Gündem Zekat ve fitre verme şartları nelerdir? 2018 fitre ne kadar?

Zekat ve fitre verme şartları nelerdir? 2018 fitre ne kadar?

28.05.2018 - 12:03 | Son Güncellenme:

Zekat ve fitre kime verilir? Ramazan ayı geldiğinde akıllarda yer alan bir sorudur. Ramazan orucu tutmanın yanı sıra maddi durumu elverişli Müslüman kişiler, ihtiyaç sahiplerine fitre verirler. Fitre miktarı, her yıl değişim göstermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığınca fitrenin ne kadar olacağı açıklanır. Zekat ve fitre nedir? Zekat ve fitre kime verilir? Kimler verebilir? 2018 fitre fiyatı ne kadardır?

Zekat ve fitre verme şartları nelerdir 2018 fitre ne kadar

Fitre nedir?

Haberin Devamı


Zekat ve fitre kime verilir sorusu akıllara öncelikle ‘fitre nedir’ sorusunu getirir. Fitre, fıtır sadakasıdır. Ramazan orucu tutan veya tutmayan her Müslüman, vermekle yükümlüdür. Sadaka-i fıtır, halk arasında fitre olarak bilinir. Ramazan’ı tamamlayıp bayrama ulaşan her Müslümanlar, kendileri ve bakmakla yükümlü bulunduğu kişiler için fitre verirler.
Temel ihtiyaçlarını karşılayabilen ve bir miktar da mala sahip olan Müslümanların gerçekleştirdiği bir ibadettir. Verilmesi vaciptir. Fitre, insan bedeninin zekatı kabul edilir. Temelinde yardımlaşma yatar. “Can sadakası”, “beden sadakası” olarak da bilinmekte ve söylenmektedir. Fitrenin bayrama ulaşan kişilerce verilmesi, maddi durumu yetersiz olan kişilerin de bayram da neşelenmesine yardımcı olur.
Zekat ise her Müslüman için farz değildir. Maddi durumu yeterli olan kişiler verir. Mallarının bir miktarının değerinde ihtiyaç sahibi kişilere verilir.

Haberin Devamı


Fitre ne zaman verilir?


Fitre veya diğer bir adıyla fıtır sadakası, bayram günü veya sonrasında verilebilir. Vacip olma zamanı bayramın birinci günüdür. Bayramdan önce verilen fitreler daha faziletli olur. Bayramdan önce verilmesi müstehaptır.
Zekat ve fitre kime verilir, kime verilmez?


Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez:

  • Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
  • Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
  • Eşine,
  • Müslüman olmayanlara,
  • Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
  • Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).


Zekat ve fitre kime verilir kime verilmez?

Fitre; anne, baba, çocuk, gayri müslim ve zengin kişilere verilmez. Fakir veya ihtiyaç sahibi ise; kayınvalide, kayınpeder, kayınbirader, kardeş, gelin, damat, üvey baba, üvey anne, üvey çocuğa fitre verilebilir.
Bu konuya ilişkin Tevbe Suresinde şu ifadeler yer alır; "Sadakalar, Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir." Ayrıca fitre verirken bunun fitre olduğunu belirtmek de gerekmemektedir.


Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı: 2018 fitre fiyatları


Zekat ve fitre kime verilir belirlendikten sonra bir diğer önemli nokta fitre fiyatıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 2018 fitre fiyatları belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan Din İşleri Yüksek Kurulu, kişi başı asgari geçim tutarının 2018’de ne kadar olması gerektiğini hesapladı. Bu hesaplama göre 2018 fitre tutarı 19 TL olarak belirlendi. Bu miktar, asgari tutardır ve üst sınır yoktur.