Milli Takım Yıldırım Demirören'den önemli açıklamalar

Yıldırım Demirören'den önemli açıklamalar

26.03.2017 - 19:48 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören canlı yayında konuştu.

Yıldırım Demirörenden önemli açıklamalar

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Şansal Büyüka'nın gündeme dair sorularını canlı yayında cevapladı.

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Milli maç nasıl geçti?
Antalya bizim için güzel geçti. Milli takımımız açısından da çok güzel geçti. Seyirciye de teşekkür ederim. Destek oldular. Milli takımımız sırat köprüsünden geçecek. 2016 Avrupa Şampiyonası için de kötü başlamıştık. Burada da kötü başladık. Hırvatistan maçı sonrası Ukrayna kaybı beklenmedik bir kayıptı. İzlanda’da kaybetmek normal. Ama evinde puan kaybetmek Ukrayna’ya beklenmedik bir sonuç. Takım bir çıkış yakaladı. İnşallah bu çıkışı devam ettiririz.
Türkiye, ne zaman İstanbul'da maçlarını oynayacak?
Anadolu’da bir milli takım taraftarı oluşturduk. Eğer İstanbul seyircisi kendi futbolcusu için değil, milli takımı destekleyecekse biz yarın İstanbul’a gelmek isteriz. Milli maçların Anadolu’da oynanmasını daha doğru bulduk. Futbolcuların da taraftarın da kafasının milli maçta olması gerekiyor. İstanbul seyircisi takım değil, milli takımı tuttuğu gün İstanbul’a gelmeye biz hazırız. En yeni yapılan stat en iyi stat olarak görülüyor. Vodafone Arena’da olur mu, karar veririz. 2024 için Trabzonspor’un stadı da mutlaka listemiz içinde olacak.
Futbol Zirvesi için ne dedi?
En büyük şansımız Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın futbolcu çok sevmesi, destek olması. Avrupa’da bizim gibi stat yapan dünyada yok. Erdoğan’ın bu sıcak ve olumlu bakışı önemli. Cumhurbaşkanımız taktik de veriyor. Çok heyecanlı seyrediyor. Türkiye’nin bu yoğunluğunda Futbol Zirvesi’nde olması, futbolcuları soyunma odasına olması çok büyük destektir. Ne zaman sıkıntımız olsa zaten kendisinden yardım istiyoruz. O da bize yardımcı oluyor.
Yabancı kuralı hakkında…
İlk başkanlık dönemimi anımsayın. Kulüp bünyesinde 11’e kadar futbolcu bulundurabiliyordunuz. Bir sonraki sezonda yabancı sayısını 8’e düşürdük. 6 tanesi sahada olsun dedik. Kulüpler Birliği’nden talep, yabancı sınırlamasının kalkmasıydı. Biz kulüplerin isteklerine göre hareket ettik. Fatih Terim de bir sistem oluşturalım dedi. 1 seneye yakın bir çalışma yaptık. Bu sistem, 4 senelik olarak belirlendi. Kulüpler de buna göre hazırlık yaptı. Bizim mutlaka yerli oyuncu sayısını artırmamız lazım. Bundan sonra Kulüpler Birliği’nin tavrı önemli. Düşürelim derse tavrımız tabi ki olumlu olur. Yabancı sayısını düşürüp Türk futbolcuların önünü açmalıyız. Bu sistem, rekabeti getirdi. Başka sistemlerin de zorluğu var. Diğer sistemde yeri garanti olduğunu düşünen oyuncular rehavete giriyordu. Yurt dışındaki oyuncular da iyi oynuyor. Kulüplerin şu anda 12 tane yabancı bulundurmaları gerekiyor. Gelen futbolcuların sözleşmesi var. Burada kural değişti, güle güle diyemiyorsunuz. Fikir doğru. Ama böyle bir şeye gidilirse görüşülür.
Gelir artınca borçlar da artacak mı?
Biz finansman olarak konuşalım. Başımızdaki en büyük dert UEFA’dan gelecek ceza ve uygulamalar. Kulüplerimiz bunu geçiştirebiliyor. Ama artık deniz bitiyor. Biz de artık bütçede yüzde 20, yüzde 10 fark varsa diye bir sistem getirdik. UEFA’nın kurallarını biz de uyguluyoruz. 5 sene evvel yayın gelirleri arttı, kulüplerin borcu arttı. Bu sene de umarım kulüplerin borcu artmasın. Maaş ve bonservis yüzde 89’a gelmiş. Hiçbir kulüp kaldıramaz bunu. Marka değeri düşüyor, sponsorluk sıkıntıya giriyor. Bugün kulüplerimiz, 15-20 milyon dolara yakın amatör branşlara para harcıyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Amatörlere yapılan paranın vergiden muafı için çalışılıyor. Bu kadar para harcıyorsunuz, 1 lira geliriniz yok. Tabi ki kulüp sıkıntı yaşıyor. Bu domino taşı gibi birbirini takip ediyor. Altyapı için gerekli para harcanamıyor. Siz A takımın maaşını ödeyemezken, altyapıya nasıl ödeme yapacaksınız?
Futbolun kanayan yarası : Altyapı...
Altyapıların hocaları hatır için görev alıyor. Bekleneni veremeyen isimler var. Biz bunu daha önce açıklamıştık. Önümüzdeki sene TFF altyapı hocalarının paralarını ödeyecek. Sonra kulüpten çekecek. Fatih Terim’in de onayladığı hocalar çalışacak. Çünkü sistemin içinde uyumlu çalışmaları gerekiyor. gerekiyor.
Kulüplerin bütçeleri denetlenecek
Biz kulüplerin bütçelerini denetleyeceğiz. İlk sene yüzde 20 oranında olacak gelir-gider dengesi. Anlaşma yapmazsa puan silme, sonra ligden çekilme. İkinci sene ise yüzde 10 olacak bu oran. Bunlar Süper Lig ve TFF 1. Lig için de geçerli. Cezası önce anlaşma, puan silme ve sonra lisans iptaline kadar gidecek. Lisans vermiyoruz son aşamada. Türkiye’de oynamama konusunda kararı biz veriyor. UEFA da bu yaptırımın aynısını uygulayacak.
“Euro 2024 adaylığı konusunda en güçlü adayız”
Yaşlı yabancılar Türkiye’ye geliyor. Altyapıdan maalesef genç oyuncuları fazla kullanmıyoruz. Türkiye’de sadece stat yapılmıyor. Altyapı, turizm otel yapımında, ulaştırmada da birinci. Avrupa’da ne yeni yol yapımı var, çoğu ülkede statlar eski. Telefonlar bile orada çekmeyebiliyor. Türkiye her açıdan, lobi olarak da 2024’in birinci ve tek adayı. Politika bu işin içine girerse yapacak bir şey yok. Bana göre 1 numaralı ve tek aday biziz. Euro 2024 adaylığı konusunda en güçlü ülkeyiz. Yeter ki siyaset, politika bu işin içine girmesin…
“Servet Yardımcı UEFA’da görev alacak”
Bizler futbolda siyaset olmasın diyoruz. Siyasetin futbola karışması ayrı bir şey. Güney Kıbrıs’ta bir toplantı yaptık. Yönetim kurulu olarak siyaseti futbola karıştırmayın dedik. Servet Yardımcı’nın UEFA Yönetim Kurulu’na girmesi yüzde 90. Servet Bey seçildi diyebiliriz. Ama her şey sandıkta belli oluyor. Bize göre görev alacak Servet Bey, seçilecek. Bize en yakın Federasyon Rusya. Önceden Türkiye’nin varlığı bile okunmuyordu. Bir randevu için 3 ay uğraşılıyordu. Şu an bize saygı duyuyorlar. Bunu hissediyoruz.
Gelecek sene Avrupa’ya gidemeyen kulüp olur mu?
2017-2018 sezonunda Avrupa Kupası’na katılma durumunda hiçbir sıkıntı görmüyoruz. Kur farkı sebebiyle etkilenen kulüplerimiz var. Bu konuda kulüplerimizi de görüştürüyoruz. TFF, diyaloglarla birlikte irtibat sağlıyor. UEFA, bizi de destekçi göründe daha olumlu bakıyor. Yeni sezonda Avrupa’ya katılamama gibi bir durum görünmüyor. Ama bazı kulüplerimiz olağanüstü bir şey yaparsa o başka.
Vergi uygulaması hakkında
Yabancı sistemini uygulamasaydık, yerli oyuncular daha fazla para istiyordu. Bu sistemle birlikte yerli oyuncuların maaşı düştü. Kulüplerimiz daha düşük maaş veriyor. Daha önce Türkiye’ye gelmeye çekiniyorlardı. Terörü bahane eden oyuncular oluyordu. Bu kulüplerin elini kolunu bağlıyordu tabi ki. Olması gereken antrenör ve futbolcuların vergi vermesi gerekiyor. Göksel Bey ve Maliye Bakanlığı ile görüşüyorum. Böyle bir çalışma var diye biliyorum. Vergileri kulüplerin değil, kendilerinin vermesi gerek.
Spor yorumcularına eleştiri...
Bence yöneticiler maç sonu demeçlerinden uzak durmalı. Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Sporun marka değerini düşürerek, niye böyle bir duruma girelim? Hakaretin bu kadar olmaması gerekiyor. Yorumcular elinde belge olmadan, “duyum aldım” diye konuşuyor. Hangi TFF üyesi art niyetli hareket edebilir? Yönetici, başkan? Avrupa’nın bize olan yaklaşımı göz önündeyken birbirimize kötü davranmamalıyız. Futbol eğlenceli bir oyun. Hakemler de insan, onların da ailesi var. Art niyetli değiller.
Kulüpler Yasası neden çıkmıyor?
Her şey hazır diye biliyorum. Kulüpler Yasası gelecek sene olacak olabilir. Bunun olması lazım. Gelecek sezona yeni spor yasası kanunu ile girebiliriz.
Taraftarların otobüslere zarar vermesi…
Taraftar otobüsü parçalayarak nasıl bir şeye ulaştı? Eline ne geçti? Biraz kendimizi düzeltmemiz lazım. Maça gidiyoruz diye her şeye zarar veriyoruz. Bu kadar kolay mı devlet malına zarar vermek? Neymiş, maça gidiyorsun. Deplasman yasağı sistemi oturacak. Spor Bakanı da bu konuyla ilgileniyor. Deplasmana giden taraftarların otobüslere zarar vermesi anlaşılabilir gibi değil. Sistem henüz tam oturmadı. Devrimler zaman alıyor. Hatalar da görünüyor. Artık ok yaydan çıktı. Sistem oturacak.
Taraftar-kulüp ilişkisi
Taraftarlara şirin görünmek için hata yaparsınız. Ben de yaptım bunu. Sen bir şey yapmak için uğraşıyorsan zaten hata yapacaksın. E-bilet çok önemli. Taraftarlar kulüpleri, “aleyhine bağırırız diye tehdit ediyordu. Kulüpler, taraftarlara bedava bilet veriyordu. Artık bu yok.
"Video Hakem sisteminin maliyetlerini kulüplerle paylaşacağız"
"Nisan ayında Video Hakem uygulmasına denemelerine başlıyoruz. Önümüzdeki sezona yetiştirmek istiyoruz. Video Hakemde mevcut hakemi kullanamazsınız. Kulaktan bildirim olacak. Maç durmayacak. En fazla süre 9 saniye olacak. Bu konuşmların hepsi kayıt altınd olacak. Son karar orta hakemde olacak. Bu sistemin maliyetlerini kulüplerle paylaşacağız. Bu sitemi hep beraber kuracağız, hep beraber paylaşcağız. Hedefimiz Eylül ayında başlamak. Cüneyt hocamız bunun eğitimini aldı. Hekemlerimiz bunun eğitimini alıyor."
"Ligin kalitesinden mutluyum. Yayıncı kuruluş ülkemizin ekonomisine, gücüne inanarak bu yatırımı yaptı"
"Kavga ortamından uzaklaşalım"
"Her dakika kavga ortamı, kötü tezahürat, otobüs parçalama.. Hangimiz ailesiyle çocuğuyla böyle bir ortamda maça gider? Kavga ortamından, hakeret ortamından kurturalım. Futbol ayrı bir tutku. Bizim her yaptığımız olumsuz şeyde gençlerimizi futboldan uzaklaştırıyoruz"
TFF, neden Galatasaray’ın yazısına cevap vermedi?
Her kulübümüze eşit yaklaşıyoruz. Sadece Galatasaray değil. Derbi maçlar için de fark etmez. Pazar günü tabi ki tercihimiz. Ama futbolcuyu da korumak zorundayız. Biz bunlara tek başımıza karar vermiyoruz, beIN Sports ve TRT de işin içinde. İtiraz etmek herkesin hakkı. Ama 90 bin maç tahlil yapılıyor. Fakat herkesi memnun edemiyorsunuz. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray… Bir maça gidiyor derbiye. 3-5 saat fazla dinlenmiş diye konuşuluyor. Sadece Galatasaray-Beşiktaş derbisi değil, birçok derbi hakkında belli kararlar var. Sistem belli. Avrupa’da 48 saat arayla maç oynayan takımlar var.
Futbol Zirvesi’ndeki fotoğraflar…
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Dursun Başkanı çağırdı. Kulüp başkanları tabi ki birbirinin elini sıkacak. Mühim olan aynı kareye girmeleri değil, o kareye girdikleri gibi hareket etmeleridir.
Lig 22 takımlı olur mu ?
Evet teşebbüs var, fakat hiçbir şekilde yapma imkanımız yok. Küme düşme kalktı, 22 ya da 30 takıma çıkarıyoruz diyemeyiz. Sezon başından itibaren demek gerekiyor. Bu sene düşen düşer, çıkan çıkar. Sezon ortasında düşmeyi kaldırdım, takım sayısını 3-4 tanesini artıyorum diyemeyiz. Sonra ciddi sıkıntılar ortaya çıkar. UEFA bize Yunanistan gibi kayyum atar, 2024 falan da kalmaz ortada. Ağır cezalar gelir. Gelecek sene de 18 takımla devam edilecek.
Seyirci sayısı neden bu kadar az?
Her dakika kavga, otobüs parçalama, küfür… İstediğimiz seyirci yavaş yavaş gelmeye başladı. Passolig çıktıktan sonra seyirci yükseliyor. Kadın seyirci arttıkça, küfürlü tezahürat azalıyor. Belli reformlar sancılı oluyor. Sporun içinde olan herkes büyük iş düşüyor. Benim en büyük korkum, başka sporlara da kaymaları. Şiddet ve olumsuzluk, kavga bitmeli.
Arçelik ile olan anlaşma…
Sayın Ali Koç’un Fenerbahçe başkanlığı konusunu hiç konuşmadık. Arçelik’in futbola ilk defa girmesi önemli. Federasyonumuzla girdi. Kendimizle gurur duyuyoruz. Ali Koç ile birlikte büyüdük. Kendisinin oraya gelmesi ayrı bir onurdu. Fenerbahçe başkanlığı konusuna bakmadık. Biz sadece Arçelik ile olan anlaşmaya odaklanmıştık.
Kulüplerin sponsor sorunu…
Çoğu Anadolu kulübümüzün sponsoru yok. Bizim sponsor ortalamamızda artış var. Spor Toto olmasa reklamları yok. Marka değeri arttıkça sponsorlar gelir. Futbolun olmayan kısmındaki kavgalar… Barış ve kardeşlik, huzur gerekiyor.
Beşiktaş ümit verdi
"Beşiktaş ümit verdi. Herkes o hayali kuruyor. İnşallah kupayı alır. Galatasaray aldı neden Beşiktaş almasın. Osmanlıspor, Fenerbhaçe, Beşiktaş sayesinde bizim ülke puanımız arttı. Biz 11. olsaydık 2 takımımız ön eleme oynayacaktı. Şimdi 3 kulübümüz bunu sağladı."