Dünya Zirve için diplomasi trafiği

Zirve için diplomasi trafiği

30.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasındaki zirvenin gerçekleşebilmesi için diplomatik seferberlik sürüyor. Kim’in sağ kolu Kim Yong Chol, ABD’ye girişi yasak olmasına rağmen bu ülkeye giderken, ABD ve Kuzey Kore heyetleri Singapur’da görüşüyor.

Zirve için diplomasi trafiği

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 12 Haziran’da Singapur’da gerçekleşmesi planlanan, ancak daha sonra Trump tarafından iptal edilen zirvenin gerçekleşebilmesi için diplomatik girişimler sürüyor. Kim Jong-un’un sağ kolu olarak bilinen, Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yong Chol, dün ABD’ye gitti. İlk olarak Çin’in başkenti Pekin’de temaslarda bulunan Kim, daha sonra ABD’ye geçti. Kim’in ziyaretinin iki ülke heyetlerinin Singapur zirvesi için Seul’de yaptığı hazırlık görüşmelerinin ardından gelmesi dikkati çekti. Kim’in ABD’de temaslarda bulunacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Kuzey Kore’nin eski askeri istihbarat şefi olan Kim Yong Chol, nükleer silahsızlanma ve güvenlik meselelerine hakim bir isim olarak tanınıyor. Kim, geçmişte Güney Kore yönetimince Kuzey Kore ordusunun giriştiği bazı provokatif eylemlerden sorumlu tutulmuştu. Güney Koreli 46 denizcinin 2010’da ölümüne yol açan torpido saldırısını Kim’in planladığı ileri sürülmüştü. Kim Yong Chol 18 yıl sonra ABD’ye giden en üst düzey Kuzey Koreli yetkili olacak.

Zirve için diplomasi trafiği

‘Sağlam bir yanıt’

Bu üst düzey ziyaret Trump tarafından da doğrulandı. ABD Başkanı, Kuzey Koreli yetkilinin, Singapur’da yapılması planlanan liderler zirvesi öncesinde temaslarda bulunmak üzere ABD’yi ziyaret edeceğini doğruladı. Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Kuzey Kore ile görüşmelerimiz için harika bir ekibi bir araya getirdik. Zirve ve daha fazlasıyla ilgili buluşmalar halihazırda gerçekleşiyor” ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yong Chol’un New York’a doğru yola çıktığını belirten Trump, mektubuna “sağlam bir yanıt” aldığını vurgulayarak teşekkür etti. Kim Yong Chol, Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze programındaki rolü gerekçesiyle ABD ve Güney Kore tarafından 2010 ve 2016 yıllarında kara listeye alınmıştı. ABD’ye gitmesi normalde yasak olan Kim’in ziyareti, ABD’nin uyguladığı yaptırımdan feragat ettiği anlamına geliyor.

Öte yandan ABD ve Kuzey Kore heyetlerinin planlanan zirvedeki protokol ve güvenliğe ilişkin konuları görüşmek üzere Singapur’da hazırlık toplantısı yapacağı belirtildi. Toplantıya, ABD heyetine Beyaz Saray’ın Operasyonlardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Joe Hagin başkanlık edecek. Kuzey Kore heyetinin başındaysa Devlet İşleri Komisyonu yetkilisi Kim Chang Son olacak. Görüşmede zirvenin hangi tarihte ve nerede yapılacağı, nasıl bir devlet protokolünün uygulanacağı ve hangi güvenlik önlemlerinin alınacağı gibi konuların ele alınacağı bildirildi.