Ekonomi Yerli ve milli lazer çip ve ilaç

Yerli ve milli lazer çip ve ilaç

19.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2018’in ilk 11 ayında 143 milyar lira tutarında 5 bin 559 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini belirtirken, Ar-Ge ve teknoloji çalışmalarını TBMM kürsüsünde örnekler göstererek anlattı.

Yerli ve milli lazer çip ve ilaç

Varank, elindeki ürünleri göstererek, “Elimde gördüğünüz ileri teknolojili lazer dedektör çipleri tamamen milli olarak tasarlandı ve üretildi. İkinci örnek ise elimde tuttuğum bu ilaç. Venöz dolaşım bozukluklarında etkin kullanılmak üzere, ‘Ruscus Aculeatus’ Anadolu’daki ismiyle enir ya da tavşan elması bitkisi kökünden elde ettiğimiz ilaç ruhsatlandırma aşamasına geldi. Bu bitki yurt dışına kilosu 4.5 euroya satılıyor. Burada gördüğünüz gıda takviyesi ise 20 eurodan Türkiye’de satışta. İnşallah, biz bu ilaçları bitkisel ilaç kategorisinde geliştirip satacağız. ‘Ar-Ge’ diyordunuz değil mi? Buyurun Ar-Ge. ‘Teknoloji’ diyordunuz, buyurun teknoloji” dedi. Varank, önceki gün TBMM’de bakanlığının bütçesi görüşülürken, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

3.6 MİLYAR DOLAR AR-GE İHRACI: Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısını bin 384’e çıkardık. Ar-Ge harcamaları 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 21 artışla 30 milyar liraya, tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısı yüzde 12 artışla 154 bine ulaştı. Bu harcamaların yüzde 57’sinin özel sektör vasıtasıyla gerçekleştirilmesi doğru yolda olduğumuzun bir göstergesidir. 81 teknoloji geliştirme bölgesinde 5 bin 200 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar, bugüne kadar 63 milyar liralık satış, 3.6 milyar dolarlık ihracat yaptılar.

SEKİZ YENİ ARAŞTIRMA ALTYAPISINA TÜZEL KİŞİLİK: Üniversite ile sanayi arasında önemli bir köprü vazifesi gören araştırma altyapılarını da destekliyoruz. Mikroelektromekanik sistemler, nanoteknoloji, ileri malzeme, ilaç ve aşı geliştirme alanlarında dört araştırma altyapısına tüzel kişilik kazandırdık.

Haberin Devamı

500 BİN İSTİHDAM: Bugüne kadar 472 sanayi sitesine 6.4 milyar lira kredi kullandırarak 500 bin kişiye istihdam sağladık. 2018 Ocak-Ekim döneminde ülkemize 9.2 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi oldu. Türkiye bu yıl, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 190 ülke arasında 43’üncü sıraya yükseldi.

Cari açık 10.4 Milyar dolar azalacak

Bakan Varank “Üretimde yapısal dönüşümü hızlandırmak üzere tasarladığımız Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’nin olumlu dönüşlerini ziyadesiyle almaya başladık. 40 milyar lira tutarında 19 yatırım projesi için destek kararı yayımlandı. Yatırımları başlayan bu projelerin cari açığı 10.4 milyar dolar azaltmasını öngörüyoruz” İfadelerini kullandı.

5 BİN 105 TEŞVİK BELGESİ

Varank “Yılın ilk 10 ayında 5 bin 105 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu kapsamda 131 milyar lira sabit yatırım yapılması ve 223 bin kişilik istihdam oluşması bekleniyor” dedi.