SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Aşırı sıcağın depresyon, bipolar ve şizofreni üzerinde nasıl bir etkisi var?

Aşırı sıcaklar, günlük hayatı önemli ölçüde zorlaştırıyor. Birçok kişi buna bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar sebebiyle hastaneye gitmek zorunda kalırken, uzmanlar sıcakların psikolojik etkilerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

|

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar, birçok kişide uyku bozukluğu, iştahsızlık ve daha gergin hale getirmiş durumda. Bu durumun kişiler üzerinde psikolojik etkileri olduğunu ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Süreyya Işık Coşkun, aşırı sıcakların kişileri daha depresif ve kaygılı yaptığını, iştah ve uyku sorunlarına yol açtığını, hatta trafikte bile hem sürücülerin hem de yayaların daha stresli olmalarına, bunun da kavgalara yol açtığını söyledi. Dr. Coşkun ayrıca depresyon, bipolar bozukluk, panik bozukluk ve şizofreni gibi hastalıkların sıcak havalarda artığını belirtti.

'DEPRESYON, BİPOLAR VE ŞİZOFRENİ ARTIYOR'

Aşırı sıcakların birçok insanın psikolojisi olumsuz etkileniyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Süreyya Işık Coşkun, “Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da hava sıcaklığı 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Nemle birlikte hissedilen sıcaklık 50 dereceyi de aşıyor. Hal böyle olunca insan psikolojisi de sıcak havalardan etkileniyor ve birçok olumsuzluk yaşanıyor” dedi. Uzm. Dr. Süreyya Işık Coşkun, “İnsan biyopsikososyal bir varlıktır. Bu yönüyle yaşadığı çevreden ve yaşam şartlarından etkilenir. Dolayısıyla aşırı sıcakların insanı etkilemesi kaçınılmaz bir durumdur. Kişi üzerinde stres etkisini oluşturur, olaylara verdiği tepkilerin aşırı ve yersiz olmasına neden olabilir. Hatta bununla ilgili çoğu zaman ‘Güneşe kurşun sıkılıyor’ diye espriler yapılıyor. Psikiyatrik olarak da sıcak hava insan psikolojisini çok fazla etkiliyor” diye konuştu.

Sıcak havada depresyon, bipolar ve şizofreninin arttığını anlatan Coşkun, “Bu hastalıkların dışında herhangi bir tanı almasa bile insan psikolojisini etkileyen boyutlar çok fazla ve detaylı. Mesela duygu durumunda dalgalanmalara, yani depresyon ve kaygıdan kaynaklanan tanı almasa bile gündelik hayatın içerisinde kişilerin daha depresif, daha kaygılı olmasına neden oluyor. Ayrıca konsantrasyon bozuklukları yaşanıyor, uyku ve iştah bozulmalarına sebep olabiliyor” dedi.

'GERGİNLİK SEVİYESİNİ ARTTIRIYOR'

Sıcaklıkların yaşam enerjisini düşürdüğünü kaydeden Psikiyatri Uzmanı Dr. Süreyya Işık Coşkun sıcak havada insanların daha yorgun, daha mutsuz, daha isteksiz ve dışarıdan bakıldığında daha tembel görülebildiğine dikkat çekti. Aşırı sıcakların insanların davranışları üzerinde iki farklı etkisi olduğuna değinen Dr. Coşkun şunları söyledi:

“Bu iki farklı durumu şöyle anlatabiliriz: Sıcak havaya daha az maruz kalan kişi daha az stresli olurken fazla maruz kalmış bir insan daha fazla strese yatkın oluyor. Sıcakların kişi üzerinde stres etkisi oluşturması insanların daha toleransız ve çatışmaya daha eğilimli olmasına neden olabilir. Örneğin Adana’da da sıkça gördüğümüz trafik kavgalarında sıcağın da etkisi var. Sürücü ve yayalar arasındaki kavgalara bakıldığında genelde sıcağa maruz kalmış yaya yavaş kanlı hareket ederken, sıcak havada araç süren sürücü de daha sabırsız oluyor.”

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.