Ekonomi Yerli ve milli veriye 2 milyar TL yatırım

Yerli ve milli veriye 2 milyar TL yatırım

23.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, İzmir Veri Merkezi’nin açılışında, “2 yıl içinde Ankara ve Çorlu merkezlerimizi açacağız. Yeni nesil veri merkezi yatırımı 2 milyar TL’yi bulacak” dedi.

Yerli ve milli veriye 2 milyar TL yatırım

Turkcell, Türkiye’nin verisinin ülkede kalması için atağa geçti. Kocaeli Gebze’deki veri merkezinin ardından 250 milyon TL yatırımla İzmir’de veri merkezi açtı. Şu ana kadar yeni nesil veri merkezlerine 615 milyon TL üzerinde yatırım yapan firma, Ankara ve Çorlu veri merkezlerini de devreye alarak yaptığı yatırım tutarını 2 milyar TL’ye ulaştıracak.

Haberin Devamı

Turkcell İzmir Veri Merkezi’nin açılışı, Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşti.

İki merkez yolda

Kaan Terzioğlu, 2016’da Gebze ile başlattıkları yeni nesil yerli veri merkezi atağını İzmir ile sürdürdüklerini kaydetti. Veri merkezlerine yaptıkları yatırım miktarının 615 milyon TL’yi aştığını belirten Terzioğlu, “Önümüzdeki 2 yıl içerisinde de Ankara ve Çorlu veri merkezlerimizi açacağız. Bu veri merkezlerimiz de faaliyete girdiğinde yeni nesil veri merkezlerine yaptığımız toplam yatırım miktarı 2 milyar TL’ye ulaşacak. Yatırımlar 2022 yılına kadar tamamlanacak” dedi.

Yüzde 96 yurtdışında

Haberin Devamı

“Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı” diyen Terzioğlu, şöyle konuştu: “Artık veri, en önemli güç. Türkiye şu anda verisinin yaklaşık yüzde 96’sını yurtdışında saklıyor. Bunun değişmesi için önemli bir adım attık. Gebze ve İzmir Veri Merkezi ile bu resim değişmeye başladı.”

Yerli ve milli veriye 2 milyar TL yatırım

EN BÜYÜK GÜÇ BİLGİ

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’deki yatırımların kesintisiz devam etmesi için istikrar ve güven ortamının sürmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ülkemiz üzerinde ciddi bir oyun, plan var. Emperyal güçler bölgede yeni bir taksimat peşindeler, yeni bir sömürü peşindeler. Bunun önündeki en büyük engel olarak da Türkiye’yi görüyorlar” dedi.

Turkcell Veri Merkezinin açılış programına katılan Yıldırım, yaptığı konuşmada, günümüzdeki en büyük gücün bilgi olduğunu, bilgiyi üreten ve kullananların bir adım öne geçtiğini belirtti.

İletişim sektörünün hem dünyada hem de Türkiye’de gün geçtikçe büyüdüğüne, geliştiğine dikkati çeken Yıldırım, bu alanda araştırma ve yenilikçi çalışmaların büyük önem taşıdığını söyledi.

Yıldırım, 5G vizyonunu kısa süre önce ortaya koyduklarını hatırlatarak, “Veri merkezleri sadece verilerin depolandığı bir yer olarak görülmemeli. Veri merkezleri bir ülkenin milli güvenlik meselesidir. Ürettiğimiz verileri eğer ülkemizde depolayamazsak, ülkemizde değerlendiremezsek, saklayamazsak bu sefer ülkemizin siber güvenliği bakımından ciddi bir tehditle karşı karşıya kalınır. Ayrıca verilerin stratejik olduğu kadar ticari önemi olduğunu da biliyoruz” dedi. Yıldırım, Urla’da yapacakları bilişim üssünde Turkcell’in de yer almasını istedi.

Haberin Devamı

Ege’nin en büyüğü olacak

Turkcell İzmir Veri Merkezi, Ege’nin en büyük veri merkezi olmasının yanı sıra Gebze Veri Merkezi’nde olduğu gibi Tier 3 sertifikalarıyla da dikkat çekiyor. Turkcell İzmir Veri Merkezi, 2400 metrekaresi beyaz alan olmak üzere 14 bin 500 metrekare kapalı alana sahip.

Merkez, sunduğu ileri teknolojinin yanı sıra güvenliğiyle de dikkat çekiyor. Yapısal olarak deprem başta olmak üzere tüm afetlere karşı dayanıklı olarak inşa edilen, zemininde yerli üretim sismik izolatörlerin kullanıldığı Turkcell İzmir Veri Merkezi’nde verilerin güvenle saklanacağı belirtiliyor.

Yerli ve milli veriye 2 milyar TL yatırım