Tuncay Hoş

Tuncay Hoş

tuncay.hos@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bahattin Baydar'ın vefatı, futbol camiasında büyük üzüntü yarattı. Türk futbolunun başı sağolsun. Yeni nesil, hem futbolcu hem de teknik adam olarak hayatını Beşiktaş'a adayan Baydar'ı yeterince tanımaz. Ölüm haberinin yazılı-görsel basında yeterince yer bulmaması açıkçası futbolsever olarak bizleri üzdü.

Siyah-beyazlı forma giydiği yıllarda; 1958'de efsane Real Madrid'e karşı Bernabeu'da bir 'Kartal' gibi savaşan kadronun neferlerindendi. O zamanın 'Beyaz Şimşekler'inde kimler yoktu ki; Gento, Di Stefano, Puskas, Kopa... Avrupa deviyle başa baş oynayan siyah-beyazlı takım, sahadan alnının akıyla çıkmış, oyuncular İstanbul'a dönüşte havaalanında omuzlara alınmıştı.

Haberin Devamı

1959-60 sezonunda Andre Kutik yönetimindeki Beşiktaş, Fenerbahçe'nin 5 puan önünde lig şampiyonluğuna imza atmıştı. Galibiyete 2 puan verilen sistemde kaleci Necmi Mutlu -daha sonra Beşiktaş'ta kaleci antrenörü olarak da görev yaptı- sağ bek Bahattin Baydar, forvette Şenol ve Birol zafere en çok katkıda bulunan futbolcular oldu.

Daha sonra Türk futboluna antrenör olarak hizmet eden Baydar, İstanbulspor'da yardımcı hocalık yaptıktan sonra 1983'te yine yolu siyah-beyazlı renklerle kesişti. Teknik direktör Gordon Milne ile birlikte Türkiye'de kupalara ambargo koyan efsane Beşiktaş'ın temellerini attılar. Tabii bunda öz kaynak düzenini kusursuza yakın işleten ve genç yetenekleri elmas gibi işleyen Serpil Hamdi Tüzün'ün katkısı büyüktü.

Üst üste 3 şampiyonlukta önemli pay sahibi oldu

Tam 7 sene İngiliz teknik adamın hem sağ kolu hem de sırdaşı oldu. 1989-90, 1990-91, 1991-92 sezonlarında üst üste 3 şampiyonluk yaşadı. 1992-93'te de averajla şampiyonluğu G.Saray'a kaptıran siyah-beyazlı takım Türkiye rekoru kırmanın eşiğinden döndü.

Hey gidi günler... O dönem Dolmabahçe'nin müdavimiydik. Baydar, Beşiktaş takımı sahaya çıkmadan evvel çıkış tünelinin önünden işaret verir, statta büyük bir coşku hasıl olurdu. Daha sonra İngiliz teknik adam yeni açığa giderek 'yumruk şov' yapar, tribünleri iyice maçın havasına sokardı.

Bahattin Baydar, futbolcu ile teknik heyet arasındaki başarılı bir köprüydü. Efsane ve onursal başkan Süleyman Seba'nın kulübe empoze ettiği 'Beşiktaş' duruşunun cisimleşmiş haliydi. Sportmen, naif, centilmen ve mütevazı bir futbol adamıydı.

Haberin Devamı

Günümüzde çoğu kulüp, maalesef başarı için her şeyi mubah görüyor, kupalar için değerler feda ediliyor. Baydar gibilerin nesli neredeyse tükenmek üzere. Bu gök kubbede hoş bir sada bırakan Bahattin Baydar nur içinde yat, mekanın cennet olsun.