Dünya Yeni göç dalgası Dera’dan

Yeni göç dalgası Dera’dan

24.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Esad rejimi ve müttefiklerinin, ülkenin güneyindeki Dera’ya başlattığı operasyon yeni göç dalgasının başlamasına neden oldu. Binlerce aile, güneyde İsrail işgalindeki Golan Tepeleri sınırına doğru göç etti, yiyecek sıkıntısı başgösterdi

Yeni göç dalgası Dera’dan

Suriye’de Beşar Esad rejiminin yanı sıra destekçisi İranlı güçlerin, ülkenin güneyindeki Dera’ya başlattığı geniş çaplı operasyonun sonucu bombardımanlardan kaçan on binlerce sivilin, İsrail işgalindeki Golan Tepeleri sınırına doğru göç etmeye başladığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

20 Haziran’da başlayan saldırılar sonrasında binlerce ailenin, Dera’nın kuzey ve doğu kırsallarından kaçarak ülkenin güneyinde nispeten daha güvenli olan sınır hatlarına yöneldiği belirtiliyor. Söz konusu ailelerin, göç ettikleri bölgelerde yerleşim olmaması nedeniyle kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda kaldığı, ilkel şartlarda sıcak havalardan korunmaya çalıştığı haber veriliyor. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sivillerin, içecek su ve kalacak yer bulmakta zorluk yaşadığı bildiriliyor.

Dera’da bulunan 45 yaşındaki Um Fatma, “Çocuklarımla buraya kaçtık. Güneşin altında, aç, susuz yaşıyoruz. Çevremizde hiçbir şey yok. Uçaklardan kaçarak buraya sığındık” dedi. Sivil toplum kuruluşlarına seslenen Um Fatma, “Bize yardım etsinler, güneşten korunacak çadır istiyoruz. İçecek su yok. Kendimizi toplamamız için yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Ebu Muhammed de rejimin yoğun saldırıları yüzünden göç ettiklerini dile getirerek, “Sınırdayız, çocuklar, yaşlılar hepsi burada. Herkes saldırılardan dolayı burada. İnşallah muhalifler rejimin ilerlemesini engeller. Allah yardımcıları olsun” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni göç dalgası Dera’dan

Felaket bölgesi

Bu arada Suriye’nin güneyindeki Dera’da muhaliflere bağlı İl Meclisi, yoğun saldırılara maruz kalan belde ve köyleri “felaket bölgesi” ilan edip, bölge halkı için acil insani yardım çağrısı yaptı. Dera İl Meclisi, birkaç gündür süren saldırıların ardından bölgedeki insani duruma ilişkin sosyal medya hesapları üzerinden yazılı açıklama yaptı. Dera’nın doğu kırsalındaki beldelere yoğun saldırılar yüzünden toplu göç başladığına vurgu yapan İl Meclisi, 50 binden fazla kişinin saldırılardan kaçarak göç etmek zorunda kaldığını bildirdi. Göç edilen bölgelerde barınma sorunu yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, “Dera İl Meclisi olarak, Dera ilinin doğu kırsalındaki köy ve beldeleri ‘felaket bölgesi’ ilan ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Dera İl Meclisi, sivil toplum kuruluşlarının bir an önce harekete geçmeleri ve sivillere yardım etmeleri çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Yardımlar kesilmişti

Dera, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya’nın Mayıs 2017’de oluşturduğu dört gerginliği azaltma bölgesinden biriydi. Rusya ve ABD, iki ay sonra Dera’yı bu kapsamdan çıkararak ayrı bir güvenli bölge ilan etmişti. Ardından ABD, bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti. ABD’nin tüm uyarılarına rağmen rejim ve destekçisi İran, ülkenin orta kesimindeki kazanımlarından sonra güneyi de ele geçirmek için Dera’ya operasyon başlatmıştı.