Muğla Cengiz Bektaş Kent Belleği ve Kültür Merkezi toplantıyla tanıtıldı

Cengiz Bektaş Kent Belleği ve Kültür Merkezi toplantıyla tanıtıldı

20.03.2024 - 17:44 | Son Güncellenme:

Cengiz Bektaş Kent Belleği ve Kültür Merkezi toplantıyla tanıtıldı

Cengiz Bektaş Kent Belleği ve Kültür Merkezi toplantıyla tanıtıldı

MUĞLA, (DHA)-MUĞLA Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanmak üzere olan Cengiz Bektaş Kent Belleği ve Kültür Merkezi'nin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Muğla Büşükşehir Belediye Başkanı Osman Güün, merkezin çok statik, gün geçtikçe kendisini yenileyen, geliştiren, çağa ayak uyduracak bir yapı olduğunu söyledi. Cengiz Bektaş'ın duygu dolu anlar yaşayan eşi Gönül Bektaş da "Osman Gürün ile eşim Cengiz Bektaş'ın beraber düşledikleri bu merkezin gerçekleştiğini görmek beni çok mutlu etti. 7'den 70'e Muğlalıların nerede yaşadığını anlatacak bir yapı kazandırdılar. Adının burada yaşaması da ailemiz için büyük mutluluk kaynağı oldu" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanma aşamasına gelen Cengiz Bektaş Kent Belleği ve Kültür Merkezi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. 43 milyon TL harcanarak Menteşe Kötekli Kavşağı üzerinde yaptırılan Kent Belleği ve Kültür Merkezi'nin tanıtım toplantısına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün yanı sıra merhum Cengiz Bektaş'ın eşi Gönül Bektaş, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Menteşe Belediye Başkan adayı Gonca Köksal, muhtarlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Cengiz Bektaş Kent Belleği ve Kültür Merkezi'nde Muğla'nın tarihi yansıtılarak özellikle yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerin kent merkezini de ziyaret etmelerinin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi. 2020 yılında vefat eden ünlü mimar Cengiz Bektaş tarafından tasarlanan merkeze Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla Bektaş'ın ismi verildi. 5 bloktan oluşan tesiste A Blokta; süreli sergi alanı, Cengiz Bektaş Çocuk Kitaplığı, Hande Kötek Çocuk İşliği, kafeterya B Blokta; idari ofisler, çok amaçlı salon, 300 kişilik konferans salonu bulunan oditoryum, C Blokta; sergileme alanları, D Blokta; dijital arşiv, Kent Kitaplığı, etüt alanları, E blokta ise sığınak bulunuyor.

'CENGİZ BEKTAŞ İSMİNİN BURADA YAŞAMASI AİLEMİZ İÇİN BÜYÜK MUTLULUK KAYNAĞI'

Toplantıda Cengiz Bektaş'ın duygu dolu anlar yaşayan eşi Gönül Bektaş, "Osman Gürün ile eşim Cengiz Bektaş'ın beraber düşledikleri bu merkezin gerçekleştiğini görmek beni çok mutlu etti. 7'den 70'e Muğlalıların nerede yaşadığını anlatacak bir yapı kazandırdılar. Adının burada yaşaması da ailemiz için büyük mutluluk kaynağı oldu" dedi.

'MUĞLAMIZ İÇİN CENGİZ BEKTAŞ KENT BELLEĞİ YAŞAM MERKEZİ OLACAK'

Cengiz Bektaş Kent Belleği ve Kültür Merkezi tanıtım toplantısında konuşan Menteşe Belediye Başkan adayı Gonca Köksal, "Kent Belleği konusu önemli ve kentin hafızası demek. Belleğimizle var oluruz ve geleceğimizi şekillendirir. Cengiz Bektaş ile üniversitede tanışma ve çalışma fırsatı bulmak benim için büyük şanstı. Bu yapı Cengiz Bektaş'ın Anadolu'daki son eseri, bizim için çok kıymetli. Muğlamız için Kent Belleği yaşam merkezi olacak" dişe konuştu.

'ÇAĞA AYAK UYDURACAK BİR YAPI'

Tanıtım toplantısında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Cengiz Bektaş ile sohbetlerimizde bir hayali olduğunu, kent belleği kurmak gerekliliğini bununda Muğla'ya çok yakışacağını söyledi. Cumhuriyet'i, Atatürk'ü, devrimleri, tarihi, geçmişi belgeleriyle anlatmak istediğini, elinde bir proje olduğunu bunu da Muğla'ya armağan etmek istediğini söyledi. Kendisi bizzat ilgilendi. Gönül hanımda bilir Cengiz hocam en küçük detayı hesaplayan titiz bir insandı. Projenin detayları ile bizzat ilgilendi, çalıştı. İhaleler, Covid inşaat sürecini uzattı. Burada amaçlanan Muğla nereden geldi, kökü nedir, türküler, giysiler, yemekler tümüyle bu zenginliğin gençlere aktarılması. Ülkemize önemli nesiller yetiştirip geleceğe aydın nesillerle taşımak. Çok statik bir yapı. Gün geçtikçe kendisini yenileyen, geliştiren, çağa ayak uyduracak bir yapı" dedi.

'HERODOT, HİPOKRAT MUĞLALI VE ANADOLU MEDENİYETİ'NİN DEĞERLERİ'

Başkan Gürün şöyle devam etti:

"Buradaki amaç, Karia, Likya, Bizans, Roma, Osmanlı imparatorluğunu, tarihi dokusu, arkeolojik zenginlikleriyle beraber kente, üniversite öğrencilerine tanıtmak, anlatmak. Burada ulusal ve uluslararası seminerler yapılacak. Muğla'ya ve ülkemize büyük katkı sağlayacak. Hipokrat, Herodot bizim hemşehrimiz, 'Yunan 'diye adlandırılan ama Anadolulu olan, Muğlalı olan çok değerli şahsiyet var. Bunlar Yunan medeniyeti değil Anadolu medeniyetinin yetiştirdiği değerleridir. Sahiplenmeliyiz çünkü gerçek bu."

'BU TANITIM TOPLANTISIYLA VEDA ETMEK BENİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ'

Cengiz Bektaş'ın "Bir yerleşmenin kent olabilmesi yol, yüksek yapılar yapmakla değil kültür donanımıyla olur" sözüne dikkati çeken Başkan Gürün, "Çok doğru bir tespitte bulunuyor. Bir ülkenin en büyük zenginliği değere değer katacak insan zenginliğidir yani çocuklarımız, gençlerimiz. Kökleri nereye kadar iniyorsa, geçmişe ait bütün değerleri almalı, büyümeli ve gelişebilmelidir. Cumhuriyetimizin 2'nci Yüzyılı'nda Atatürk'ü çocuklarımıza, gençlerimize anlatacağız, onların öğrenmesini sağlayacağız. Bu bakımdan burası gelecekle büyük bir idealin başlangıç noktası olacak. Kent kültürüne ve gençlerimize çok değerli bilgiler katacak. Bu değerlerle gençlerimiz gelişecek ve ülkemiz için faydalı işler yapacak. Burada 'Hande Kötek' ismi de yaşayacak. Çok erken yaşta kaybettik ve burada onun da emekleri var. Bu tanıtım toplantısıyla veda etmek benim için de çok kıymetli oldu" dedi.(DHA)

FOTOĞRAFLI