Siyaset Yerel yönetime de başkanlık modeli

Yerel yönetime de başkanlık modeli

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni yönetim sisteminin yerel yönetimlerde de uygulanacağı vaadinde bulunan Ak Parti, merkeze ait bazı yetkileri yerel yönetimlere devredecek. Ayrıca belediye üst yönetimlerinin belediye başkanı ile birlikte göreve gelmesi ve ayrılması sağlanacak.

Yerel yönetime de başkanlık modeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı seçim beyannamesinde, 24 Haziran seçimlerinden sonra geçilecek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi modelinin yerel yönetimlerde de uygulanacağı yer aldı. Beyannamede yerel yönetim reformu yapılacağı belirtilerek, “Yerel yönetimlere yeni yetki ve görevler verilecektir. Merkezin görev alanında olan bazı işler yerel yönetimlere devredilecektir. Belediyelerin mali kaynakları güçlendirilecektir. Belediye üst yönetimlerinin belediye başkanı ile birlikte göreve gelmesi ve ayrılması sağlanacaktır” denildi.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin 360 sayfalık beyannamesi, “gelecek vizyonumuz”, “yeni yönetim modeli”, “güçlü demokrasi”, “insan ve toplum”, “istikrarlı ve güçlü ekonomi”, “stratejik sektörler ve yenilikçi üretim”, “çevre, şehircilik ve yerel yönetimler”, “dış politika ve milli güvenlik” bölümlerinden oluştu.

Yetkiler yerele

Yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle uyumlu biçimde yerel yönetimlerde de önemli reformlar gerçekleştirileceği ifade edilerek, “Bu kapsamda belediye çalışmalarının daha verimli ve etkin bir hale getirilebilmesi için ilk olarak, belediyelerin icrai gücü artırılacaktır. Bu amaçla yerel yönetimlere yeni yetki ve görevler verilecektir. Merkezin görev alanında olan bazı işler yerel yönetimlere devredilecektir. Belediyelerin mali kaynakları güçlendirilecektir. Belediye üst yönetimlerinin (bağlı kuruluşlar dahil) belediye başkanı ile birlikte göreve gelmesi ve ayrılması sağlanacaktır” denildi. “Katılımcılık ve Hesap verebilirliğin” artırılması için belediye meclislerinin denetim gücünün artırılacağı kaydedilen beyannamede, “Bunun için denetim mekanizmaları güçlendirilecek belediye şirketleri Belediye Meclis Denetim Komisyonu kapsamına alınacaktır. Meclis toplantıları ve belediye ihalelerinin internet üzerinden canlı yayınlanması zorunlu hale getirilecektir” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

İnsanı ezen mimari

Beyannamede, “İnsanı ezen dikey mimari yapılaşma yerine, insanla bütünleşen yatay mimari uygulaması”nın esas alınacağı vurgulanarak, “Şehir merkezlerinde ve tarihi dokusu bulunan mekanlarda tasarımının ve kullanılacak malzemelerinin şehirlerimizin tarihi ve doğal dokusuna uygunluğu plan notları ile zorunlu hale getirilecektir” denildi.

Hukuk eğitimi reformunu yapılacağı sözü de veren Ak Parti beyannamesinde, “Hukuk eğitimi bir bütün olarak gözden geçirilecek, hukuk fakülteleri müfredatı çağın gerekliliklerine uygun olarak güncellenecektir.