Ekonomi Yenilenebilir elektrik fiyatına düzenleme

Yenilenebilir elektrik fiyatına düzenleme

19.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanun kapsamında Türkiye Ortalama Elektrik Toptan Satış Fiyatı (TORETOSAF), 2019 için yaklaşık yüzde 20 zamla kilovatsaat başına 20.48 oldu.

Yenilenebilir elektrik fiyatına düzenleme

EPDK kararına göre yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanun kapsamında Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatı kWH başına 20.48 kuruş olarak belirlendi. 2018 yılı için ise TORETOSAF 17,1 Krş/kWh olarak belirlenmişti. Belirlenen fiyat, yenilenebilir enerji elektrik şirketlerine verilen elektrik için esas alınıyor ve elektrik fiyatlarına yansıtılıyor.

Haberin Devamı

Kesme-bağlama...

EPDK kararıyla ayrıca, elektrikte kesme-bağlama ve güvence bedelleri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilan edilen Tüketici Fiyatları Endeksi dikkate alınarak artırıldı. Buna göre, elektrikte güvence birim bedellerinin sanayi ve ticarethane abone grupları için kilovatsaat başına 84.8 lira, mesken için 29.8 lira, şehit aileleri ve muharip gazi abone grupları için 14.9 lira, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer abone grupları için ise 40.2 lira olmasına karar verildi.

Kurul tarafından elektrikte kesme-bağlama bedellerinin alçak gerilim için 33.8 lira, orta gerilim için de 171.6 lira olması kararlaştırıldı.