Gündem Yüz binler Ata’ya koştu

Yüz binler Ata’ya koştu

11.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ölümünün 80’inci yıl dönümünde Ulu Önder Atatürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ve diğer devlet erkânının katıldığı törenle anıldı. Resmi törenin ardından da yüzbinlerce vatandaş Anıtkabir’e akın etti.

Yüz binler Ata’ya koştu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 80. yılında Anıtkabir’de önce devlet töreniyle ardından da yüz binlerce vatandaşın katılımıyla anıldı.


Büyük Önder Atatürk’ün vefatının 80. yılında Anıtkabir’de yapılan tören 08.45’de devlet erkanının Aslanlı Yol’da yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkânı yer aldı.

Haberin Devamı

İlk yaşandı

Erdoğan ve beraberindeki protokol heyeti, mozoleye 09.00’da ulaştı. Erdoğan, önce kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi, Atatürk’ün mozolesine bıraktı. Erdoğan’ın daha sonra yerine geçip 09.05’te başlayacak siren sesini beklemesi; ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın başlatılması gerekiyordu. Ancak bu yılki törende ilk kez 09.05 beklenmeden, iki dakikalık saygı duruşu başlatıldı; Türk bayrağı yarıya indirildi. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından da siren sesi duyuldu. Ancak Ankara Garnizon Komutanı Ali Sivri’nin el işaretiyle protokol heyeti saygı duruşunu bitirerek Mozole’den ayrıldı. Bu sırada Anıtkabir avlusundaki askerler saygı duruşunu bozmadı.

Yüz binler Ata’ya koştu

Havalimanı vurgusu

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Erdoğan, deftere şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, İstiklal Harbimizin Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu olan şahsınızı vefatınızın 80. yıl dönümünde bir kez daha rahmetle anıyoruz. Zatıalinizin ve aziz şehitlerimizin emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni, dahili ve harici bedhahların saldırılarına rağmen, dünyanın en güçlü ve müreffeh devletlerinden biri yapma yolunda kararlılıkla yürüyoruz. Cumhuriyetimizin 95. seneidevriyesinde açılışını yaptığımız İstanbul Havalimanı, milletimizin en son gurur abidesi olarak tarihe nakşolmuştur. Ruhun şad olsun.”

Saatler önce geldiler

Vatandaşlar, Anıtkabir’de yapılacak ve vatandaşlara kapalı olduğu bilinen devlet töreninden 3 saat önce Anıtkabir’e gelmeye başladı. Anıtkabir yakınına kurulan bariyerlerin önünde yığılan on binlerce vatandaş saatlerce içeri girmeyi bekledi. Vatandaşlar 09.05’te siren sesiyle birlikte saygı duruşuna geçti ve ardından İstiklal Marşı’nı okudu. Daha sonra bazı gençler hep bir ağızdan Öğrenci Andı’nı okudu. Törenin ardından kapılar açılınca vatandaşlar Anıtkabir’e akın etti.

Yüz binler Ata’ya koştu

Geniş güvenlik önlemi

Anıtkabir’e çıkan tüm yolların daha önceki 10 Kasım törenleri ile kıyaslandığında çok daha geniş bir çember çizilerek güvenlik altına alınması dikkati çekti. Anıtkabir önüne çıkan yollara polis bariyerlerinin yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait kamyonlar konuldu. Törende çok sayıda keskin nişancı “dronesavar” taşıyan Cumhurbaşkanlığı korumaları görev yaptı. Halka kapalı olan devlet töreninde, askerlerin yanı sıra “görevli olarak” getirilen bazı belediye işçileri ile kamu personeli dikkati çekti. Tören için görevli olanlar, içeriye alınırken 4 ayrı güvenlik noktasından geçirildi. Anıtkabir’in tam giriş noktasına da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait çadırlar kurularak güvenlik arama noktası olarak kullanıldı.

Yüz binler Ata’ya koştu

Yüz binler Ata’ya koştu

O çift 10 Kasım’da da Anıtkabir’de

29 Ekim’de tüm Türkiye’yi duygulandıran 87 yaşındaki Müstakime Alcansoy ile Mehmet Alcansoy, 10 Kasım’da da ellerinde bastonları, yine el ele tutuşarak Anıtkabir’de Ata’nın huzuruna geldi. Atatürk’e dua eden 87 yaşındaki çift, daha sonra İsmet İnönü’nün de mezarını ziyaret etti.

Yüz binler Ata’ya koştu

Yüz binler Ata’ya koştu

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç da yöneticiler ve sarı lacivertli kulübün taraftarlarıyla birlikte dün Anıtkabir’i ziyaret etti.

TBMM’de sade tören

Atatürk ebediyete intikalinin 80. yıl dönümünde TBMM’de de sade bir törenle anıldı. Törene CHP’li TBMM Başkanvekili Levent Gök, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, TBMM Katip üyesi İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral ile TBMM bürokratları ve çalışanlar katıldı. MHP ve HDP’den katılım olmayan törende Gök, Meclis Başkanı adına kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelengi Atatürk anıtına bıraktı. Törende daha sonra 09.05’te sirenler çalınırken saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Yüz binler Ata’ya koştu