Siyaset Yıldırım dünyaya seslendi: Promete gibi azimli olmalıyız

Yıldırım dünyaya seslendi: Promete gibi azimli olmalıyız

16.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tüm dünyanın terör ve düzensiz göç ile mücadele ettiğini belirten Yıldırım, “Hedefe ulaşmak için Promete’nin Zeus’tan ateşi çalmak için verdiği mücadele kadar azimli olmalıyız” dedi

Yıldırım dünyaya seslendi: Promete gibi azimli olmalıyız

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İsviçre’nin Cenevre kentinde devam eden Parlamentolararası Birlik (PAB) 139. Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Çözüm aradığımız sorunların ve krizlerin başında savaş, terör, çevre kirliliği, küresel ısınma, iklim değişikliği, düzensiz göç, mültecilik, zorla yerinden edilmeler, yoksulluk, işsizlik ve yabancı düşmanlığı gelmektedir. Barış ve kalkınmaya, iyi niyet ve samimiyete dayalı işbirliği ve gayretle ancak ulaşılabilir” dedi.

Haberin Devamı

Felaket senaryoları

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedefe ulaşmak için Promete’nin Zeus’tan ateşi çalmak için verdiği mücadele kadar gayretli ve azimli olmalıyız. Zira Barış ve Kalkınma hedeflerine ulaşmak için zihinsel değişikliğe ihtiyaç var. Çatışma yerine, uzlaşma kültürüne benimsemeliyiz. Yok etmek yerine, yaşatmayı tercih etmeliyiz. Esasında bu hedefler konusunda uzlaşmaya mecburuz ve mahkumuz. Çünkü bu dünya bizim kaderimiz, biz de kader ortağıyız.” “Hiçbir devlet, diğerini geri bırakarak ileri gidemez” diyen Yıldırım, “Akdeniz’i mülteci mezarlığına çeviren göçlerle, her gün tekneler dolusu insanlar Batı kıyılarına ulaşmaya çalışıyor. Gelişmiş ülkeler bu sorunun doğabileceğini eğer önceden öngörseydi, çözüm çok daha kolay olacaktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Parlamentolar ve parlamenterler arasındaki zamanın ruhunu okuyup, geleceğe en dinamik şekilde hazırlanılması gerektiğini belirten Yıldırım, “İnsan merkezli oluşturduğumuz gelişme kavramımızı, gelecekle uyumlu hale getirmeliyiz. Evet teknolojinin barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceğini esas alan felaket senaryoları için erken olduğunu düşünüyorum. Yenilik ve teknolojik dönüşümün olumlu taraflarına odaklanıp insana, topluma, genel olarak insanlığa hizmet aracı haline getirebiliriz. Ancak, teknolojik gelişmelerin yüzde 50 nispetinde insanları işsiz bırakacağını bundan da en fazla kadınların etkileneceğini akıldan çıkarmamalıyız. Ve buna yönelik tedbirleri şimdiden konuşmalıyız” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, “kazan-kazan” anlayışına dayanan bir şekilde her türlü bölgesel ve küresel sorunları çözme imkanı olduğuna dikkati çekerek, bunun en güzel örneğinin Türkiye’nin İran ve Rusya ile beraber Suriye ve Irak bölgesinde başlattığı inisiyatif olduğunu anlattı. Yıldırım, dünyadaki sorunların ancak çifte standarda sapmadan, terörizmde, aşırıcılıkta farklı farklı kısa vadeli menfaatleri düşünmeden ele alınması durumunda, ülkelerin ve dünyanın daha güzel, yaşanılabilir bir hale getirebileceğine işaret etti.