Yeni Yıl İçin Dilekler Nasıl Tutulmalı?

Yeni bir yıla başlarken yapılan ritüeller vardır, yapanlar bilir. Yine 2019 yılı için umutlarını gerçekleştirmek isteyenler, her zamanki gibi yapan ya da ilk kez odaklanarak dileklerde bulunacaklar olabilir. Bu ritüeller de çokça örnekle her yerde anlatılmıştır. Bildiğiniz gibi her zaman farklı pencerelerden bakmanızı sağlamayı seviyor ve tercih ediyorum. Bu sebeple gelin bambaşka bir deneyim yaşayalım birlikte:

Doğru olmakla birlikte genelde sadece oturup hayaller ve umutlar kağıda dökülür. Her zaman dediğimiz gibi, bir dileğin olması onu sadece dilemekten değil, inanarak gönülden arzulamaktan geçer. İnanmanın ise kolay olmadığını her zaman söylemişimdir. O yüzden sizi güzel bir yolculuğa çıkararak hedeflerinizi belirlemeye yönlendirmeyi ve bunu inanarak yapmanızı sağlamayı kendime vazife bilirim.

Haberin Devamı

Peki nereden başlayalım?

Gelin önce 2018’in hesabını görüp kapatalım derim. Bugün önce şu 2018’e bakıp, ardından ona arkamızı dönüp, yüzümüzü şahane bir yeni yıla çevirelim.

Önce “şükürlerimizle” başlayalım. Benim size vereceğimden fazla “şükürler”, her birinizin bir yıllık hikayesinde saklıdır. Bu sebeple şükürlerinizi tam olarak yapın. Bunu yaparken de lütfen doğru yapın. Bir şeye şükretmek onun en şahanelikte olmasını gerektirmez. Bu yüzden sağlığınızın yerinde olduğuna şükredeceğiniz gibi hastalıklarla sınandığınız bir yıl olduysa “neyse ki yaşadığınıza ve sağlığınıza kavuştuğunuza” şükredin; kazalar olmuş olabilir ama yaşadığınıza şükredin, sevdiklerinizin varlığına ya da kalan sevdiklerinizin varlığına şükredin. Her şeyden önce beden ve AKIL sağlığınızın var olduğuna şükredin. Başardıklarınıza şükredin ama başaramadıklarınız da varsa sabrınıza ve azminize şükredin. Sınavlarınızı düşünün bu sene hayata dair; duygusal tahrifatlar olabilir ama ölmediniz ya da yıkılmadınız işte, sınavları yaşayabildiniz, sonunu gördünüz, nasıl da geçtiniz öyle ya da böyle, iradenize şükredin.

Aşka düştünüz; aşk ne güzel bir şeydir, bu aşkı size lütfeden hayata ve aşka şükredin. Sevilemediyseniz de kalbiniz taş değil, siz sevmeyi başarabildiğinize, sevginize sığınabildiğinize ya da onun için mücadele verebildiğinize, gururlu ve mağrur durabildiğinize, kabullenmelerinizdeki olgunluğunuza, acısını çektiyseniz de baş edebildiğinize şükredin. Güçlü olabildiğinize, iradenize ve ruhunuza şükredin.

Haberin Devamı

Maddi gelişimlerinize ya da en azından stabil kaldığınıza, o da yoksa en azından mücadele verebildiğinize, “buna da şükür” diyebilecek kadar yaşayabildiğinize şükredin. 2019 yılını göremeyecek olabilirdiniz; canınızın varlığına, tadını alabileceğiniz en saf huzurunuza ve olmayanları olsa da her bir sağlıklı organlarınızın sizi yarı yolda bırakmadığına şükredin. Ve nice şükredecek gerçeklerinizi düşünmeyi unutmayın!

Ardından dostlarınıza, ailenize, işinize, şehrinize, kendinize ve evrenin güzelliklerine teşekkür edin. Yürekten bir teşekkürü hak ettiler koca bir yıl varlıklarıyla, gönülden teşekkür edin.

Ve şimdi “Affedin”. En başta 2018 sizin için kötü bir yıl olmuşsa, 2018 yılını ve onu mükemmelleştiremeyen evreni affedin. Daha iyisini yapamamış ya da olduramamışsanız, hatalarınız olmuşsa, bu koca yıl, olmadıysa bile kendinizi affedin. Kimse kusursuz değildir ve hata yapabilir; gelin topyekûn bu 2018 yılında kırıldıklarınızı ve incindiklerinizi kapatacak bir karar alıp; “affedin” ve 2018 ajandasının arasına koymuş gibi düşünerek, olanı biteni ajandayla çöpe atın ya da rafa kaldırın. Kırgınlıklarınız ve duygusal etkileriniz sizinle 2019 yılının kapısından içeri girmesin. Aksi halde unutamayacaklarınızı siz yanınıza almış olacaksınız ve 2019 yılında bu hatırlamalar devam edecek. İyi düşünün, neleri 2018 yılıyla birlikte geride bırakmak istiyorsunuz, bunları düşünün. Dilerseniz ayrıca 2018 yılıyla birlikte geride kalmasını, yok olmasını istediğiniz tüm kişi, olay ve yönlerinizi birer kelime ya da kısa cümleyle bir kağıda sıralayıp kağıdı yakın ve atın. Bunu yaparak onları gerçekten yanınızda götürmek istemediğinize karar verin.

Haberin Devamı

Sırada 2018 yılı biterken “siz nasıl bir insansınız?”, bunu tanımlamak var (2018 yılında olan özellikler değil, bugün itibariyle sayabileceğiniz tüm özellikleriniz). Kişisel olarak iyi yönlerinizi sayın. İyi kalpliyim, güzelim, sağlıklıyım, güçlüyüm, iradeliyim, başarılıyım, şanslıyım, zenginim, sevilenim... gibi özelliklerinizi düşünün, canınız neleri istiyorsa.

Tanımladığınız karakteristik özelliklerinizle, 2017 bitiminde olmayıp 2018 yılında kendinize kattığınız somut başarı veya güzellikleri gözden geçirin. Nelere sahip oldunuz giden yılda? Ev, araba, yeni iş, aşk, evlilik, çocuk, para gibi somut örnekler haricinde hiç gitmediğiniz bir yere gitmek, bir hobiyle ilgilenmek, farklı zevkler tatmak, yeni kitaplar okumak, yeni beceriler geliştirmek gibi yeni olarak kendinize kattığınız her şey, yenilenmek, değişmek ve bakış açısı geliştirmek bile dahil.

Gördüğünüz gibi 2018 yılında yenilikleriniz olmuş, 2018 yılı bittiğinde saydığınız sizi siz yapan ve iyi yapan özellikleriniz olmuş. O halde 2019 yılında başarmak için belirleyebilecek daha fazla hedef neden olmasın? Daha fazlasını istersek ve yapabileceğimize inanırsak, neden yapamayalım!

Bu hesap kitaba göre 2018 yılını bitirdiğimiz gibi 2019 yılını da daha başlamadan tasarlamak pek mümkün. Şöyle düşünün: koyabildiğiniz kadar istek, hayal ve beklenti koyun, en kötü 2019 yılın hesabında eksik bakiyeyi bir sonraki yıla devredersiniz:) Bu espriyi aslında çok inanarak ve gerçekçi olarak söylediğimi itiraf etmeliyim. Çünkü hayal ve isteklerinizin olabilirliğini çok sorgulamayın; sorgulamalar o istek ve hayale inancınızı baltalar ve inançsız bir istek haline dönüştürür. Bu yüzden inancı zayıf istek ortaya koymaktansa hiç dilek tutmadan yaşayın derim, zira işe yaramayacaktır o dilekler. Esprideki gizli gerçekle rahat olun, en kötü bir sonraki yıla devredersiniz ama “hayatta her şey mümkün” ve “inanırsan olur” mottolarını iyi hissedin ve özümseyin. Nasıl ki bu yazıyı okumayı bitiremeden nefesin seni yarı yolda bırakabilecek kadar hayatın garantisi yoksa; ilk paragrafta dilediğin bir dileğin, son cümlemi okumadan evvel olması da ihtimal dahilindedir. İhtimallerle dolu hayata, inanarak dileyeceğin bir ihtimali koymaktan niye çekinesin ki; altı üstü istekle süslenmiş ve inançla tütsülenmiş bir ihtimal ekiyoruz toprağımıza.

Rahat, inançlı ve istekli olun.

Şimdi dilerseniz içinizden geçirin ya da yazın, dilerseniz yılbaşında söyleyin ya da yazın: 2019 yılına hangi isteklerinizi inanarak, ihtimal olarak ekeceksiniz. Nelere sahip olursunuz (istek ve hayallerinizi sahip olacağınıza inanarak belirleyin diye böyle tarif etmek ister ve öneririm)? Neler olsun istersiniz? Kendinizde istediğiniz değişimler nedir? Bunları yazın derim. “Ev alacağım, araba alacağım, evleneceğim, çocuğum olacak, aşkı bulacağım, zengin olacağım, şöhrete kavuşacağım” gibi istekler olabileceği gibi “daha güçlü, daha sağlıklı, daha zengin, daha başarılı, daha akıllı, daha çok sevilen, kendine değer veren biri olacağım” gibi özünüze dair kodlamalar da koyabilirsiniz. Bunlara sahipmiş gibi dilek mektubu şeklinde bir mektup yazılması da tavsiye edilir. Açıkçası ben bunu pek beceremiyorum, olmayan bir şeyi varmış gibi mektuba yazmak bende inançlı oluşum şeklinde var olmuyor. Bunu bu şekilde inanarak yapabilen, elbetteki böyle yapabilir. Benim gibi, varmış gibi yazmayı saçma hisseden, yapamayan, yazdığına inanmakta zorlananlar için bir üstte yazdığım gibi “2019 yılında olacak/sahip olacağım” şeklinde yazmasını ya da düşünmesini tavsiye ediyorum. Önemli olan düşüneceğiniz, dileyeceğiniz şeylerin gerçekleşebileceğine ya da sizin bunları yapabileceğinize ve her şeyden önce hayatın sürprizlerle dolu olduğu gerçeği karşısında, her şeyin mümkün olduğuna, “ben dilek tutayım, gerçekleşebilir” düşüncesinde olmanın doğru olacağına inanın. Kendinize, hayata ve evrene, inandığınız tüm değerlere yeniden ve çok güçlü inanarak bir 2019 hayal edin.

2019 sonunda bu hesabı yeniden görürüz. Dileğim odur ki; 2019 bitiminde yine buraya yazdıklarıma dolu dolu şahane cevaplarınız olsun, dilekleriniz gerçek olsun, umduğunuzdan daha muhteşem bir yıl size aşkla kapısını açsın. Ve yazmadan edemeyeceğim; 2019 yılı beni daha çok seveceğiniz bir yıl olsun:)

Şimdiden yeni yılınızı gönülden kutluyorum.

Betül Yergök /Mentalizasyon

mail:

İnstagram/Youtube: @mentalizasyon