Merkez BİTLİS Üniversitesi, Van Gölü'nün sodalı suyundan sıvı sabun üretti

BİTLİS Üniversitesi, Van Gölü'nün sodalı suyundan sıvı sabun üretti

26.02.2024 - 14:57 | Son Güncellenme:

BİTLİS Üniversitesi, Van Gölü'nün sodalı suyundan sıvı sabun üretti

BİTLİS  Üniversitesi, Van Gölünün sodalı suyundan sıvı sabun üretti

BİTLİS Eren Üniversitesi (BEÜ) Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde yürütülen proje kapsamında, Van Gölü’nün sodalı suyu kullanılarak sıvı sabun üretildi.

Sıvı sabun, BEÜ bünyesinde yürütülen AR-GE çalışmaları sonucu üretildi. Rektör Prof. D. Necmettin Elmastaş da günlük ortalama 3 ton sıvı sabun üretimi kapasitesine sahip merkezi ziyaret ederek bilgi aldı. Rektör Prof Dr Elmastaş, bölgedeki hammaddelerden yararlanmak üzere bazı araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıldığını söyledi. Yapılan AR-GE çalışmaları sonucunda Van Gölü suyunun kullanılarak temizlik ürünleri ve sıvı sabun ürettiklerini kaydeden Prof Dr Elmastaş, "Özellikle Van Gölü’nün sodalı suyunu nasıl değerlendirebiliriz noktasında bir arayış başladı. İlgili hocalarımız bu konuda bir AR-Ge çalışması yaptılar. Şu anda sıvı sabun üretimi aşamasına geldi. Bununla birlikte farklı ürünlerde üretilecek. Bu ürünün en büyük özelliği çok daha az maliyetle üretilmiş olmasıdır. Sıvı sabun üretiminde saf su kullanılarak ekstra bir maliyet gerektiriyor. Fakat biz Van Gölü suyunu doğrudan alarak kullanabiliyoruz. Bu da bize çevre dostu bir ürün elde etmemizi sağlıyor." dedi.

Proje Lideri Dr. Öğretim üyesi Erhan Onat ise Van Gölü’nün dünyanın en büyük sodalı suyuna sahip olduğunu, ancak bundan bölgenin yeteri kadar faydalanamadığını belirtti. Bu konuda yürütülen çalışmalar sonucunda sıvı sabun üretimine başladıklarını ifade eden Onat, "Çalışmaları tamamlamış bulunmaktayız. Van Gölü suyunu kullanmamızdaki amaç, temizlik ürünlerinde saf su kullanılıyor. Suyu saflaştırmak için filtreler veya damıtma işlemi gerekiyor. Bunlar ek maliyet gerektiriyor. Bu özellik Van Gölü'nde doğal olarak bulunmaktadır. Van Gölü suyunda temizlik maddelerinde istenmeyen hiçbir partikül yok. Yaptığımız analizler sonucunda Van Gölü suyunun tamamen bazı maddelerden arınmış olduğunu gördük. Bu da üretilen maddenin doğal olduğu anlamına gelir. Çok daha az kimyasal kullanarak, çok daha kaliteli sabun üretebiliyorsunuz. Temizlik maddeleri de üretilebilir. Biz şu anda sıvı sabunun üretim aşamasını tamamladık. Diğer temizlik maddelerinin de AR-GE aşaması devam etmektedir" diye konuştu. (DHA)