Zonguldak Zonsiad “Zonguldak Değerlerini Buluşturdu”

Zonsiad “Zonguldak Değerlerini Buluşturdu”

12.12.2017 - 10:37 | Son Güncellenme:

.

Zonsiad “Zonguldak Değerlerini Buluşturdu”

Zonguldak Sanayici ve İş Adamları Derneği (ZONSİAD)’ın düzenlemiş olduğu “Sosyo-Ekonomik Zirve” programı Zonguldak’ın ve Türkiye’nin seçkin iş adamlarının katılımı ile gerçekleşti.
Her geçen gün büyümesine devan eden Zonguldak Dernekleri Federasyonu (ZONDEF) ve Zonguldak Sanayici ve İş Adamları Derneği (ZONSİAD) ailesi başarılara imza atmaya devam ediyor. Gerek Zonguldak’tan, gerek İstanbul’dan gerekse de Bursa’dan birçok davetlinin katıldığı etkinlikte Zonguldak için projeler ve Türkiye ekonomisi için birçok bilgiler verildi. Zonguldak’tan Çaycuma Belediye başkanı Bülent Kantarcı, Bağcılar Belediye başkan yardımcısı Kenan Gültürk, Zonguldak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Metin Demir, Genel Maden İş sendikası (GİMİS) Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Zonguldak Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Bitlis Platform Başkanı Selim Korkmaz, Yedi Dost Derneği Başkanı Erol Kıraç, KASDER Şube Başkanı Mahir Karakaş, SAAD Genel Başkanı İrfan Uzun, Bursa ZONSİAD Başkanı Erol Taşçı, ZONDEF’e bağlı dernek başkanları, BARFED gibi birçok Sivil Toplum Kuruluşlarının yetkilileri de etkinlikte yer aldı.
Sosyo-Ekonomik Zirve program açılış konuşmasını ev sahibi Zonguldak Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkanı Halil İbrahim Ece yaparken konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"En önemli projemiz birlik ve beraberlik projesidir. Kurulduğumuz günden itibaren bizlerin en önemli projelerimizden biri olan birlik ve beraberlik projesidir.Amacımız iş adamlarımızı bir çatı altında buluşturmak onların çatımız altındaki iş adamlarımızla tanışmasını sağlayarak birlik ve beraberliğimizi muhafaza etmekti.Allah şükürler olsun ki bugüne kadar bunu başardık.Bundan sonrada inşallah birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştireceğiz. Son yıllarda özelikle 15 temmuz gecesi ülkemiz içinde birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu hepimiz yaşadık tanıklık ettik. Son yıllarda yine dış güçlerce ülkemiz için her türlü oyunlar denenmiş ve denenmeye de devam edilmektedir.Bu oyunları hep birlikte milletçe bozduk. Yine birlik ve beraberliğimizi muhafaza ederek ülkemiz üzerinde oynanan oyunları bozacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalı. ZONSİAD olarak yerli otomobile talibiz. Sanayici ve İş Adamları Derneği olarak elbette iş adamlarımıza yönelik ekonomik projelerimiz de var. İlerleyen zamanlarda sırasıyla sizlere bu projelerimizden bahsedip kamuoyu ile paylaşacağız.Son yıllarda gündem de her kesimce bilinen yerli otomobil meselesi var. Diğer il STK’lara baktığımızda yerli otomobili bütün iller ve bölgeler sahiplenmiş durumda. Bizlerde yerli ve milli olan yerli otomobili bölge olarak talip olduğumuzu bilinmesini isteriz.İlk sanayi kenti olan Zonguldak ilimiz bunu hak etmekte ve yerli otomobili çıkartacak güce,imkana sahiptir. Zonguldak ilimizi turizm kenti haline getirmek. Zonguldak denizi, doğası,tarihi ve kültürü özellikleri ile turizm için alternatif şehirlerden bir tanesidir. İlimize bağlı ilçelerin her bir ayrı özellikleri ile özelikle doğa turizmi için en elverişli kentler arasındadır. Zonguldak turizmi ile alakalı olarak dosya ve projeler hazırlamak suretiyle gerekli girişimleri yapmak istiyoruz.Turizmle alakalı olarak ilgili her bir kuruma detaylı raporlar hazırlayıp sunmak istediğimizi bilinmesini isterim.Turizm konusu bölgemizin kalkınması noktasında da çok büyük önem taşıdığı inancını taşımaktayız. Son günlerde İslam alemi için derinden sarsan bir karara imza atıldı.İslam alemi için kutsal olan Kudüs’ü İsrail’in başkenti olmasını yönelik ABD tarafından atılan bu kararı asla kabul edilemezdir.Zonguldak Sanayici ve İş Adamları Derneği olarak bu kararı şiddetle kınıyor ve kabul edilemez bir karar olduğunu vurgulamak istiyorum.Kudüs İslam Alemi’nindir ve Filistin’in başkentidir. Bu pervasızca alınan karardan derhal geri atım atılmalı ve böyle bir kararı tanımadığımızı ifade etmek istiyorum."

Alagöz Zonguldak gelişim vizyonunu sergiledi
TOBB Fuarlar Komitesi Meclis Başkanı Cihat Alagöz, Zonguldak Merkez ve İlçeleri için stratejik öncelik sıralaması yapılmasının öneminin altını çizdi. Bu sıralama yapılmadan önce, yurt dışında Zonguldak ve İlçeleri ile benzer özelliklere sahip şehirlerden başarı hikayesi haline gelmiş örnekler tespit edilerek etüd edilmesinin yararını vurguladı. Zonguldak’ı bir turizm destinasyonu haline getirme yolunun klasik anlayışlardan çok daha farklı bir konsept geliştirmekten geçtiğini ifade eden Alagöz, bölge için “Adrenalin Turizmi” adı altında bir turizm konsepti önerisi getirdi.
“Adrenalin Turizmi”ni heyecan verici deneyim seti şeklinde tanımlayan Alagöz, bu paketin içeriğindeki etkinlik önerilerini; ekonomik ömrünü tamamlamış bir maden ocağında sembolik nitelikte gerçek kömür çıkartma deneyiminin yaşatılacağı ve kişiye çıkarttığı kömürü üzerinde fotoğrafı bulunan bir plaket içerisinde takdim edileceği, yer altında oluşturulan müzede görsel ve işitsel teknoloji de kullanılmak suretiyle madenciliğin serüveninin takdim edileceği bir faaliyet geliştirilmesi, Devrek Çayı üzerinde raftingin başlatılması, başta Gökgöl olmak üzere bölge bulunan mağaralarının spora açılmasını, TSK envanterinden çıkartılmış bir denizaltı edinilerek turistik gezi amaçlı kullanıma kazandırılması ve Zonguldak İl sınırları içerisinde elverişli bir bölge tespit edilerek balon turları başlatılması olarak sıraladı.
Ülke içinde farklı şehirlerdeki başarılı ekonomik kalkınma projelerinden çarpıcı örnekler aktaran Alagöz, bu projeleri hayata geçiren İllerin ortak özelliğinin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek olduğunu vurguladı.

"Zonguldak’ın altı elmas, üstü pırlanta"
Türkiye’nin ekonomik analizi hakkında Prof.Dr. Muharrem Afşar genel bir değerlendirmelerde bulunarak Türkiye’nin son yıllarda ki ekonomik göstergelerini katılımcılara anlattı. Afşar sunumunda öncelikle, ülkenin içinde bulunduğu makro ekonomik görünümü ortaya koydu. Buna göre; içinde bulunulan dönemde ülke ekonomisinde ekonomik büyüme dışında makro verilerde bazı sıkıntıların olduğunu ifade eden Afşar, bunlar arasında en önemli sorunun ise faiz oranlarındaki benzer ülkelere göre olan yüksekliğe dikkat çekti.
Faiz oranlarının yüksek olmasının nedenlerinin ise ekonomik yapının bazı özelliklerinden kaynaklığını söyleyen Afşar, bu özelliklerin; dış finansman bağımlılığı, yüksek enflasyon, hızla artan bütçe açığı, hazinenin aşırı borçlanması, kronik hale gelmiş cari açık, kredi-mevduat dengesinin bozulması ve siyasi risklerdeki artışlar olarak sıraladı. Aynı zamanda birçok ülkede çalışmalar yapıp, kabloculuk üzerine yurtdışına ve Türkiye’ye yatırımlar yapan Nejdet Tıskaoğlu başarı hikâyesindeki püf noktaları aktardı.
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise ""Birlik ve beraberlik hem ülkemiz için hem bölgemiz için çok önemli bir husustur. Zonguldak’ın gelişmesinde iç hat seferlerinin başlaması yatırımcılar içinde önemli.Alman’ya seferleri olan Zonguldak hava yollarının iç hat seferlerinin başlamaması büyük talihsizlik. Zonguldak Hava yolu için iç hat seferlerin başlaması Zonguldak için önemlidir.Bir an önce iç hat seferleri başlamalıdır"dedi.
ZTSO Başkanı Demir Zonguldak’ı organize sanayi bölgesi haline getirmek için yoğun çalışmalarının olduğunu ifade ederek "Yeni girişimcilerin ve makro projelerin yapılması gerekmekte.Tüm ilçelerimizde organize sanayi çalışmalarımız aralıksız olarak devam ediyor.Ticaret odamız organize sanayi bölgelerin geliştirilmesi yönünde projeler hazırladı ve bu projelerimizi bakanlıklar,valiliğimiz ve kalkınma ajansları gibi birçok kuruma ilettik.Bölgemizin gelişmesinde önemli bir yer tutacak olan organize sanayi bölgeleri ile Zonguldak ilimizin kalkınması noktasında ticaret odası olarak tüm çalışmalarımızı aralıksız olarak devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

Altay, "Biz birlikte daha da güçlüyüz"
ZONDEF Genel Başkanı Gurbet Altay ise "Bu söylemi sık sık söylüyor ve uygulamaya geçiyoruz. ZONSİAD’ın organize ettiği Sosyo-Ekonomik zirvesi bize gösterdi ki daha gidilecek çok yolumuz var. Gerek Zonguldak’ta gerekse İstanbul’da yapılacak çok şey var. Bizler Zonguldaklılar olarak sesimizi projelerle yükseltmeye başladık. Değerli Zonguldak Valimiz Sayın Ahmet Çıkar’ın desteğini her daim yanımızda hissettik ve hissetmeye devam ediyoruz. Şimdi Zonguldak gömleklerini giyme zamanı bizler ZONDEF olarak 12 komisyonla gencimizden yaşlısına, öğrencisinden öğretmenine, erkeğinden kadınına, bürokratından siyasetçisine birlik zamanıdır. Gerek Zonguldak’ta gerekse Zonguldak dışında değerlerimizi bir araya getirmeli ve projeler üreterek gelecek nesillerden emanet aldığımız bu şehre sorumluluklarımız var. ZONDEF olarak 2018’de birçok çalışmalarla özlediğimiz Zonguldak’ımıza adım adım yaklaşmaya çalışacağız. Herkesin Zonguldak’ımız için yapacak bir şeyimiz vardır İstanbul’daki birçok Sivil Tolum Kuruluşlarıyla ülkemizin sorunlarına duyarlı olup birlikte çalışmalar yapmaktayız. Zonguldak’ımızın değerlerini yaptığımız birçok etkinliklerle ortaya çıkarmaya başardık. ZONSİAD’ın bu organizasyonunda da birçok değer tanıdık. Dediğimiz gibi Zonguldak’ımızın altı elmas, üstü pırlanta2 diye konuştu.