Karacabey 'Karacabey Tarihi Fotoğraf Galerisi' Cumhuriyet'in 100'üncü yılında görücüye çıkıyor

'Karacabey Tarihi Fotoğraf Galerisi' Cumhuriyet'in 100'üncü yılında görücüye çıkıyor

03.11.2023 - 10:39 | Son Güncellenme:

'Karacabey Tarihi Fotoğraf Galerisi' Cumhuriyet'in 100'üncü yılında görücüye çıkıyor

Karacabey Tarihi Fotoğraf Galerisi Cumhuriyetin 100üncü yılında görücüye çıkıyor

Yasin KESKİN/KARACABEY (Bursa), (DHA)-BURSA'da Karacabey Belediyesi, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına ithafen hazırladığı uzun soluklu bir projeyi hayata geçiriyor. Karacabeylilerin arşivlerinde yer alan tarihi fotoğrafları, yüksek çözünürlüklü tarayıcılarla dijital ortamda arşivleyen belediye, fotoğrafların içerisindeki isim ve diğer bilgileri de fotoğrafla birlikte muhafaza ediyor.
Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen, ‘100 yıllık miras – Tarihi Fotoğraflar Sunumu’ geniş bir katılımcı kitlesiyle gerçekleşti. Kaymakam Hakan Kafkas ve Belediye Başkanı Ali Özkan’ın da yer aldığı etkinliğe vatandaşlar da ilgi gösterdi. Gecede kurulan dev ekrana yansıtılan tarihi fotoğraflar, hikayeleriyle katılımcılara aktarıldı. Büyük beğeni toplayan fotoğraflar arasında, Osmanlı döneminden günümüze ulaşmış çeşitli fotoğraf, gazete ve belgeler de gösterildi.
Projenin ikinci ayağı olan ‘Tarihi Fotoğraf Galerisi’ 3 Kasım 2023 Cuma günü Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak. Belediye Başkanı Ali Özkan, “Bu galeri geçici değil, bundan böyle sürekli olarak ziyaretçilerini ağırlayacak. İçerisinde Osmanlı padişahlarının Karacabey ile ilgili imzaların olduğu belgelere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarından Medine müdafaasından sürgüne giden Osmanlı komutanlarının fotoğraf ve hatıralarına, Cumhuriyet Meydanındaki bayram kutlamalarından Yunan mezalimine kadar çok geniş bir arşivi halka açmış olacağız. Bu çalışma Karacabey’in yakın tarihini gözler önüne sererken, bu alanda araştırma yapanlar için de ciddi bir kaynak oluşturacak” dedi.
SÜREKLİ GÜNCELLENEBİLECEK ARŞİV
Başkan Özkan, bu sergi için yeni nesil teknolojiyi dahil ederek sürekli bilgi ve dokümanların güncellenebileceği bir yazılım yaptırdıklarını belirterek, “Panolara basılı fotoğrafların yanında, interaktif bir sergimiz de olacak. Akıllı ekran üzerinde, gelen ziyaretçiler basılı olan fotoğrafların burada orijinal hallerini ve fotoğraf arkasındaki el yazılarına kadar detaylı inceleme imkanı bulacaklar. Bunun yanında, arama kısmında tarihe veya mekâna göre arama yaptırabilecek ve bu sayede görmek istediği fotoğrafları filtreleyebilecekler” şeklinde konuştu.
Bu zamana dek binden fazla fotoğrafın taratılarak dijital ortama aktarıldığını belirten Özkan, “Bu uzun soluklu bir işti. Belediye ekiplerimiz uzun zamandır bu tarih ve kültür envanteri niteliği taşıyan fotoğraf ve çeşitli belgeleri taratarak, bir yandan gelecek nesillere aktarılması noktasında garanti altına alırken bir yandan da yeni nesil yapay zekâ uygulamaları ile bu fotoğrafları keskinleştirip renklendiriyor” ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI