Gündem Türkiye İsrail davasına müdahil olacak

Türkiye İsrail davasına müdahil olacak

02.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Türkiye olarak Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik” dedi.

Türkiye İsrail davasına müdahil olacak

Fidan, dün Ankara’da Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının vicdanlarda olduğu gibi hukuki düzlemde de yargılanmasının gerektiğini vurguladı. Adalet Divanı’nda sürecin devam ettiğini belirten Fidan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘ÇALIŞMALAR BELLİ BİR NOKTAYA GELDİ’

“İlk günden itibaren bu konuda iki yönlü çalışma sürdürdük. Birincisi hukukçularımızla da bir araya gelerek Türkiye’nin Güney Afrika’yı destekler şekilde davaya müdahil olması, hukuken nasıl ve hangi gerekçelerle mümkün olacak, onu çok detaylı bir araştırma sürecine girdik. İkincisi de sadece Türkiye değil, uluslararası toplumun diğer üyelerinin de bu davaya müdahil olmaları, müdahil olma şartları ve müdahil olmayla ilgili düşünceleri konusunda da çok ciddi görüş alışverişinde bulunduk... Çalışmalarımızı belli bir noktaya getirdik.”

Şu ana kadar sadece Nikaragua ve Kolombiya’nın bu konuda somut tutum aldığını kaydeden Fidan, “Türkiye olarak Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik. Bu adımla Uluslararası Adalet Divanı önündeki sürecin doğru yönde ilerlemesini temenni ediyoruz” dedi.