Kültür Sanat Yıla damga vuran filmler!

Yıla damga vuran filmler!

27.12.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

2006 yılında en çok dikkat çeken filmler, hem Türkiye'de hem de ABD'de yeniden çekilmiş klasikler oldu.

Yıla damga vuran filmler
Sinema sektöründe 2006 yılına, klasikler arasında yer alan filmlerin yeni versiyonları damga vurdu.

"Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu", "Hababam Sınıfı Üç Buçuk" ve "Keloğlan Kara Prense Karşı" filmleri Türkiye, Superman, James Bond, Pembe Panter ve Miami Vice ise dünya genelindeki sinema severler için yeni teknolojiyle nostaljinin buluştuğu yer oldu.

Haberin Devamı
En son 1987’de çekilen Superman serisinin bu yıl gösterime giren beşincisi "Superman Dönüyor"’da, Christopher Reeve’den boşalan süper kahraman rolünü genç oyuncu Brandon Routh üstlendi. Superman’in ezeli düşmanı Lex Luthor’u oynayan Kevin Spacey’nin ayrı bir renk kattığı film eleştirmenlerden iyi not aldı.
Türkiye’de yaklaşık 215 bin kişinin seyrettiği film, ABD’de 200 milyon dolara yakın gişe hasılatı elde etti.

Yılın ses getiren bir diğer filmi, yeni James Bond kimliğiyle "Casino Royal" oldu. Serinin 21’incisi olan filmde İngiliz ajan Bond’u, Daniel Craig oynadı.

Film, ABD’de 137 milyon 574 bin dolar kazanç sağladı.
Peter Sellers’ın ünlü Pembe Panter’i de çok kazandıran filmler arasında yer aldı. Film, ABD’de 79 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

ABD’de en çok kazandıran filmlerden biri, Johnny Depp’in, Kaptan Jack Sparrow karakteriyle başrolü oynadığı "Karayip Korsanları 2" oldu. Film, 401 milyon dolar gişe hasılatıyla yıla damgasını vurdu.

Yılın bir diğer önemli çıkışını, Kazak gazeteci Borat tiplemesiyle Sacha Baron Cohen yaptı.

Kazakistan’ı rahatsız eden tiplemeyi beyaz perdeye aktaran Borat, ABD’de yaklaşık 120 milyon dolar hasılat elde etti.
Yılın animasyon dalında en beğenilen filmleri ise "Arabalar" ve "Buz Çağı 2" oldu.

"Arabalar", Türkiye’de 314 bin seyirciyi sinemaya çekerken, ABD’de 230 milyon dolar kazanç sağlayarak, en çok kazandıran filmler listesinde yer buldu.

"Buz Çağı 2" de büyük bir çıkış yakaladı ve Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişi tarafından sinemada izlendi. Film, ABD’de 187 milyon dolarlık gişe hasılatı yaptı.

ABD’de, "Narnia Günlükleri" 282, "X Men 3" 230, "King Kong" 210, "Da Vinci Şifresi" 205, "Görevimiz Tehlike 3" 122, "Click" 120, "Şeytan Marka Giyer" 110, "Miami Vice" 60 milyon dolar kazandırdı.
Yazarlar