Gercüş Gercüş'te bağ budama dönemi erken başladı

Gercüş'te bağ budama dönemi erken başladı

08.03.2023 - 16:25 | Son Güncellenme:

Gercüş'te bağ budama dönemi erken başladı

Gercüşte bağ budama dönemi erken başladı

Remziye ÖNER/GERCÜŞ(Batman),(DHA)- BATMAN’ın Gercüş ilçesinde badem ağaçlarının çiçek açmasıyla çiftçiler bağları budamaya başladı. 
Gercüş ilçesinde badem ağaçlarının çiçek açmasıyla çiftçiler üzüm bağlarında ve meyve bahçelerinde budama yapmaya başladı. Budamayı üzüm ağaçlarının kuvvetlenmesi ve veriminin artması için yaptıklarını söyleyen Ahmet Soyvural, "Havaların kuru ve sıcak geçmesi nedeniyle biz bu sene erken başladık. Bu sene badem ağaçları da erken çiçek açtı. Diğer yıllara nazaran erken başladık budamaya. Şuan budama zamanı değil ama hava sıcaklıkları artığı için, yağmurda yağmadığı için mecburi yapıyoruz. Bağ asmalarımız çiçek bırakacak ve eğer bırakırsa budamadan önce bir verim alamayız. Şarjlı makasla çalışıyorum. Eskiden dedelerimiz orak ile bağ budaması yapıyordu, daha sonra makaslarla yapılmaya başladı. Şuan ise şarjlı makaslarla yapmaya başladık. Makaslar sayesinde fazla yorulmuyoruz” dedi.
Çiftçilerden İhsan Öner de, “Bu sene kuraklık var, buralarda kar da yağmur da fazla yağmadı. Havaların sıcak olması nedeni ile de erken budama yaptık. Badem ağaçları çiçeklerini açtı, biz de bu bağı budamasak üzüm asması gözlerini açar, açtığı zamanda bağlarımızdan iyi bir verim alamayız" diye konuştu.
Salih Avcı ise, “Mart ayının sonuna kadar badem ağaçları çiçek açmıyordu. Bu 6 seneye yakındır hep böyle erken açıyor ve biz de tedirgin oluyoruz. Çünkü çoğu zaman mart ayında don olayı yaşanıyor” diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI