Siyaset Yıldırım parti temsilcileriyle kahvaltıda buluştu! Adaylık için renk vermedi

Yıldırım parti temsilcileriyle kahvaltıda buluştu! Adaylık için renk vermedi

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Genel Kurul’daki bütçe görüşmeleri öncesi parti grup başkanvekilleri ve TBMM Başkanlık Divanı üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Yıldırım’ın parti temsilcilerinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına ilişkin soruları üzerine bütçeyi kastederek, “Hele şu işi bir bitirelim” yanıtı vermekle yetindiği ifade edildi. Yıldırım, toplantının ardından İstanbul adaylığı ile ilgili soruyu geçiştirdi.

Yıldırım parti temsilcileriyle kahvaltıda buluştu Adaylık için renk vermedi

Milliyet’in edindiği bilgiye göre toplantıda CHP’li TBMM Başkanvekili Levent Gök, iç tüzükte bütçe sunuş konuşmasını yürütme adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya bir bakanın yapacağının, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerinin görüşüldüğü oturumlara katılan Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların sadece “görüş bildirebileceklerinin” yazılı olduğunu belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bu çerçevede bütçe sunumunu yapacağını belirten Gök, soru ve eleştirileri yanıtlayacağı ifade edilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bu çerçevede söz verme imkanının olamayacağını söyledi. Gök, “Görüş bildirmek ayrı bir şey, hükümet adına eleştirileri ve soruları yanıtlamak ayrı bir şey” vurgulamasını yaparak, “Bu konuda tereddütlerin giderilmesi lazım. Aksi halde ben yönettiğim oturumlarda bakanlara söz vermem” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

AK Parti kanadı ise bu teze karşılık komisyonlarda ilk uygulamanın yapıldığını, komisyon toplantılarına katılan bakanların soru ve eleştirilere de yanıt verdiğini anımsattı. Gök ise, Genel Kurul aşamasında tekliflerle ilgili sorulara komisyon başkanın yanıt verdiğini anımsattı. Konu tartışılırken TBMM Genel Sekreterliği’nin soru ve eleştirilere yanıt vermek isteyen yürütme temsilcilerinin komisyon başkanından izin alması önerisi gündeme geldi. Ancak Gök, iznin Genel Kurul’u yönetin TBMM Başkanvekili’nden alınması gerektiğini söyledi.

Sonuçta, Genel Kurul’u yöneten Meclis Başkanvekili’nden izin alma yoluyla bakanların kendi bakanlık bütçeleriyle ilgili soru ve eleştirilere yanıt vermesi görüşü benimsendi.

Haberin Devamı

Merakı gidermedi

Kahvaltılı toplantıda simit yanında ikram edilen peynirin azlığının katılımcılar tarafından espri konusu yapıldığı öğrenildi. Yıldırım’ın parti temsilcilerinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına ilişkin soruları üzerine bütçeyi kastederek, “hele şu işi bir bitirelim” yanıtı vermekle yetindiği ifade edildi. Yıldırım, yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından soruları yanıtlarken de, “Sizinle ilgili birtakım soruların cevaplarını bütün Türkiye merak ediyor” denmesi üzerine, “Bizimle ilgili bir konu yok. Meclisteyiz ve Meclis’le ilgili konularımızı konuştuk, değerlendirdik” ifadesini kullandı.

‘Gerilim olmasın’ mesajı

TBMM Genel Kurulu’na mesajı olup olmadığının sorulması üzerine Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bütçe görüşmelerinin daha iyi, üretken ve verimli olmasını daha çok bağırarak ve gererek sağlayamayız. Görüşlerimizi gayet sakin bir şekilde milletin beklentileri doğrultusunda ortaya koymamız herhalde milletimiz tarafından daha hoş karşılanacaktır. Mecliste gerginliği, kavgayı hiç kimse hoş karşılamaz. Milletvekillerimizin bu konuda gereken tavrı, hareketi göstereceklerine inanıyorum.”

Yazarlar