Yaşam Batman’da yetişiyor fiyatı altınla yarışıyor! Şifalı bitkinin kilosu 5 bin liradan yok satıyor

Batman’da yetişiyor fiyatı altınla yarışıyor! Şifalı bitkinin kilosu 5 bin liradan yok satıyor

27.04.2024 - 15:59 | Son Güncellenme:

Batman'ın Sason ilçesindeki yüksek dağlarda yetişen ve çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşünülen bu otun fiyatı altınla yarışıyor. Baharat olarak da kullanılan bu otun fiyatını gören dönüp bir daha bakıyor. Kilogramı 5 bin liradan alıcı bulan bu şifalı ot yok satıyor.

Batman’da yetişiyor fiyatı altınla yarışıyor Şifalı bitkinin kilosu 5 bin liradan yok satıyor

Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişen zuzubak otu, yöre halkı için önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Şifalı bir bitki olarak kabul edilen bu ot, baharat olarak da kullanılıyor. Ancak, son dönemde otun azalmasıyla birlikte bu yıl kilogramı 5 bin liradan alıcı buluyor.

Haberin Devamı

Yüksek kayalıklardan topladıkları zuzubak otunu tahtadan yapılan huninin içinde kaya tuzu ile birlikte taşla ezerek hazır hale getirdikten sonra kilosunu 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında sattıklarını belirten Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Çok yüksek kayalıklarda yetişiyor. Toplanması çok zordur. Toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz. Bu bölgede Mereto Dağı etraflarında yetişiyor.

EZEREK TOZ HALİNE GETİRİLİYOR

Topladığımız zuzubak otunu ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz. Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyoruz. Birçok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Çok tercih edilen bir baharat otudur.

Haberin Devamı

Batman’da yetişiyor fiyatı altınla yarışıyor Şifalı bitkinin kilosu 5 bin liradan yok satıyor

Ben İstanbul’a ve buralarda talep edenlere gönderiyorum. Ayrana yoğurta, salatalık, domates ve benzeri birçok yemeğin içine katarak tüketiyoruz. Bizim de tek gelirimiz budur” dedi.

Zuzubak otunun çok şifalı olduğunu öne süren Sait Boğuş, otun kilosu şu anda 4 ile 5 bin lira arasında sattıklarını söyledi.

ADETİ 100 LİRA

Adet olarak da 100 liradan sattıklarını aktaran Boğuş, "Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Her kese şifalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Hacı Aktaş ise, zuzubak otunun çok şifalı olduğu için fiyatının da yüksek olduğunu dile getirdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Yazarlar