Bilecik Bilecik'te şerbetçi otu hasadı başladı

Bilecik'te şerbetçi otu hasadı başladı

20.08.2022 - 16:22 | Son Güncellenme:

Bilecik'te şerbetçi otu hasadı başladı

Bilecikte şerbetçi otu hasadı başladı

Cafer ELMAS/BİLECİK, (DHA)- TÜRKİYE'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen endüstriyel bitki, şerbetçi otunun hasadına başlandı. Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, "İlçede yaklaşık 2 bin dekarlık alanda ekimi gerçekleştirilen şerbetçi otu 500 ailenin geçim kaynağı" dedi.
Türkiye'ye 1956 yılında 4 ülkeden 14 çeşidiyle getirilen endüstriyel bitki şerbetçi otu, Tarım Bakanlığı’nca 22 farklı bölgede yaklaşık 5 yıllık denemenin ardından en çok verim olduğu Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde ekilmeye başlandı. Pazaryeri ilçesinde 1960 yılından beri en çok gelir elde edilen ve ilçenin başlıca geçim kaynağı olan şerbetçi otu, başta içecek sanayi olmak üzere ilaç, unlu mamulleri mayası ve kozmetik alanlarında kullanılıyor. Geçen mayıs ayında şerbetçi otunun alış fiyatı brewers gold, erciyes, ege ve pazaryeri cinslerinde 27 lira, aroma cinsinde ise 28 lira olarak açıklanmasıyla artan fiyatlar nedeniyle çiftçinin yüzü güldü.
Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, "İlçede yaklaşık 2 bin dekarlık alanda ekimi gerçekleştirilen şerbetçi otu 500 ailenin geçim kaynağı. Hasadın tüm çiftçilere hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI