Ekonomi Yerli ve milli lazerLe hava savunması için güç birliği

Yerli ve milli lazerLe hava savunması için güç birliği

20.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk savunma sanayisinin önde gelen kuruluşları lazer silah çalışmalarını Hava Savunma Lazer Sistemi’ne dönüştürmek için güçlerini birleştirdi.

Yerli ve milli lazerLe hava savunması için güç birliği

SAHA İstanbul koordinasyonunda, kümelenme üyeleri ASELSAN, ROKETSAN, ERMAKSAN, SAVER, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Gebze Teknik Üniversitesi ile oluşturulan konsorsiyum, Lazer Hava Savunma Sistemleri başlıklı proje geliştirdi.

Haberin Devamı

Proje TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) tarafından desteklenecek.

Dünyada lazer sistemlerine yönelik çalışmalar üç kategoride yürütülüyor. Mühimmat, mayın ve el yapımı patlayıcı başta olmak üzere her türlü patlayıcı ve şüpheli madde imha sistemlerine yönelik zırhlı insanlı araç veya insansız kara aracı üzerine entegre 1-3 kW gücünde çalışmalar bulunuyor.

Drone imhası için mobil veya sabit platformlara entegre 2-5 kW gücünde çözümler geliştiriliyor.

Hava savunması kapsamında ise genelde insansız C-RAM/top, havan ve roketlere karşı, sabit veya mobil sistemlere entegre, 20-100 kW gücünde çözümler üzerinde çalışılıyor.

3 km’den imha

Proje kapsamında, TÜBİTAK BİLGEM tarafından yürütülen Yüksek Güçlü Lazer (YGL) Projesi çıktısı 20 kW (4x5 kW) lazer kaynağı, adaptif odaklayıcı ve hedef takip sistemi, konsorsiyum vasıtasıyla gemi ve kara platformlarına sistem olarak adapte edilecek ve top, havan roket ve güdümlü füzelere karşı Hava Savunma Lazer Sistemi geliştirilecek.

Haberin Devamı

Sistem, havadan yere atılan mühimmat ile top, havan ve roket tehdidine karşı hedefe gerekli hassasiyette yönlenecek, takip edecek ve uygun menzilde (hedef 3 kilometre) hedefi imha edecek.