Dünya Zirve öncesi hareketlilik

Zirve öncesi hareketlilik

23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD ve Kuzey Kore liderleri arasında gerçekleşmesi beklenen tarihi zirve öncesi ABD Başkan Yardımcısı Pence’ten Pyongyan’a uyarı gelirken, Başkan Trump da, zirvenin ertelenebileceğini mesajını verdi

Zirve öncesi hareketlilik

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un arasında 12 Haziran’da gerçekleşmesi beklenen tarihi zirve yaklaşırken, iki ülkede de konuyla ilgili hareketli günler yaşanıyor. Amerikan “Fox News” kanalına verdiği mülakatta gündemi değerlendiren ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kuzey Kore konusunda sert açıklamalarda bulundu. Pence, ABD ile nükleer bir anlaşmaya varması konusunda Kuzey Kore’ye uyarıda bulunarak, aksi durumda bu ülkenin Libya gibi olabileceğini belirtti. Pence ayrıca, Kuzey Kore lideri Kim Jong’un’a gelecek ay yapılması planlanan zirve gerçekleştiği takdirde, Başkan Trump’ı “oyalamaması” uyarısında bulundu. Pence, ilerleme kaydedilemediği takdirde Trump’ın zirveyi terk edeceği konusunda hiçbir şüphesi olmadığını da vurguladı.

Haberin Devamı

Zirve öncesi hareketlilik

Hatıra parası tartışma yarattı

Henüz gerçekleşmesi dahi kesinlik kazanmayan Trump-Kim zirvesi öncesinde ABD’de, şimdiden hatıra parası bastırılması tartışma yarattı. Hatıra parasının ön yüzünde iki liderin kabartmaları bulunurken, ABD ve Kuzey Kore bayrakları üzerinde, “Başkan Donald Trump” ve “Yüce Lider Kim Jong-un” yazıyor. Kim’in “Yüce lider” diye tanımlanması, ABD’de tepki çekti. Sosyal medyadaysa, parada Kim’in “gıdılı” ve “kilolu” tasvir edilmesinin Kuzey Kore liderini memnun etmeyeceği yönünde yorumlar yapıldı. 250 adet basılacak hatıra parası, sosyal medyada alay konusu oldu.

Libya yine gündemde

Pence, “Geçen hafta Libya modeli ile ilgili birtakım konuşmalar vardı. Bu konuda Başkan Trump’ın açıkça dile getirdiği gibi, eğer Kim Jong-un bir anlaşma yapmazsa ancak o durumda (Kuzey Kore), Libya modeli ile sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı. Libya benzetmesinin, Pyongyang yönetimi gözünde bir tehdit gibi algılandığını hatırlatan spikerin “Bu bir tehdit mi?” sorusuna ise Pence, “Bence bu daha ziyade bir gerçek” yanıtını verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Kuzey Kore için “Libya modeli” önermesi büyük tepki çekmiş, Kuzey Kore’nin tavrı sonrası ABD Başkanı Trump, açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Trump, 2003 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un Libya ile imzaladığı gibi bir nükleer anlaşmayı Pyongyang’la yapmak istemediğini kaydetmişti. Kuzey Kore’de oldukça olumsuz yankılandığı bildirilen “Libya modeli” açıklamalarının yansımaları sürerken, Başkan Yardımcısı Pence’in bir kez daha bu konuyu gündeme getirmesinin tartışmaları alevlendirebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ertelenebilir de

Öte yandan zirve öncesi görüşme trafiği de sürüyor. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, dün ABD’nin başkenti Washington’da Trump’la görüştü. Trump, bu görüşme ardından yaptığı açıklamada, söz konusu zirvenin, Kim Jong-un’un önümüzdeki günlerde atacağı adımlara bağlı olarak ertelenebileceğini belirtti. Trump “Kuzey Kore’nin tavrındaki son son değişikliklerden memnun olmadığını”, Kim’in, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştükten sonra değiştiğini belirtti. Trump, bununla birlikte Şi Cinping’i “dünya çapında bir poker yıldızı”na benzetti ve “Şi’nin Kore yarımadasında barıştan yana olduğunu düşünmek istiyorum” dedi. Moon ise, Trump’ın Kore yarımadasına barış gelmesi için harcadığı büyük çabanın pozitif etki yarattığını ve ABD Başkanı’nın yaklaşan zirveyi başarılı şekilde geçirerek bölgede savaşı sona erdireceğine inandığını söyledi.