Gündem Ankara Kızılay'da patlama ve silah sesleri! İşte ilk görüntüler

Ankara Kızılay'da patlama ve silah sesleri! İşte ilk görüntüler

01.10.2023 - 09:48 | Son Güncellenme:

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan Kızılay'da patlama meydana geldi. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya patlamaya ilişkin açıklama yaptı.

Ankara'da İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bombalı saldırı girişiminde bulunuldu. Patlama sesinin ve silah seslerinin ardından emniyet güçleri bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

Haberin Devamı

TBMM Çankaya kapısına da yakın bir noktada duyulan patlama sesi nedeniyle Atatürk Bulvarı trafiğe kapatıldı. Özel harekat polisleri de olay yerine intikal etti. İtfaiye ve sağlık ekipleri de olay yerinde bulundu.

HAVA HAREKATI DÜZENLENDİ

MSB: Irak’ın Kuzeyindeki Metina, Hakurk, Kandil ve Gara bölgelerinde bulunan terörist hedeflerine 01 Ekim 2023 saat 21.00’da hava harekâtları icra edilmiş, icra edilen hava harekâtlarıyla Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan toplam 20 hedef imha edilmiştir. İcra edilen harekâtlarda azami oranda yerl ve millî mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir.

TERÖRİSTLERDEN BİRİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

İçişleri Bakanlığı: “Teröristlerden birinin kimliği belirlenmiş, bölücü terör örgütü PKK üyesi olduğu tespit edilmiştir. Diğer teröristin kimlik belirleme çalışmaları devam etmektedir.”

'KARARLILIĞIMIZI DAHA DA ARTTIRIR'

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, TBMM açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, "Alçakça bir saldırı. Saldıranların yabancı olmadığını biliyoruz. PKK örgütü nitekim saldırıyı üstlendi. Bu ve buna benzer saldırılar terörle olan mücadelemizi azaltmaz aksine kararlılığımızı daha da arttırır. Yaralanan polis kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz” dedi. Emeklilerle ilgili düzenlemeye ilişkin soru üzerine Yıldırım, konu üzerinde çalışıldığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerekli açıklamayı yaptığı belirtti.

Haberin Devamı
İSVEÇ VE FRANSA, ANKARA’DAKİ TERÖR SALDIRISI GİRİŞİMİNİ KINADI

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson yaptığı açıklamada, İsveç’in Ankara'da düzenlenen terör saldırısı girişimini şiddetle kınadığını belirterek, “Terörle mücadelede Türkiye ile uzun vadeli işbirliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyor, yaralananların bir an önce ve tamamen iyileşmesini diliyoruz” dedi.

Öte yandan Fransa'da, Ankara’da düzenlenen terör saldırısı girişimini Türkçe mesaj ile kınadı. Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Fransa, Ankara'da İçişleri Bakanlığı binası önünde bu sabah düzenlenen terör saldırısını kınıyor. Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Yaralılar ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” denildi.


BAKAN TUNÇ: SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'daki bombalı saldırı girişimi ile ilgili "Soruşturma devam ediyor, terörle mücadeledeki kararlılıktan taviz vermeyeceğiz, Örgüt bağlantıları kısa sürede tespit edilir, gerekli cezalandırmalar yapılır" dedi.

ABD'DEN KINAMA

Ankara’da düzenlenen terör saldırısı girişimi ABD tarafından kınandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, “ABD, bugün Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen saldırıyı kınıyor. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Terörün her türünü reddediyor, NATO müttefikimiz Türkiye'nin ve Türk halkının yanındayız” dedi.

Haberin Devamı
AB BÜYÜKELÇİSİ VE PAKİSTAN'DAN KINAMA

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, bombalı terör eylemi ile ilgili mesaj yayımladı. Meyer-Landrut, "Bu sabah Ankara'da meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyor, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Pakistan, bugün erken saatlerde kardeş Türkiye'nin İçişleri Bakanlığı'nı hedef alan terör saldırısını şiddetle kınıyor. Bu menfur saldırıda yaralananların bir an önce ve tamamen iyileşmesi için dua ediyoruz. Pakistan, terör belasına karşı mücadelesinde kararlılıkla Türkiye'nin yanındadır. Türk milletinin karakteristik cesareti ve kararlılığıyla bu belayı yeneceğine ve daha da güçlenerek çıkacağına inancımız tamdır" denildi.

MİT BAŞKANI'NDAN BAKAN YERLİKAYA'YA ZİYARET

MİT Başkanı İbrahim kalın da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Bakan Yerlikaya, 'MİT Başkanımız Sayın İbrahim Kalın’a geçmiş olsun ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Teröre karşı azim ve kararlılıkla hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.' paylaşımını yaptı.

KURTULMUŞ, YILMAZ VE KIRATLI'DEN YERLİKAYA'YA ZİYARET

Bakan Yerlikaya, geçmiş olsun ziyaretleri için Kurtulmuş, Yılmaz ve Kıratlı'ya teşekkür etti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yerlikaya, 'TBMM Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş’a, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’a ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanımız Sayın Metin Kıratlı’ya geçmiş olsun ziyaretleri için teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
VALİ ŞAHİN'DEN BÖLGEDE İNCELEME

Ankara Valisi Vasip Şahin, saldırı girişiminin ardından olay yerinde incelemelerde bulundu.

'İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZ GÖREVİNİ YAPIYOR'


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'ten çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yönelik bombalı terör eylemiyle ilgili de, "İçişleri Bakanlığımız görevini yapıyor" dedi.

YERLİKAYA VE KALIN'DAN YARALI POLİSLERE ZİYARET

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi'nde tedavi gören yaralı polisler Erkan Karataş ile Alim Reis Demirel'i ziyaret etti.

Çıkışta açıklamalarda bulunan Bakan Yerlikaya, bombalı saldırı girişiminin polislerin gayreti sayesinde akamete uğratıldığını vurgulayarak, "Kendilerine minnettarız. Erkan kardeşimiz hafif yaralı, onunla konuştuk. Geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Hem Sayın Cumhurbaşkanımızın hem aziz milletimizin hem de mesai arkadaşlarının selamlarını, geçmiş olsun dileklerini ilettik. Alim Reis kardeşimiz, yoğun bakıma yeni geldi, şuuru açık. Kendisiyle doktorlarımızın nezaretinde, hasbihal edildiği; güçlü kuvvetli bir kardeşimiz, orta yaralı olduğunu söylüyor arkadaşlarımız. Ailesine bu müjdeyi verdik, birazdan kıymetli eşi, annesi ve babası doktorların nezaretinde Alim Reis kardeşimize geçmiş olsun dileklerini iletecek" dedi.
 

Haberin Devamı
'BİRİ KENDİNİ PATLATMIŞ, DİĞERİ BAŞINDAN VURULMUŞ'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı yeni açıklamada olayla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Yerlikaya, 'Teröristlerden biri zaten canlı bomba düzeneği var kendini patlatmış, diğeri kendini patlatmaya fırsat bulmadan başından vurulmuş etkisiz hale getirilmiştir. Buradaki arkadaşları alınlarından öpüyorum. Birazdan onları ziyarete gideceğim. Gerek Erkan’ın gerek Alim reisimizin tedavileri devam ediyor. Hayati tehlikeleri bulunmamaktadır.' dedi.

Bakan Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü; 'Sağ olsun Adalet Bakanı’mız, Ankara Başsavcımız, RTÜK Başkanı’mıza teşekkür ediyorum. Olay saldırı girişimi olduğu andan itibaren yayın yasağı alındı. Sosyal medya hesaplarında onun da kaynağını bulmakta azimliyiz, bu noktada acımızın olduğu bu noktada görüntüleri paylaşanlarla ilgili gerekli soruşturmayı başlatmış bulunuyoruz. Sosyal medya hesaplarında bu görüntüyü paylaşanları uyarıyorum. Bu görüntüyü silsinler, acımızı paylaşsınlar kardeşliğimizin yanında olduklarını göstersinler.'

VETERİNERİ ÖLDÜRÜP, ARACI ÇALDILAR

Bombalı eylemde kullanılan aracın, Kayseri'nin Develi ilçesinden gasbedildiği ortaya çıktı. Teröristlerin aracın sahibi veteriner Mikail Bozağan'ı (24) öldürdükten sonra aracı çaldıkları ve eylemi gerçekleştirdikleri bildirildi. (Samed Aydın SUN/KAYSERİ DHA)

HABERİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

YARALI POLİSLERİN SAĞLIK DURUMU

Bakan Yerlikaya yaralı polislerin sağlık durumuyla ilgili açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya açıklamasında, 'İçişleri Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde meydana gelen hain terör saldırı girişiminde yaralanan kahraman polislerimiz Alim Reis Demirel ve Erkan Karataş’ın tedavileri devam etmektedir. Çok şükür hayati tehlikeleri bulunmuyor. Kahramanlarımıza acil şifalar diliyorum.' dedi. 

Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü; Terörle, onların iş birlikçileriyle, zehir tacirleriyle, çetelerle, organize suç örgütleriyle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.

Haberin Devamı
ÇATIŞMA VE PATLAMA ANI KAMERADA


Çatışmanın yaşandığı bölgede patlama anına ait görüntüler de ortaya çıktı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, '01.10.2023 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısına, teröristler tarafından yapılan saldırı nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır. Gerçekleştirilen saldırı olayına ilişkin olarak Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli ve yayın yasağı kararı verilmiştir.' denildi.

 

 

TERÖRİSTLERİN ARACINDA BOMBA ARAMASI

Teröristlerin aracında bomba araması yapılıyor. Olay yerindeki bomba imha ekipleri o araçta inceleme yaparken CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan da son bilgileri aktardı. Erdoğan'ın değerlendirmeleri şöyle;

Bomba imha uzmanı buradalar, halen incelemelerini sürdürüyorlar. Başka bir bomba düzeneği var mı bu sorunun cevap bulması önemli, tekrar patlamaya mahal vermemek önemli. İkinci bir bomba düzeneği varsa eğer onun da etkisiz hale getirilmesi gerekiyor. Araç içerisinde mühimmat, roket atar var mı incelenmesi gerekiyor. Burada bulunduğumuz dakikalar sırasında olay yeri inceleme ekiplerinin delilleri topladığını, patlamanın hemen ardından etrafa saçılan parçaları delil poşetine doldurduklarını biliyoruz.

Pazar günü olmasının önemine dikkat çekmemiz gerekiyor. Pazar günü burası vatandaş kalabalığının olmadığı nokta. Bu saldırıdan sivil vatandaşların etkilenmemesine neden olan unsurlardan birisi buydu.

BAKAN YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA


İçişleri Bakanı Ali yerlikaya patlamaya ilişkin son dakika açıklaması yaptı. Bakan Yerlikaya açıklamasında şunları söyledi; Saat 09.30 sıralarında İçişleri Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne hafif ticari araçla gelen 2 terörist bombalı saldırı eyleminde bulunmuştur.

Teröristlerden biri kendini patlatmış, diğer terörist etkisiz hale getirilmiştir.

Açılan ateş sırasında 2 Emniyet mensubumuz hafif biçimde yaralanmıştır. Kahramanlarımıza acil şifalar diliyorum.

Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemiz amansızca devam edecektir.

HAFİF TİCARİ ARAÇ İÇERİSİNDE PATLAMA

CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan bölgeden aktardığı ilk bilgilere göre, 'Sabah erken saatlerinde Atatürk Bulvarı’nda İçişleri Bakanlığı’nın önünde patlama sesini duyduğumuzdan beri olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz. İçişleri Bakanlığı’na doğru hafif ticari araçtan bir saldırı girişiminde bulunulduğu, o saldırı girişimi engellenmişe benziyor resmi otoritelerden açıklama gelmiş değil. Görgü tanıklarından duyduğumuza göre hafif ticari araç içerisinden patlama meydana geldi. O patlamayı takiben İçişleri Bakanlığı önünde silahlı çatışma meydana geldi. Çok sayıda özel harekat ekibi sevk edildi. Olay yeri inceleme ekipleri de az önce geldi. Araç içinde ateşli silah var mı, roket atar var mı? Bunlar önümüzdeki dakikalarda kamu otoritelerinden gelecek bilgilerle netleşmiş olacak.' dedi.

POLİS BÖLGEYE KİMSEYİ YAKLAŞTIRMADI

CNN TÜRK muhabiri Melike Görür bölgeden aktardığı bilgilere göre, 'Saat 9.30 gibi gerçekleşti. Bir patlama olduğu belirtiliyor. Neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Bir roket olduğu belirtiliyor ancak net değil. Biz de Meclis’teydik, orada bile hissettik. Kapıların çarptığını gördük. Meclis Kızılay’a çok yakın bir noktada. Kızılay’da Bulvar yönünde İçişleri Bakanlığı önünde olduğu belirtiliyor. Şu anda o noktaya almıyorlar. Biz şu anda Genel Kurmay Kavşağı’nın olduğu bölgedeyiz. Patlamanın olduğu bölgeye geçemiyoruz, polisler almıyor.' ifadelerini kullandı.

UNUTULAN ŞÜPHELİ ÇANTA KONTROLLÜ ŞEKİLDE PATLATILDI

Çankaya ilçesine bağlı Kızılay semtinde bir elektrik kutusunun altında unutulan çanta, bomba imha ekipleri tarafından kontrollü olarak patlatıldı.

İçişleri Bakanlığı’na teröristlerce gerçekleştirilen saldırının ardından Kızılay ve çevresinde bulunan şüpheli paketler kontrollü şekilde patlatıldı. Unutulan çantanın içerisinde kitap ve çeşitli kişisel bakım ürünleri çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü ise konuya ilişkin olarak, “Kızılay Güvenpark ve Emniyet Genel Müdürlüğü çevresinde şüpheli paket olaylarıyla ilgili gerekli güvenlik önlemleri alınarak bomba imha ekiplerimiz tarafından kontrollü şekilde patlatma yapılacaktır. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmaması hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur” açıklamasında bulundu.

FRANSA’DAN ANKARA’DAKİ TERÖR SALDIRISI GİRİŞİMİNE KINAMA

Fransa, Ankara’da düzenlenen terör saldırısı girişimini Türkçe mesaj ile kınadı. Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Fransa, Ankara'da İçişleri Bakanlığı binası önünde bu sabah düzenlenen terör saldırısını kınıyor. Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Yaralılar ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” denildi.

ANKARA'DA PATLAMA SESİ


İçişleri Bakanlığı'nın Kızılay binası önünde patlama sesi duyuldu. Daha sonra ise bölgede silah sesleri geldi. Olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi.