Siyaset Yıldırım’dan veda

Yıldırım’dan veda

18.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın 12 Temmuz 2018’de seçildiği TBMM Başkanlığı görevinden bugün istifa etmesi bekleniyor. Yıldırım’ın istifa dilekçesinin Meclis Başkanlığı’na sunulmasının ardından yarın yapılacak TBMM Genel Kurulu’nda dilekçesi okunacak.

Yıldırım’dan veda

TBMM İçtüzüğü uyarınca, Meclis Başkanı adayları, Meclis üyeleri içinden, TBMM Başkanı’nın istifası sonrasında Genel Kurulun toplandığı günden itibaren 5 gün içerisinde Başkanlık Divanı’na bildirilecek. TBMM Başkanlığı için adaylık başvurularının sona erdiği günün ertesinde Genel Kurul, Başkan seçimi için toplanacak. Planlanan takvime göre, 24 Şubat Pazar günü yeni TBMM Başkanı’nı seçilecek. Gizli oyla yapılacak seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

Haberin Devamı

Veda yemeği

Yeni Meclis Başkanı seçilinceye kadar olan sürede, TBMM başkanvekilleri arasında en yaşlı üye olan Celal Adan, “Başkan Vekili” sıfatıyla TBMM Geçici Başkanı olacak. Yıldırım, ayrıca bugün saat 20.00’de TBMM Tören Salonu’nda geçmiş dönem TBMM başkanları ve 27. Dönem milletvekilleri onuruna yemek verecek.