Dünya Ateşkes mi operasyon mu?

Ateşkes mi operasyon mu?

01.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de bir ateşkes sağlanması adına kritik saatler başladı. Hamas’ın yanıtı beklenirken, anlaşma sağlanmaması halinde İsrail’in Refah’a yönelik operasyona başlamasından endişe ediliyor.

Ateşkes mi operasyon mu

Gazze’de bir ateşkese varılması adına kritik günler yaşanıyor. Mısır’ın başkenti Kahire’deki dolaylı görüşmeler sonrası Hamas heyetinin kararı bekleniyor. Hamas, heyeti Pazartesi günü Kahire’den ayrılarak, ateşkes önerisine yazılı yanıtla geri döneceklerini açıkladı. Sunulan anlaşmada öncelikle 3 haftalık bir ateşkes ve 30 İsrailli esirin serbest bırakılması öngörülüyor. İsrail ise sayıları henüz kesinleşmeyen Filistinli mahkûmları serbest bırakacak. İkinci aşamada 10 haftalık bir ateşkes ve tarafların müzakere edilecek daha geniş bir esir takası uygulaması öngörülüyor. Ayrıca en az 300 bin Filistinlinin Gazze’nin orta ve kuzey kesimlerine dönüşü planlanıyor. 

Haberin Devamı

Netanyahu: Gireceğiz

Alınacak karar bölge için büyük önem taşıyor. Zira anlaşma sağlanamaması halinde İsrail’in, Refah’a yönelik beklenen askeri operasyonu gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Anlaşma sağlanırsa, operasyonun rafa kalkması bekleniyor. İsrailli yetkililerin de açıklamaları bu yönde. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile ateşkes anlaşması olsa da olmasa da Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını savundu. Netanyahu “Savaşı tüm hedeflerine ulaşmadan durduracağımız düşüncesi söz konusu olamaz. Tam zafer elde etmek için anlaşma olsun ya da olmasın Refah’a gireceğiz ve oradan Hamas’ı ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı. Uzmanlara göre, Netanyahu’nun açıklaması, aşırı sağcı iktidar ortaklarını yatıştırmaya yönelik. Bir anlaşma, koalisyonda ayrışmalara da yol açabilir. 

Haberin Devamı

Tek yol anlaşma

İsrail Ynet haber ajansının bildirdiğine göre, İsrail’in 48 ile 72 saat içinde Refah’a girme kararını vermesi bekleniyor. CNN International’a göre de, anlaşmaya varılamazsa İsrail, 1 milyondan fazla Filistinlinin barındığı Gazze’nin güneyindeki Refah’a geniş çaplı kara saldırısı başlatabilir. İsrail kaynakları da anlaşma çabalarının saldırıyı engellemek için son şans olduğunu doğruluyor. 

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el-Sani ile yaptığı görüşmede ateşkes sağlanması için rehinelerin serbest bırakılması konusunda her türlü çabanın gösterilmesi çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana dün 7’nci kez İsrail’e gitti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Refah planlarıyla ilgili “İsrail üzerinde nüfuzu olan herkesi bunu önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyorum” dedi. Bu arada İsrail basınında yer alan haberlerde, hükümetin BM Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri’nin ülkeye yaptığı vize başvurusunu reddettiği aktarıldı.

Hamas ve El Fetih görüştü

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih’in Pekin’deki birlik görüşmelerinde, diyalog yoluyla uzlaşma arayışına yönelik siyasi iradelerini ifade ettiklerini belirtti. Çin, Pekin’de görüşen Filistinli rakip grupların uzlaşma yolunda “cesaret verici ilerleme” kaydettiğini duyurdu.

Ateşkes mi operasyon mu

Öğrenciler bir binayı ele geçirdi!

ABD’deki üniversitelerde yapılan Filistin’e destek gösterilerinde gözaltı sayısı bine ulaştı. Protestoların ilk başladığı okul olan Columbia Üniversitesi, eylemci öğrencilere kampüsü boşaltmaları için tanınan sürenin dolmasının ardından harekete geçti. Üniversite yönetimi, kampüsü boşaltmayı kabul etmeyen öğrencilerin okuldan uzaklaştırılmaya başlandığı bildirdi. Ancak öğrenciler bir binayı ele geçirdi. Başka eyaletlerdeki üniversitelerde de olaylar sürüyor.