları ön çalışmalar sonucunda yemeğin yalnızca beslenmeyi değil, belli bir coğrafyanın tarihini ve kültürel mirasını da içinde barındırdığını gözlemledi.

Haberin Devamı

Birçok yemek aynı

Projenin uzmanlarından Takuhi Tovmasyan Zaman, projenin ismi “Beraber az mı tuz ekmek yedik” deyiminin her iki toplumda da kullanıldığını amaçladıklarını dile getirdi ve yaptıkları çalışmalarda pek çok yemeğin aynı şekilde yapıldığını ve mutfakla ilgili kullanılan pek çok kelimenin ortak olduğunu gördüklerini belirtti. Çalışmaların ardından ilk atölye Gümrü’de gerçekleştirildi ve Karslı kadınlar Gümrülü kadınların mutfağına konuk oldu. Gümrülü dostlarıyla birlikte kete, kesme aşı gibi her iki tarafa da özgü yemeleri pişiren Karslı kadınlar, bu kez de onları kendi mutfaklarında ağırladı.