SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Mide ekşimesine ne iyi gelir? Mide ekşimesi neden olur, nasıl geçer?

Mide ekşimesi genellikle düzensiz beslenme, aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler, aşırı yeme, yemekten sonra uyuma ve uzanma gibi nedenlerle ortaya çıkar. Genellikle göğüste ve göğüs kafesinin arkasında hissedilen yanma tarzında bir ağrıdır. İnsanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen mide ekşimesi evde yapılabilecek bazı doğal ve bitkisel yöntemlerle giderilebilir. Muz, bal zencefil gibi yiyecekler mide ekşimesine iyi gelir. Mide ekşimesine ne iyi gelir, nasıl geçer? diyorsanız “Mide ekşimesi neden olur?” içeriğimizden detaylıca okuyabilirsiniz.

|

Ara sıra görülen mide ekşimesi sorunu çok yaygındır ve hemen hemen herkeste görülebilir. Düzensiz beslenme, aşırı yemek yeme, baharatlı ve yağlı yiyecekler mide ekşimesine neden olan faktörler arasında yer alır.

Mide ekşimesi, midemizde yanma hissi ile birlikte yaşadığımız ve asıl nedeninin mide asidinin fazla salgılanması olan bir rahatsızlıktır. Özellikle yağlı ve ağır beslenme sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlığın çok farklı nedenleri olabilmektedir. Gün boyu midede şişlik ile birlikte ortaya çıkan bu rahatsızlık, ağızda su birikmesine sebep olmakla birlikte mide bulantısına da sebep olabilir.

Mide ekşimesi neden olur?

Mide ekşimesinin başlıca nedenleri arasında, düzensiz beslenme, fazla yemek yeme, yemekten hemen sonra uyuma veya uzanma, aç karına sigara içme gelir. Mide ekşimesine, mide asidinin salgılanmasını sağlayan herşey sebep olabilir. Bu bazen sinirsel bile olabiliyor. Ayrıca, mide veya onikiparmak bağırsağı ülseri, safra kesesi iltihabı, reflü ve gastrit mide ekşimesine neden olabilir. Hamilelikte mide ekşimesi şikayetleri oldukça fazladır. Alkol de midedeki yanma hissini arttırır.

Mide ekşimesine ne iyi gelir?

Badem

 

Mide asidini nötrleştirme özelliğine sahip badem sindirimi de destekler. Mide ekşimesi hissettiğinizde bir avuç bademi ağzınızda un haline gelene kadar iyice çiğneyerek tüketin.

Bal

 

Bal da mide ekşimesine iyi gelen şifalı besinlerden biri. Mide ekşimesi durumlarında yiyeceğiniz bir çorba kaşığı bal şikayetlerinizi hafifletecektir. Aynı zamanda sıcak bir bardak suyun içine yarım limonun suyu ve bir tatlı kaşığı bal katıp çay niyetine yemeklerden sonra da içebilirsiniz. Bu karışım mide asitlerinin aşırı üretimini engelleyecektir.

Zencefil

 

Mide asidini emen ve mide ekşimesine neden olan sinirlerin sakinleşmesine yardımcı olan zencefili çiğ olarak tüketerek ya da zencefil çayı içerek mide ekşimesi problemlerinin tekrar etmesinin önüne geçebilirsiniz.

Karbonat

 

Bir bardak suya katacağınız bir çay kaşığı karbonat da mide asitlerini düzenleyecek ve mide yanması hissinden kurtulmanızı sağlayacaktır.

Süt

 

Eğer laktoz intoleransınız yoksa süt içerek de mide ekşimesinden kurtulabilirsiniz. Mide ile yemek borusu arasındaki baskıyı hafifleten sütün bu faydasından yararlanmak için bir bardak soğuk süt içmeniz yeterli.

Elma

 

Mide asidini nötrleştiren bir diğer besin olan elma mide ekşimesine birebir. Bunun için bir bütün elma yiyebileceğiniz gibi evde sıktığınız elmanın suyunu da içebilirsiniz.

Aloe vera suyu

 

İnflamasyonu azaltarak gastrointestinal sistemi düzene sokan aloe vera ağrı ve iltihapları iyileştirme özelliğine sahip. Yemek yemeden 20 dakika önce bir fincanın dörtte biri kadar olacak şekilde aloe vera suyu içerseniz midenizi koruyacaktır.

Elma sirkesi

 

Sirke ile yükselen asit seviyesini dengeleyebilirsiniz. Yarım fincan suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi ilave edin ve yemekten sonra için. Böylelikle mide ekşimesini engelleyebilirsiniz.

Muz

 

Doğal bir antiasit olan muz sindirimi rahatlatır. Yiyeceğiniz bir adet muz midedeki ekşime hissini bastıracaktır.

Ayran

 

Ayran mide asitlerinin dengelenmesini sağlar. Mide ekşimesini rahatlatmak için bir bardak tam yağlı ayran içmeyi deneyebilirsiniz.

Mide ekşimesi nasıl geçer?

Asidik veya baharatlı yiyecekler de az yenmelidir. Mide tarafından zaten üretilen asitliği artırma ve yemek borusunun duvarlarını daha da alevlendirme eğilimindedirler. Turunçgiller (limon, greyfurt, portakal, misket limonu) ile nane, nane ve domates asitli besinler arasındadır ve kaçınılmalıdır.
Bu birçok kısıtlamaya rağmen, bazı yiyecekler ve ürünler aslında mide ekşimesini azaltmaya yardımcı olabilir. Su bunlardan biridir.

Mideyi sindirime hazırlayan tükürük salgısını harekete geçirir. Menüye ağırlıklı olarak tam tahıllı tahıllarda (buğday, yulaf kepeği vb.) Ve meyve ve sebzelerde (armut, balkabağı, patates vb.) bulunan lifler eklenmelidir. Bağırsağı korur ve sindirimi iyileştirir. Antioksidan bakımından zengin besinler ayrıca mide ekşimesi ile savaşmanıza yardımcı olacaktır.

Sigara içmek de dahil olmak üzere belirli yaşam tarzı alışkanlıkları mide ekşimesi riskini artırır. Günlük sigara tüketimi mide ekşimesi riskini büyük ölçüde artırır. Sigara içen bir hastada yemek borusundaki lezyonların iyileşmesi tütün ile yavaşlatılır. Sfinkterin işleyişi de etkilenir.

Mide ekşimesi tedavisi için neler yapılabilir?

Sürekli bir rahatsızlık olmadığı sürece doktor tedavisi gerektirecek bir rahatsızlık değildir. Mide ekşimesine sebep olan durumlardan uzak durmak çoğu zaman mide ekşimesinin olmaması için yeterlidir. Özellikle az ama sık sık yemek yemek, Soframızda sürekli yoğurt bulundurmak ve fazla baharatlı yemek yememek faydalı olmaktadır. Ancak sürekli olarak devam eden mide ekşimelerinde ilaç kullanımı gerekebilir.

Mide ekşimesi için evde uygulanabilecek tedaviler nelerdir?

Midenin dostu olan Muz, mide yanması ve ekşimesi şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, çiğ zeytinyağı da mide ekşimesinin geçmesinde faydalıdır. Ayrıca Süt mide ve kalın bağırsak rahatsızlıklarında oldukça etkili olan bir diğer üründür. Bunların yanı sıra maden suyu içmek, mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getirerek mide ekşimesine iyi gelebilir. Salatalarda elma sirkesi kullanmak da mide ekşimesinin geçmesi konusunda yardımcı olabilir. Bir bardak Sürü ısıtın ve için. Bir süre sonra midenizde ki ekşimenin geçtiğini göreceksiniz.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.