Dünya Yemen’de yeni umut

Yemen’de yeni umut

14.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

BM öncülüğünde İsveç’te gerçekleştirilen görüşmelerden anlaşma kararı çıktı. Anlaşmaya göre, insani yardımlar için büyük önem taşıyan Hudeyde limanında tarafsız güçler kontrol sağlayacak

Yemen’de yeni umut

İsveç’te sona eren Yemen görüşmelerinde, insani krizin sürdüğü ülkenin geleceği için oldukça olumlu kararlar çıktı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveç’te sona eren Yemen konulu istişare toplantılarında zor durumdaki ülke halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu. Guterres, İsveç’in başkenti Stockholm’e 77 kilometre uzaklıkta bulunan Rimbo kasabasında geçen perşembe başlayan toplantıların kapanışında düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

İnsani koridor

“Hudeyde limanı ve kenti için anlaşmaya vardık” diyen Guterres, anlaşmanın limana ve kente “tarafsız güçlerin konuşlandırılmasını” ve “geniş çaplı ateşkesin sağlanmasını” kapsadığını vurguladı.

Guterres, anlaşma gereğince “BM’nin limanda lider rolünü” üstleneceğini, Yemen’e insani yardımların önünün açılacağını, böylelikle milyonlarca Yemenlinin yaşam şartlarının iyileştirileceğini bildirdi. Taiz’deki durumun kolaylaştırılması için ayrıca ortak bir anlayışa ulaştıklarını aktaran Guterres, kentte “insani bir koridorun” açılacağına inandığını ifade etti. BM Genel Sekreteri, gelecek ocak ayında yapılması planlanan bir sonraki Yemen barış görüşmelerinde, siyasi konulara ilişkin taslak çerçeve anlaşmasının müzakere edilmesine ilişkin de anlaşmaya vardıklarını, bunun barış sürecinde çok önemli bir adım olduğunu kaydetti. Guterres, konuşmasının ardından istişare toplantılarına katılan meşru hükümet ve Husilere, Arapça ve İngilizce teşekkür etti. Yemen’in yaptığı ithal gıda ürünlerinin yaklaşık yüzde 90’ı, insani yardımların da yüzde 80’inin giriş noktası olması açısından Hudeyde limanı Yemen halkı için hayati önem taşıyor. Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüşmeleri, 2015’te İsviçre’nin Biel ve Cenevre kentleri ile 2016’da Kuveyt’te yapılan 3’üncü turun ardından sekteye uğramıştı. İki yıl aradan sonra 6 Eylül’de Cenevre’de yapılması planlanan Yemen konulu istişare toplantıları, Husilerin katılımının sağlanamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.