Eğitim Yurt dışı eğitimde neden Kanada tercih ediliyor?

Yurt dışı eğitimde neden Kanada tercih ediliyor?

25.05.2018 - 16:06 | Son Güncellenme:

Dünyada eğitim denince gerek eğitim gerekse de yaşam kalitesi olarak ideal ülkelerden biri kuşkusuz Kanada’dır. Dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Kanada, OECD verilerine göre yüksek öğrenim görmüş vatandaşlarının % 56,3’lük oranı ile dünyada ilk sırada yer alır.

Yurt dışı eğitimde neden Kanada tercih ediliyor

Kanada sosyo-kültürel yapısı, vatandaşlarının yabancılara olan kucaklayıcı tavrı ve nezaketiyle de ünlüdür. Her tür ayrımcılığa karşı olma vatandaşlar tarafından içtenlikle benimsenmiş bir devlet politikasıdır. Ayrıca Toronto, Montreal ve Vancouver ülkenin en önemli şehirleri olup dünyanın yaşanılacak şehirleri listelerinde ilk sıralarda yer alırlar. US News tarafından her yıl yapılan dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında Kanada 2018 yılında üç yıl üst üste olmak üzere İsviçre’nin ardından ikinci sırada yer almıştır. Aynı araştırmaya göre Kanada yaşam kalitesi olarak da birinci sıradadır.

Haberin Devamı

Kanada’da eğitimi 3 ana başlık altında toplayabiliriz. Dil okulları, liseler, üniversiteler ve kolejler.

Kanada Dil Okulunda Nasıl Eğitim Alınıyor?

Kanada hem yerel hem de uluslararası önemli dil okullarına ev sahipliği yapıyor. Sadece Toronto’da 200’ün üzerinde dil okulu bulunmaktadır. Okullarda eğitim kalitesi genel olarak çok yüksektir ve çoğu okulun % 80 devam mecburiyeti vardır. Öğrenciler dil okullarında okurken genelde aile yanında kalmayı tercih ederler. Kanada İngilizcesi Amerikan İngilizcesine çok benzemekle birlikte daha net ve anlaşılır olma özelliğine sahiptir. Kanada halkının konuşkan, nazik ve dost canlısı yapısı dil öğrenmek için ülkeye gelen öğrencilerin sosyal hayatın içinde olmalarını kolaylaştırarak öğrenme sürecini çabuklaştırır. Dil okullarının önemli kısmının kolej ve üniversiteler ile anlaşmaları bulunmaktadır. Yeterli İngilizce seviyesine dil okulları bünyesinde ulaşıp IELTS veya TOEFL gibi sınavlara girmenize gerek kalmadan diğer kabul şartlarını da sağlıyor olmanız durumunda kolej veya üniversitede okumaya direkt başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Dil okulları genel İngilizce dışında İş, Akademik ve IELTS sınav hazırlığı gibi özel programlar da sunabilmektedir. Sınıf derslerine ilave olarak bire bir özel ders takviyesi almak da mümkündür. Çoğu dil okulu ders saatleri dışında da öğrencilere sosyal hayat ile daha fazla entegre olmaları ve öğrenme sürecine eğlenceyi de entegre etmek amacı ile kültür, sanat, gezi gibi etkinlikler de düzenlemektedirler. Ülke çapına yayılmış dil okullarını tercih ederseniz eğitiminize örneğin Toronto’da başlayıp belli bir süre sonra Vancouver’da devam ederek daha renkli bir Kanada deneyimi yaşama imkanını da değerlendirebilirsiniz. Öğrencilere dil okulunda okurken çalışma izni verilmemektedir.

Kanada’da Lise Eğitimi…

Kanada’da yüksek kalitede orta öğretim imkanı sağlayan devlet ve özel okullar vardır. OECD tarafından orta öğrenim başarısını ölçmek için yapılan son PISA testinde Kanada dünyada yedinci sırada yer almıştır. Test sonuçları ABD, İngiltere ve Avustralya gibi İngilizce konuşulan diğer ülkelerden daha yüksektir. Devlet okulları da ücreti mukabilinde yabancı öğrencileri kabul etmeye çok isteklidir. Çoğu devlet okulun aile yanı konaklama ile ilgili sağladığı hizmetleri vardır ve aileler okullar tarafından sürekli denetim ve gözetim altında tutulur. Dünyaca geçerli Kanada lise diploması ile öğrenci diğer kabul şartlarını da sağlıyor ise dilediği kolej veya üniversiteyi tercih edebilir. Devlet okulu ücretleri yıllık yaklaşık 15.000 CAD civarında olup Kanada’nın hangi bölgesinde eğitim alacağınıza bağlı olarak daha az veya biraz daha fazla olabilir. Aile yanı konaklama ücretleri de 3 öğün yemek dahil aylık 800-1.000 CAD seviyesindedir. Lise eğitimi felsefe olarak öğrenciyi ezbere değil öğrenmeye ve uygulamaya teşvik eder. Öğrencinin kendi ilgi alanına uygun tercihler yapmasına olanak sağlayacak ders seçimleri yapma olanağı vardır. Bazı liselerde özellikle son sınıflarda öğrencinin üniversitede alacağı bazı dersleri daha lise seviyesinde alıp üniversiteye kabul şansını arttırmaya ve kabul sonrası da uyum sürecini kolaylaştırmaya yönelik uygulamalar bulunmaktadır. Bazı özel liseler başarılı öğrencileri okullarında barındırmak amacı ile burs imkanları da sağlayabilmektedir. Burstan faydalanmak için yüksek bir not ortalaması gerekmektedir. Bilinmesi gereken diğer bir husus ise Kanada’da çalışma izni olan veya kendileri de okuyan ebeveynlerin çocukları için lise eğitimi ücretsizdir.

Haberin Devamı

Kanada’da Üniversite ve Kolejler…

Haberin Devamı

Toronto, British Columbia, McGill ve Mcmaster Üniversiteleri dünyada ilk 100 üniversite içerisinde yer alır. Dünyanın ilk 500 üniversitesinden 23 tanesi Kanada’da yer almaktadır ve hemen her alanda uzmanlaşmanıza fırsat sağlayacak programları bulmanızı sağlarlar. Ücretler katılacağınız program ve üniversiteye bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte ABD, İngiltere ve Avustralya’ya göre bütçenize daha uygundur. Öğrenciler üniversite eğitimleri süresince okul yurtlarından faydalanabilirler. Yurtlar da farklı yeme içme seçenek ve olanakları mevcuttur.

Haberin Devamı

Üniversitenin yanı sıra Türkiye’de olmayan kolej sistemi de Kanada’da çok iyi şekilde işlemektedir. Kolejlerin temel amacı öğrencinin belli bir alanda uzmanlaşıp pratik kazanmasını sağlayıp kısa sürede iş gücüne katılmasını sağlamaktır. Belli iş alanlarına ve özel ihtiyaçlara hitap edecek sayısız kolej eğitim sertifika ve diploma program vardır. Çoğu program Co-op diye tabir edilen kolej ve iş dünyası işbirliğine dayalı okul eğitimi ile paralel giden staj programı şeklinde verilmektedir. Bu tip programların öğretmenlerinin önemli bir kısmı reel sektörden gelmektedir ve aktarılan içerikler akademik olmaktan çok iş hayatında hemen kullanılabilecek pratik ağırlıklıdır. Öğrenciler bir yandan okurken staj da yapmaları dolayısı ile iş hayatına uyum süreci kısalmaktadır. Çoğu öğrenci okulu bitirdikten sonra staj yaptığı yerde işe başlamaktadır. Kolejlerden mezun olan öğrencilerin 6 ay içinde işe başlama yüzdesi genelde % 90 ve üzeridir. Kolejler üniversitelere göre daha hesaplı olmakla birlikte sınıflar da daha az kalabalıktır ve öğrencilerin öğretmenlerle direkt iletişimi daha fazladır. Çoğu kolejde lisans diploması almak da mümkündür ve öğrenciler için eğitimine kolejde başlayıp belli bir dönem sonra üniversiteye transfer olma imkanı da söz konusu olabilir. Kolejler programlarını ve içeriklerini reel sektör ile işbirliği içinde hazırlamakta ve değişimleri dikkate alarak düzenli aralıklarla da revize etmektedirler. Bu bakımdan kolejden mezun olan öğrenciler tam da ilgili sektörün aramış olduğu özelliklere sahip olacak ve kolay istihdam edilebilecektir. Kolejlerde de üniversiteler de olduğu gibi yurtlarda konaklama ve yemek hizmeti alma imkanı vardır. Hemen her kolejin öğrencilerin spor yapmasına olanak sağlayan modern spor kompleksleri de bulunmaktadır.

Son olarak üniversite ve kolejlerde okuyan öğrencilerin yarı zamanlı çalışma fırsatı olması önemli bir avantajdır. Mezun olduktan sonra ise 3 yıla kadar çalışma izni almak mümkündür. Öğrenci çalışmaya başladıktan sonra kalıcı oturum için başvuru yapmaya hak kazanır. Kanada hükümeti özellikle nitelikli ve genç iş gücünün ülkede bulunmasını teşvik etmektedir ve doğal olarak ülkeye en kolay adapte olacak mezunları da kendi üniversite ve kolejleri vermektedir.

Fatih Kuran - DinamoEdu Kurucu Ortağı