Gündem Yılmaz: TEOG bu yıl yapılmayacak

Yılmaz: TEOG bu yıl yapılmayacak

15.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde geçici madde kafaları karıştırdı. Bakan Yılmaz, “Bu yıl TEOG olmayacak. Sadece çok az kısım merkezi sınavla bir okula alınacak” dedi.

Yılmaz: TEOG bu yıl yapılmayacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), liselere geçişte TEOG’un yerine getirilen sistemin ayrıntılarını düzenlediği Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Yönetmelikte TEOG yerine yalnızca nitelikle okullara getirilen “merkezi sınav” tanımı ilk kez yapıldı. Buna göre fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci yerleştirmek amacıyla MEB, merkezi bir sınav yapacak.

Yeni sistemle ilgili mahalli yerleştirme modeli ise yönetmelikte, “Ortaöğretim kayıt alanı” tanımıyla yer aldı. Yeni yönetmeliğe göre ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitiren öğrenciler, artık merkezi sınav puanıyla, ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara tercihe bağlı olarak, ortaöğretim kayıt alanı dışındaki pansiyonlu okullara tercihe bağlı olarak, merkezi sınav ile birlikte yetenek sınavı puanıyla ya da yetenek sınav puanıyla olmak üzere 5 farklı şekilde liselere geçiş yapacak.

Haberin Devamı

Özel temel lise öğrencilerinin ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişleri ise Talim ve Terbiye Kurulu’nun (TTK) ilgili kararlarına göre gerçekleştirilecek.

Kafaları karıştırdı

Yönetmeliğe eklenen ve hangi maddelerin ne zaman yürürlüğe gireceğini belirten “geçici madde” ise tartışma yarattı. Maddede, “Bu yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar” ifadesi, sendikalar ve eğitim uzmanları tarafından yeni liselere geçiş sisteminin bu yıl yerine önümüzdeki yıl uygulanacağı şeklinde yorumlandı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise yönetmeliğin bu yıl uygulanacak sistemi açıklamaya yönelik olduğunu belirtti. Yılmaz, şunları söyledi:

“TEOG’un bu yıl yapılacağı doğru değildir veya eski sistemle okullara girmiş olanların yeni sisteme tabi olarak okul değiştireceği söylemi de doğru değildir. Eski sistemle girenler eski sistemi uygulayacaklar. Kendi puanı hangi okulu tutuyorsa o okula ancak yerleşebilir, gidebilir, kaydını yaptırabilir. Ancak bizim yeni sistemimizde adrese dayalı sistem, adresi değişirse okulu da değişir. Merkezi sınav ise sadece çok az, yüzde 10. Fen liseleri, sosyal bilimler lisesi ve proje okulları ile bir de teknik okullar bu kapsamdadır, bu da yüzde 10’a tekabül ediyor. Dolayısıyla da bir çelişki yok, bir anlaşılmazlık yok.

Haberin Devamı