Ekonomi Yeni ev isteyene kapıyı araladılar

Yeni ev isteyene kapıyı araladılar

18.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ev sahibi olmak isteyenlere 0.98 kredi faiz oranı ile ‘yeni ev’in kapısını açan Ziraat Bankası ile KONUTDER işbirliğine Vakıfbank ve Halkbank da destek verdi.

Yeni ev isteyene kapıyı araladılar

2018 bitmeden büyük ‘faiz’ fırsatı ev sahibi olmak isteyenlerin kapısını çaldı! Ziraat Bankası ile Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) tarafından geçen hafta başlatılan ve konut kredisi faiz oranını ‘0.98’e düşüren kampanyaya diğer kamu bankaları da katıldı.

Vakıfbank ve Halkbank da anlaşmalı firmaların projelerinden konut alacaklar için faizi bugünden itibaren düşürdü. Buna göre, kamu bankaları ile çalışan firmalardan konut satın alacak tüketicilere aylık yüzde 0.98 faiz oranı ve 120 aya varan vade seçenekleriyle 500 bin liraya kadar konut kredisi kullanma imkanı verilecek.

Sektöre tam destek

Yapılan çalışma ile kamu bankalarınca verilen konut kredisi faiz oranı aylık yüzde 1.78 olarak belirlendi. Bankalar ile çalışmakta olan konut üreticisi firmaların faiz maliyetinin yüzde 0.80’ini üstlenmeleri neticesinde müşterilerine faiz oranı aylık yüzde 0.98 olarak yansıtılmış olacak. Bazı bankalarda yüzde 3’e kadar çıkan, en düşük ise yüzde 2 seviyesinde uygulanan konut kredisi faiz oranı, ev sahibi olmak isteyenlerin önündeki en büyük engeli oluşturuyordu. Öyle ki, banka kredisi ile konut alımı yapanların oranı tarihteki en düşük seviyeyi görmüştü.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ile aktif çalışan inşaat firmalarından alımlarda geçerli olacak kampanya ile firmaların elinde bulunan bitmiş birinci el ve henüz tamamlanmamış inşaatı devam etmekte olan konut satışlarının finansmanına destek verilecek ve böylelikle firmaların elinde bulunan konut stokunun eritilmesine yönelik de önemli katkı sağlanmış olacak.

Öte yandan; uygulama kapsamındaki konut kredisi ödemelerinin bir kısmı firmaların bankalardaki ticari risklerine mahsup edilirken, kalan kısmı da ilgili firmalara nakit akışı sağlayacak. Böylelikle bankacılık sektörüne, konut üreticilerine, yan sektörlere ve ev sahibi olmak isteyenlere destek sağlanmış olacak.

500 bin TL fark var!

Ev sahibi olmak isteyenler için konut kredisi faiz oranında ‘yüzde 1’ psikolojik sınır olarak gösteriliyor. Bu oranın üstünde kredili alımlar düşerken, bu oranın altında ise kredilere yüksek talep oluyor.

Örneğin en yüksek kredi faiz oranı olan yüzde 3 ile 300 bin liralık konut kredisi çekmek isteyen bir tüketici, bankaya 1.1 milyon lirayı aşan geri ödeme yapıyor.

Ancak 0.98 faiz fırsatı ile 300 bin lira çeken bir tüketicinin geri ödemesi ise 511 bin lira olacak. Bu sayede tüketicinin 500 bin lirası cebinde kalacak.