Zayıflamak için Kinoa Ne Kadar Kullanılır?

Haberin Devamı

Öncelikle Kinoa Nedir?

Herkes çok soruyor: Kinoa Zayıflatır Mı ? Özellikle son 10 yıldır dünya genelinde tüketimi hızla yaygınlaşmıştır; 2013 yılının kinoa yılı ilan edilmesinden sonra, çok yaygın tüketilmeye başladı. Uzmanlar hem besin değerinden hem de yetiştirmesi kolay olduğundan kinoanın dünyadaki açlık sorununa çare olabilceğini bile düşünmektedir.

Kinoa, ot ailesinin bir üyesi olduğu için yalancı tahıl olarak bilinir. Protein, kalsiyum, demir mineralleri, E ve B vitaminlerinin kaynağıdır. Kinoa, yağ oranı düşüktür; ancak tahıllardan zengin bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle kolesterol içermeyen bir besindir. Ayrıca kinoa glüten içermez ve çölyak hastaları için iyi bir besin kaynağıdır. İnsanlarda doku onarımı için gerekli 8 aminoasiti içerir. Kinoa, özellikle lisin, sistein ve methionin aminoasitlerinden zengindir. Bu yüzden kinoa iyi bir protein kaynağıdır. Kinoa; buğday, darı mısırı, çavdar, yulaf ve pirinçten daha fazla protein içerir. Özellikle vejeteryan beslenmesinde veganların protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarının karşılanması için günlük planlarına eklenebilir.

Diğer tahıl çeşitlerine göre yaklaşık 2 kat daha fazla lif içerir. Sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlayarak kabızlık şikayetine karşı tüketilebilir. Kinoa protein içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi yaratır, içeriğindeki diyet lifi ise kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Bu sayede kinoanın kilo vermeye de etkisi olabilir.

Gerçekten Kinoa Zayıflatır Mı? Nasıl Kullanılır?

Gündemde olan ve çok sorulan sorulardan biri de Kinoa zayıflatır mı? Kinoa ile zayıflamak isteyenler için kinoa’nın faydaları şu şekildedir:

Kinoa günün her öğününe uyarlanarak tüketilebilir. Bulgur ve pirinç gibi pilav olarak ana yemeklerin yanında tercih edilebilir, haşlandıktan sonra salatalara eklenebilir, un haline getirilerek kek, krep, ekmek gibi besinlerin yapımında kullanılabilir. Ancak kinoa kalorisi yüksek bir besindir, bu yüzden tüketirken porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. 3 çorba kaşığı kinoa yaklaşık 75 kaloridir, tüketirken miktarının ayarlanarak tüketilmesi kalorinin daha dengeli olmasını sağlar.

Kinoa’nın protein içeriği yüksek olduğu için, tokluk hissi yaratır. Ayrıca, metabolizmayı hızlandırıcı zengin kalsiyum içeriğine sahiptir. Spor yapanlara enerji verir, diyet yapanlar ise kilo, yaş ve sağlık durumlarına göre miktarını ayarladıklarında kilo aldırmadan birçok besin ihtiyacını Kinoa ile karşılayabilirler.

Dyt. Ayşe Tuğba Şengel

Sağlıklı beslenme ve diyet konusunda bize soru sorabilirsiniz: ayse@aysetugbasengel.com

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel

Youtube

Instagram

Facebook