Siyaset YSK’dan jet karar

YSK’dan jet karar

23.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

YSK’dan jet karar

İYİ Parti temsilcileri, CHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye geçen milletvekillerinin listesini ve grup kurduklarına dair bilgiyi YSK’ye sundu. Parti yetkilileri, İYİ Parti’nin seçime girmek için Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesindeki şartlarını yerine getirdiğini belirtti. YSK, İYİ Parti’nin bu durumu bildirmesinin hemen ardından seçime girebilecek partileri görüştü. TBMM’den dün gönderilen yazı ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından partilere ilişkin 19 Nisan’da gönderilen bilgisayar disketlerinin incelemesi sonrasında partiler belirlendi. Toplantı sonrası YSK Başkanı Sadi Güven imzasıyla yapılan yazılı açıklamada AK Parti, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin seçimlere girebileceği kaydedildi. İYİ Parti ile ilgili kararın 2’ye karşı 7 oyla alındığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Gözler ilk grup toplantısında

Koltuk sayısını 20’ye yükselten İYİ Parti’nin, yarın ilk grup toplantısını yapması bekleniyor. Toplantının, Meclis Başkanlığı’nın salon ve yayın saati ayarlaması halinde yarın; aksi takdirde çarşamba yapılması planlanıyor.

‘Her türlü takdirin üzerinde bir tavır’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yaptığı yazılı açıklamada İYİ Parti’yi seçimlere sokmama teşebbüsü olduğunu ve bunun demokrasiye saldırı anlamına geldiğini belirterek “Hukukun ve millet iradesinin önüne konan bu engelin aşılmasında, CHP ve değerli Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortaya koyduğu tavır her türlü takdirin üzerindedir. Tarihi bir demokratik tavırdır. Siyaset ve demokrasi tarihimizde övgüyle yerini alacaktır” değerlendirmesinde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Özkoç, Engin Altay ile İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da İYİ Parti Genel Merkezi’ne gelerek Akşener ile görüştü. -AA

Haberin Devamı

‘ÖDP, TKP ve DSP’ye de isteriz’

Parti içinde, kendilerini “Gelecek İçin Biz” olarak tanımlayan grubun önde gelen isimlerinden İlhan Cihaner, ise sosyal medyadan parti tüzüğünde yer alan, “CHP sol bir siyasal partidir” ifadelerini anımsatarak, “ÖDP, TKP ve DSP için de 20’şer vekil isteriz” dedi. İYİ Parti resmi twitter hesabından, Ak Parti’nin resmi hesabı da eklenerek, “Ne oldu? Çalışmadığınız yerden mi geldi?” diye paylaşımda bulunuldu.

Devlet yardımı alamayacak

İYİ Parti, CHP’li 15 milletvekilinin desteğiyle TBMM’de grup kuracak olsa da Hazine’nin siyasi partilere sağladığı maddi yardımdan faydalanamayacak. Siyasi Partiler Kanunu’nda, son genel seçimlerde yüzde 10’luk seçim barajını aşarak TBMM’ye giren siyasi partiler ile seçimlerde geçerli oyların yüzde 3’ünden fazla oy alan partilere devlet yardımı yapılması düzenleniyor.

Üye olmadan adaylık mümkün

CHP’nin 19. Olağanüstü Kurultayı’nda kabul edilerek yürürlüğe giren yeni tüzüğe göre, bir kişinin milletvekili adayı olabilmesi için üye olma şartı gerekmiyor. Bu durumda istifa eden isimlerin yeniden CHP’den aday gösterilmesi durumu da söz konusu olabilir. Tüzüğün TBMM üyeliğiyle ilgili 53. maddesinde, “Partiye üye olmadan aday olabilme Parti Meclisi’nin kararına bağlıdır” ifadeleri yer alıyor.

Muhalefette ‘sıfır baraj ittifakı’ planı

24 Haziran’a kısa bir süre kala çalışmalarını hızlandıran muhalefetin Cumhur İttifakı karşısında ‘sıfır baraj ittifakı’ formülü üzerinde durduğu öğrenildi. Bu çerçevede, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirdiği CHP heyeti, dün CHP’den 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye katılmasının hemen ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir araya geldi. Alınan bilgilere göre görüşmenin ardından, 600 sandalyeli parlamento seçimleri için muhalefet cephesinde “sıfır baraj ittifakı” olarak nitelendirilen formül öne çıktı. CHP’nin diğer partilere önerdiği bu model ile Cumhur İttifakı karşısında yer alan; CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Vatan Partisi ve BTP’nin, oy pusulasında ittifak halinde yer almasının öngörüldüğü belirtildi. Böylece, tüm partilerin yüzde 10’luk seçim barajı engeline takılmadan TBMM’de temsil edilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Uzlaşma olursa çağrı

CHP’nin bu önerisine; HDP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin olumlu baktığı ancak İYİ Parti’nin bazı çekincelerinin bulunduğu öğrenildi. İYİ Parti’nin olumlu yanıt vermesi durumunda, diğer partilere “ittifaka katılma çağrısı” yapılacak. Öte yandan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda da farklı isimler dile getiriliyor. Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in isimleri konuşulurken, bazı milletvekilleri ve il örgütlerinin ise Grup Başkanvekili Özgür Özel’in aday olmasını talep ettiği ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu, bugün saat 10.00’da SP lideri Temel Karamollaoğlu ile yapacağı görüşmenin ardından yarın PM’yi olağanüstü toplayacak. Kılıçdaroğlu, hem “ittifak” kurabilmek hem de Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yetki isteyecek. -ŞEVKET YAMAN Ankara