Yeni Yıl, Yeni Başarılar

Haberin Devamı

Yeni yıl geldi! Yeni yıl ile birlikte yeni dilekler de bizimle! Peki ne dileyeceksin? Dünya barışı?

Evet, dünya barışı; dilekler sorulduğunda pekçok kişinin cevabı oluyor. Tabii kalabalık ortamlarda... Oysa her kişinin kendine özel dilekleri daima vardır. Bu yeni yıl, sana istediğin ne varsa onu getirsin!

Yeni yıldan en büyük dileğimiz "sağlıklı olmak" ve sonra "daha başarılı olmak" olsun. Her şeyin başının sağlık olduğunu unutmamalısın. Sağlık olduktan sonra gerisi de rahatlıkla gelecektir.

Daha başarılı olabilmek için ne yapmak gerekir?
Başarı, kolay kazanılabilen bir durum değildir. Başarılı olabilmek biraz zaman ve biraz da acı gerektirir. Kolay olmayacaktır. Başarıya giden yollar bazen çok dar, çok virajlı olacak veya uçurumla sonlanacak... Önemli olan bu yoldaki tüm zorluklara göğüs gerip sabrederek yola devam etmek. Zorluklara karşı daha temkinli yaklaşmak gerekir. Bunun yanı sıra başarıya giden yolda düştüysek aynı şekilde kalkmayı ve toparlanmayı da bilmeliyiz.

Hayatın içinde düşmek de var kalkmak da ve durmak ile yola devam etmek de var. Hangi aşamada olacağına karar vermelisin. Ne yapmak istiyorsun? Amacın, hedefin ne? Bu hedefe ulaşmak için neler yapman gerekir? Bu soruların cevaplarını henüz bilmiyorsan, kendine öncelik olarak bunu seçebilirsin. Yola başlamadan önce plan yapmakta fayda var. Nasıl bir yol izlemen gerektiği ile ilgili sana yardımcı olur. Kafanda yaptığın planlar veya yazıya döktüğün şemalara göre yola başladığında daha doğru adımlar atabilirsin.

Yaptığın planlar içerisinde mutlaka B ve C planı denebilecek ikinci ve üçüncü planlar da olsun. Bu planlar, başarıya doğru çıktığın yolda herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaştığında pes etmeden toparlanmanı sağlayacak. Odak noktamız tek bir alan olabilir ancak o odağa giden pek çok yol mevcut. Dolayısıyla birinci yol olmadıysa ikinci, üçüncü veya dördüncü yol izlenebilir. Olumsuz koşullara önceden hazırlık yapman seni durdurmadan yalnızca kısa bir duraklama ile yoluna devam etmeni sağlar.

Özetle; daha başarılı olabilmek için planlar yapmak gerekir. Bu planlara göre çalışmalara yönelmek ve kendini geliştirmek gerekir.

Hedefe gidilen yolda izlenecek şema nasıl olmalı?
Hedefi belirle
Hedefe yönelik araştırma yap
Hedefe ulaşman için gerekli olan malzeme veya donanımları belirle
Araştırma sonuçlarının tümünü veya bir kısmını kısa notlar halinde elinde tut
Alınması, yapılması gerekenler varsa bunları tespit et
Kendini bu yolda geliştir
Pes etme
Mücade Et
Tekrar ve tekrar dene

Belirli bir şema ile yola başladığında işler daha kolaylaşır. En basit haliyle önünü görebilirsin. Bir sonraki hamlede ne yapman gerektiğine daha hakim olursun. Hedefe ulaşman için kendini hangi alanda geliştirmen gerekiyorsa mutlaka bunu tespit edip hemen yola koyulman gerekir. Okul, iş veya özel yaşantındaki herhangi bir konu için de bu böyledir. Olmasını istediğin her ne ise ona ulaşman için yapman gereken, kendinde değiştirmen veya geliştirmen gereken davranışlar ve özellikler olabilir. Bu alanlara yönelerek çalışmalarına devam ettiğinde hedefine ulaşman da daha rahat olur.

Yeni Yıl, Yeni Başarılar
Yeni yıl ile birlikte yenilenmeye hazır olmalısın. Bu kez gerçekten!

Özellikle okul dönemlerinde ikinci döneme geçilirken yapılan bir plan vardır. "Gelecek dönem daha çok çalışacağım." ve " Sınav ertelenirse daha iyi hazırlanacağım." örnekleri yapılan planların başında gelir. Bu sözleri söyleyen öğrencilerin pek çoğu ise hayatında bir şey değiştirmeden daha çok çalışmadan veya daha iyi hazırlanmadan hayatlarına devam ederler. Yapılan plan boşa gider. Bu örnekleri günlük hayatta da sıklıkla görürüz. "Pazartesi diyete başlayacağım.", "Sabahları erken kalkacağım.", "Spor yapacağım.", "Bir daha asla aşık olmayacağım"... Daha pek çok örnek sıralanabilir. Görüldüğü gibi günlük yaşamda bilinçli veya bilinçsiz küçük de olsa planlar yaparız. Peki kaçımız bu söylediklerimizi gerçekleştirebiliyoruz? Bu sayı gerçekten az...

Yeni yılda tabuları yıkmaya var mısın? Bu yıl yaptığın planları gerçekleştirebilmek adına en azından adımlar atmaya başla. Sözde kalmasın. Bunu kimse için değil yalnızca kendin için yapacaksın. Bugüne kadar hedeflediğin başarıya ulaşamadıysan bir eksiklik var demektir. Geri dönüp öncelikle yanlış veya eksik yaptığın şeyi bulmalı ve bunu düzeltmek için yeni çalışmalara başlamalısın.

Doğru ve düzenli çalışma ile yeni başarılar da seninle olacak. Kendine inan, güven, pes etme, ilerle...

Yeni yıl sana sağlık, mutluluk ve hedeflediğin başarıları getirsin.
Hoş geldin yeni yıl, hoş geldin 2019 ve hoş geldin yeni başarılar...