Dünya Seçim Kırgızistan’ı karıştırdı

Seçim Kırgızistan’ı karıştırdı

07.10.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılan parlamento seçim sonuçlarına “hileli olduğu gerekçesiyle” karşı çıkarak gösteri düzenleyen 12 siyasi partinin taraftarları, önceki gün başkent Bişkek’te hükümet binasını ele geçirdi.

Seçim Kırgızistan’ı karıştırdı

 

Göstericilerin hükümet binasını ateşe verdiği belirtilirken, yangının kontrol altına alındı. Bununla birlikte göstericiler, gece yarısından sonra parlamentoyu da işgal ederken, eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i işgal ettikleri cezaevinden “kaçırdı.” Polisin protestoculara gaz ve ses bombalı müdahalesi sonucunda şu ana kadar 1 kişinin hayatını kaybettiği, 590 kişinin yaralandığı açıklandı. Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov’un istifa ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu, parlamento seçiminin sonuçlarını iptal ettiğini bildirdi. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, seçimleri yüzde 24.5 oyla Devlet Başkanı Ceenbekov’un kardeşinin genel başkanı olduğu Birimdik (Birlik) partisi ile yüzde 23.8 oyla 2015’te kurulan Mekenim Kırgızistan (Vatanım Kırgızistan) partisi önde götürüyordu. Yüzde 7’lik seçim barajını aşamayarak parlamento dışında kalan muhalefet partileri seçim sonucunu tanımadıklarını açıklamıştı.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan’daki gelişmelerden derin endişe duyulduğunu açıkladı. Bakanlık açıklamasında, bu gelişmelerin tırmanmasının önlenmesi, seçimlere ilişkin görüş ve tutum farklılıklarının anayasal düzen içinde toplumsal uzlaşı ve sağduyuyla, suhuletle çözüme bağlanmasının Türkiye’nin en halisane temennisi olduğu bildirildi.