Eskişehir YILBAŞINDA BESLENMEMİZDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

YILBAŞINDA BESLENMEMİZDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

29.12.2015 - 11:39 | Son Güncellenme:

.

YILBAŞINDA BESLENMEMİZDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, yılbaşında tüketilecek yemeklere dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, menüler hakkında önerilerde bulundu.
Yılbaşı gecesindeki yemek konusunda genellikle bilinçsiz davrandığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, sadece bu gecede değil, gün içinde de yenilenlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yılbaşı sabahında hafif bir kahvaltı ile vatandaşların güne başlamasını önerdiklerini belirten Bilgili, “Akşam çok fazla yemek yenileceğinden dolayı mutlaka kahvaltıyı sınırlandırmaları gerektiğini söylüyoruz. Kahvaltılarında ananas veya bir yulaf lapası yaparak güne başlayabilirler. Bunun dışında iki dilim esmer ekmeğin arasına beyaz peynirli sandviç ile güne başlayabilirler. Öğle yemeğinde ise, daha çok sebze ağırlıklı olmasını öneriyoruz. Özellikle buharda pişmiş bir sebzenin üzerine bir kase kadar yoğurt ekleyip birazda zeytinyağı döküp yanına bir dilimli ekmekle bir öğünde hazırlayabilirler. Ya da bir kase çorba, salata ve yoğurtla da öğünü geçirebilirler. İkindi vaktinde kişilerde kan şekerlerinde belli bir miktarda düşme olacağından dolayı bu öğünde daha çok kuru meyveleri tercih etmelerini istiyoruz. Hurma, ceviz, fındık ve badem gibi. Bir fincan sütlü kahve ile 4 tane kestane tüketebilirler” dedi.
“HİNDİ ETİNİ ÖNERİYORUZ”
Yılbaşıyla özdeşleşmiş hindi etinin sağlıklı olduğunu ve tüketmesinde bir sakınca olmadığını dile getiren Bilgili, gece için şu önerilerde bulundu:
“Yılbaşı akşamında ise, başlangıç olarak salata veya zeytinyağlı ızgara sebze tercih edebilirler. Ana yemekte ise yine yılbaşına özdeşleşmiş olan hindi etini öneriyoruz. Yanına yine vazgeçilmez olan kestaneli pilavı tercih edebilirler. Eğer kestaneli pilav tercih edeceklerse ekmek ve patates püresinden kısıtlama yapmalarını tavsiye ederim. Eğer meze tüketilecekse patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuçlu ve sebze ağırlıklı mezeler daha doğru tercih olacaktır. Tatlıda ise, cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, dondurma, damla sakızlı muhallebi gibi daha az yağ içeren hafif sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmelerini öneririm. Çikolatadan vazgeçemiyoruz diyorlarsa, o zaman çikolataya batırılmış muz dilimlerinden tüketebilirler. Yılbaşında çerez tüketimi de fazla olabiliyor. Ben bu çerezler konusunda şöyle bir tavsiye verebilirim. Taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirler. Örneğin salatalık, havuç dilimlerini limonlu bir suyun içerisine batırıp onları tercih edebilirler. Bunun dışında kuruyemişlerde kendinize ufak bir kase tercih edin diyoruz. İçerisinde 5’er tane çiğ fındık, badem, ceviz, fıstık, 10 adet yaban mersini, kuru üzüm ve 4 tane kuru erik ve bir yemek kaşığı kadar kuru dut bulunan kaseyi gece boyu tüketebilirler. Alkol tüketecek vatandaşlar ise kalorisi düşük içkileri tercih etsinler.”
“YILBAŞI SONRASINDAKİ İLK SABAH BİTKİ ÇAYI İÇİN VE YÜRÜYÜŞ YAPIN”
Yılbaşı gecesinde yemeği ve alkolü çok fazla alan vatandaşların ise ertesi gün bunları kurtarmak için öncelikle yürüyüş yapmaları ve bitki çayı içmeleri gerektiğini söyleyen Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, “Çok fazla alkol tüketildiyse sabah, rezene, papatya ve ada çayı tercih edebilirler. Sabah yürüyüş ile güne başlasınlar. Arkasından yoğurt ve bir miktar ceviz ile kayısı ve elma püresi ile hafif bir kahvaltı yapsınlar. Öğle ise kış sebzelerinden hazırlanmış iki kase çorba tüketsinler. Akşam ise ızgara tavuk veya balıkla beraber salata tercih edebilirler. Akşam az miktarda yoğurt ve meyveyi öğünlerine ekleyebilirler” diye konuştu.