Siyaset Yeni kabine için ‘istifa’ formülü

Yeni kabine için ‘istifa’ formülü

25.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden beş yıllığına Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından yeni hükümet sistemi de hayata geçecek. Erdoğan’ın yeni dönemde 16 bakan, dokuz kurul, dört ofis için kimleri göreve getireceği de merak ediliyor. Meclis’te yemin edilmesinin ardından Erdoğan’ın yeni kabine çalışmaları da başlayacak.

Yeni kabine için ‘istifa’ formülü

Ak Parti’nin 27. Dönem milletvekili aday listelerinin açıklanmasının ardından yeni dönemde yeni kabinenin nasıl oluşacağına dair başlayan tartışma da dün akşamki sonuçların ardından netleşti. Ak Parti’nin Meclis’te çoğunluğu sağlayamaması ancak Cumhur ittifakı’nın çoğunluğu sağlamasının ardından yeni kabine de buna göre şekillenecek.

MHP de olacak

Erdoğan’ın milletvekili olmayan isimlerden kuracağı kabinede MHP’ye yakın bazı isimlerin de yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ak Parti’nin vekil sayısının 297’de kalmasının ardından iki-üç ismin kabineye girebileceği ve bu nedenle istifa edebileceği kaydediliyor. Ak Parti ile MHP’nin 347 rakamına ulaşmasıyla birlikte milletvekili olan bazı bakanların da yeniden kabineye girmesi bekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın da yeni dönemde yeni hükümet sisteminde görev alabileceği kaydediliyor.

Teknokrat kabine

Erdoğan’ın açıkladığı yeni hükümet sisteminin Bakanlar Kurulu 16 isimden oluşacak. Erdoğan’ın yeni kabinesine MHP’de siyaset yapmış isimlerin yanı sıra alanında uzman olan teknokrat isimlere de yer verilmesi bekleniyor. Ataması beklenen iki veya üç başkan yardımcısı arasında teknokrat isimler yer vermesi beklenen Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda ekonomi yönetimi için iş dünyasından isimlerin de gündeme gelebileceğini söylemişti. Cumhurbaşkanlığı’nda görev alan danışmanlar arasından da kabineye girecek isimlerin olması bekleniyor.

16 bakanlık

Yeni modele göre, etkin bir koordinasyon için bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26’dan 16’ya düşürülecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile oluşturulacak dokuz kurul politika önerileri yapacak, bilimden, sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek. Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan cumhurbaşkanına bağlı dört ofis kurulacak. “Finans Ofisi”, “İnsan Kaynakları Ofisi”, “Dijital Dönüşüm Ofisi” ve “Yatırım Ofisi” adlarını taşıyacak bu birimler, “insan kaynağının etkin ve verimli kullanımı”, “dijital dönüşüm ve hizmet kalitesinin artırılması”, “Türkiye’nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi” ve “yeni finansal enstrümanların geliştirilmesi”nde rol alacak. Bu ofisler Erdoğan’a en yakın çalışacak birimler olacak.

Yeni yönetim modelinde bu ofisler ve kurullar ile koordineli çalışacak başkanlıklar sayesinde, “güçlü koordinasyon ve verimli yönetim” hedefleniyor. Yeni dönemde çalışacak sekiz başkanlık arasında; Genelkurmay, MİT, Savunma Sanayii, MGK, Diyanet İşleri, Devlet Denetleme Kurulu gibi var olan başkanlıkların yanı sıra “İletişim” ve “Strateji ve Bütçe” gibi yeni başkanlıklar da yer alacak.