Ekonomi Kaskoda ibre terse döndü: Araç sahipleri için 'çok iyi bir fırsat’

Kaskoda ibre terse döndü: Araç sahipleri için 'çok iyi bir fırsat’

30.04.2024 - 07:34 | Son Güncellenme:

Son 2 yıl içerisinde yüzde 280 artan kasko fiyatları, araç sahiplerini kasko yaptırmaktan vazgeçirmişti. Kaskoda fahiş artışlar sonrası ibre tersine döndü. Konuyla ilgili Sigorta Uzmanı Turusan Bağcı tarih vererek, “Kasko yaptırmak için çok iyi bir fırsat” dedi. İşte detaylar...

Kaskoda ibre terse döndü: Araç sahipleri için çok iyi bir fırsat’

Milliyet.com.tr/ 2021 yılından bu yana agresif bir şekilde yükseliş gösteren kasko fiyatları 2022 yılı Şubat ayı itibarıyla düşüşe geçti. Özellikle son dönemde kasko fiyatlarındaki yüksek artıştan ötürü sürücüler kasko poliçesi yaptırmak istemiyordu. Son 2 ayda kasko fiyatlarında artış durdu, fiyatlar eksiye dönmeye başladı.

Haberin Devamı

Peki kasko fiyatları yeniden yükselir mi? Şu an kasko yaptırmak için son fırsat mı? Hususi bir otomobil için ortalama kasko fiyatları ne kadar oldu? Konuyla ilgili merak edilenleri Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Bağcı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“2022 yılından itibaren enflasyon, döviz kuru araç fiyatlarındaki artış parça ve onarım maliyetlerindeki artış nedeniyle kasko fiyatları çok hızlı artmıştı. Son 2 yılda %280'lere varan fiyat artışlarının yaşandığı kaskoda ibre tersine döndü.

‘YÜKSEK KASKO FİYATI NEDENİYLE İPTAL ETTİLER’

2021-2022 yıllarında 5.000 lira olan kasko fiyatları 20.000 lira kadar çıkmıştı. Yaklaşık kasko yaptıran sürücülerin %15'ine yakını artan kasko fiyatları nedeniyle kasko yaptırmaktan vazgeçmişti.

Haberin Devamı

‘2023’TE YÜZDE 100’E VARAN ARTIŞ’

2023 yılında enflasyon, döviz kuru, araç bedelleri artışı nedeniyle 2022 kadar olmasa da gene %100'e varan kasko fiyatlarında bir artış yaşandı.

‘ŞUBATTA FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLADI’

Otomobil pazarındaki daralma, ikinci el oto fiyatlarındaki düşüş ile birlikte kasko fiyatları da düşmeye başladı. Burada ana sebep ikinci el araç fiyatlarının düşmesi, enflasyonda düşüş beklentisi ve sigorta şirketlerinin 2023’te yüzde 300’e yakın kar ediyor olmasıdır. Bunun yanında diğer en önemli sebep de kardan dolayı sigorta şirketleri birbirleri ile rekabet etmeye başladılar. Bu rekabet yılın ilk çeyreğinde başladı.

Şubat ayında kasko poliçelerinde yüzde 5 oranında düşüş var. Bu martta da devam ediyor. Nisan ayı daha açıklanmadı ancak düşüş devam edecek. Mayıs ayında da kasko fiyatlarında düşüş beklentisi var.

TARİH VERİLDİ: ‘KASKO YAPTIRMAK İÇİN İYİ FIRSAT’

Haziran ayının ortasından itibaren fiyatlar artabilir o yüzden şu anda mayıs ayı ile 15 Haziran tarihleri arasında kasko yaptırmak için çok iyi bir fırsat. Kardan dolayı fiyatları düşüren şirketlerin bir limiti var. Bunu 1-1.5 ay içerisinde doldurup sonra fiyatları artıracaklardır. Yılın ikinci yarısı itibarıyla enflasyon, dövizde, ikinci el fiyatlarda artış beklentisi var. Bunlar da birleşince mutlaka fiyatlar artabilir.

Haberin Devamı

ORTALAMA KASKO FİYATLARI NE KADAR?

Şu anda hususi bir araçta kasko bedeli 10-11 bin TL civarındadır. Bu araca göre, piyasaya ve kullanım şekline göre de değişiyor.”