Ekonomi Yerli kömür 3 milyar liralık ithalatı önledi

Yerli kömür 3 milyar liralık ithalatı önledi

24.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat, geçen yıl yerli kömür üretiminde 15 milyon tonluk üretim artışı olduğunu belirterek, “Bunu 2 bin kalori seviyesinde düşünürsek 5 milyon ton ithal kömürün ithalattan çıkarılması demektir. Böylece yerli kömür üretimindeki artışla 3 milyar liralık ithalatın önüne geçmiş olduk” dedi.

Yerli kömür 3 milyar liralık ithalatı önledi

Polat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, geçen yıl kamunun yerli kömür üretiminin 53 milyon 354 bin ton, özel sektörün üretiminin ise 48 milyon 218 bin ton olduğu, böylece yerli üretimin 101,5 milyon tona ulaştığı yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Yerli kömür üretiminde 100 milyon ton barajını geçmenin çok büyük bir başarı olduğunu ifade eden Polat, “Bu barajın aşılmasında kamu şirketlerinin büyük performansı var. Özel şirketler henüz istediğimiz performansı tam olarak kazanmadı. Özel sektör de beklenen performansa ulaştığında bu tonaj 120 ve 130 milyon tonları bulacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Baronları gördük’

Polat, kömür üretiminde psikolojik sınırın aşıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Bu rekor, Türkiye’ye kömür satan dış satıcılara da bir işaret oldu. Üzerimizde kömürle alakalı bazı oyunlar oynandı. Bize ayrı fiyat uygulayan uluslararası kömür baronlarını gördük. Mesela uluslararası kömür fiyatları 100 dolarken Türkiye’ye 120-130 dolardan satıldı. Biz, 100 milyon ton barajını aşarak cari açığın azaltılmasına da katkı sağladık. 15 milyon tonluk bir üretim artışımız var. Bunu 2 bin kalori seviyesinde düşünürsek 5 milyon ton ithal kömürün ithalattan çıkarılması demektir. Bu da 3 milyar liralık ithal ürünün ikamesi anlamına gelir.”

Mekanize sistem üretimi katlayacak

Türkiye Taş Kömürü (TTK) mekanize kazı teçhizatıyla klasik sisteme göre yüzde 100 üretim artışının yanında bir pano için harcanan yaklaşık 2 milyon liralık ağaç direk sarfiyatını önlenmeyi ve maden kazalarını da sıfıra indirmeyi hedefliyor. TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, “Şu anda kişi başına 700 kilogram kömür çıkarıyoruz. İlk hedefimiz 1000 kilogram, arkasından 1250 ve 1500 kilogramlara çıkmak istiyoruz” dedi.