SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Her 4 kadından biri bu sorunu yaşıyor

Pelvik taban yetersizliği, toplumda her ne kadar adı pek bilinmese de oldukça sık görülen önemli bir sorun. Yapılan klinik çalışmalara göre, her 4 kadından biri bu sorunu yaşıyor. Peki pelvik taban yetersizliği nedir?

|

Pelvik taban denilen bölge leğen kemiğinin alt kısmını döşeyen kaslardan oluşuyor. Bu bölgede idrar yapmayı sağlayan üretra, cinsel fonksiyonlar için gerekli olan cinsel organlar ve dışkı yapma fonksiyonu olan anüs bulunuyor. Pelvik tabanın en önemli fonksiyonu ise, leğen kemiğinin altını döşeyerek bu yapılara destek olması ve koordinasyonu düzenlemesi.

Pelvik taban yetersizliğinde hangi sorunlar ortaya çıkıyor?

Pelvik taban yetersizliğinin yol açtığı en önemli sorunlar idrar kaçırma, dışkı kaçırma, cinsel fonksiyonlarda bozukluk ve kronik ağrı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı uygulanan tedaviler sayesinde, pelvik taban yetersizliğinin neden olduğu problemlerin büyük oranda ortadan kaldırıldığına dikkat çekiyor.

En önemli nedeni hamilelik ve doğum travması

Prof. Dr. Selda Özçırpıcı bu sorunlarda altta yatan en önemli nedenin hamilelik ve doğum travması olduğuna işaret ediyor. Doğum sırasında pelvik taban kaslarında oluşan yırtıklar, doğum sonrası gelişen kas zayıflıkları ve menopozla birlikte östrojen hormonunun azalması bu tür sorunlara yol açabiliyor. Diyabet ve tiroit hastalığı, sigara, D vitamini eksikliği, B12 eksikliği, kilo, bel ile karın kaslarının zayıf olması da önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Ayrıca tuvalette uzun süre oturmak, yanlış ıkınma, kabızlık, bölge çevresinde geçirilmiş ameliyatlar da diğer risk faktörlerini oluşturuyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.