SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Progesteron testi nedir?

Progesteron testi bir çeşit kan testidir. Progesteron testinde kan yoluyla kadınlık hormonları incelenmektedir. Progesteron nedir, progesteron testi nedir, progesteron testi ne işe yarar sorularının cevaplarını merak ediyorsanız, detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

|

Progesteron testi nedir, progesteron ne işe yarar sorularının cevapları internet ortamında aratılmaya başlayınca, biz de bu konuya sizler için bir açıklık getirmek istedik. Progesteron bir çeşit kadınlık hormonudur. Progesteron testi ise kadınlık hormonlarını kontrol etmeye yarayan, doktorunuzun yumurtlama veya olası doğurganlık sorunlarını kontrol etmesine yardımcı olabilen bir kan testidir.

Adet döneminde veya ödet dönemi dışında vajinadan gelen kanamalar ve doğurganlık düzeyinin ölçümlenmesi için progesteron testi oldukça önemlidir ve yaptırılması önerilir.
Ancak herhangi bir hastalığı ortaya çıkarmak için progesteron testi yeterli değildir. Bunun dışında başka testler de yapmak gerekebilir.

Progesteron Nedir?

Progesteron, vücudunuzun çalışmasına yardımcı olacak bir tür hormondur . Hormonlar, hamile kalmak da dahil olmak üzere vücudunuzun yaptığı birçok şeyi yönetmenize yardımcı olur. Progesteron hormonu da insanlar ve diğer canlılarda olan adet döngülerini ve doğurganlık durumunun işleyişini sağlayan bir tür hormon çeşididir.

Progesteron, döneminizi kontrol etmeye yardımcı olur ve yumurtladıktan sonra vücudunuzu hamile kalmaya hazırlar.

Eğer hamile kalırsanız, diğer etkilerin yanı sıra, memelerin nihayetinde süt yapmasına yardımcı olan ek progesteron miktarları oluşur.

Eğer hamile kalmazsanız, vücudunuzdaki progesteron seviyesi düşer. Bu, durumda da progesteron adet döneminizin başlamasını sağlar.

Progesteron testi nedir, ne işe yarar?

Progesteron testinin kendisi basittir. Doktorunuz, doktorunuzun asistanı veya başka bir sağlık uzmanı kollarınızdan birinde bir damara iğne yerleştirecek ve laboratuarda test yapmak için biraz kan alacaktır.

Progesteron testinizin sonucu aşağıda vermiş olduğumuz durumlardan biri olabilir.

Progesteron seviyeleri düzenli olarak dalgalanmaz: Test, progesteron seviyelerinizin aylık bazda yükselmediğini ve düşmediğini gösteriyorsa, o zaman düzenli yumurtlama yaşamıyor olabilirsiniz. Bu durum hamile kalmanızı zorlaştıracaktır.

Progesteron seviyeleri artmaz: Eğer hamileliğin erken evrelerinde iseniz, ancak progesteron seviyeleri beklediğiniz gibi yükselmemişse, bu durum düşük yapmanıza neden olabilir. Yine de bu durumun nedenini bulabilmek için progesteron testinden daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.

Yüksek düzeyde progesteron: Eğer hamileyseniz, ancak testler progesteronun artan miktarlarını gösterirse, bu sonuçlar bazen aşağıdakilerle bağlantılıdır:

• Yumurtalık kistleri
• Yumurtalık kanseri
• Çok fazla progesteron üreten bezler

Düşük seviyelerde progesteron: Test normal seviyeden daha düşük bir progesteron gösteriyorsa, bunun nedeni şunlar olabilir:

• Toksemi - Gebeliğinizin geç dönemlerinde gerçekleşebilecek ve tedavi edilmediği takdirde ciddi olabilen bir durumdur.

• Yumurtalıklar normal çalışmıyor
• Adet olamama

Progesteron testiyle beraber doktorunuz sizden şunları da isteyebilir;

• Hamile kalma yeteneğinizi kontrol etmek için diğer kan testleri
• Rahiminizin kalınlığını ölçen bir ultrason
• Hamileyle ilgili sorun olup olmadığını anlamak için zaten hamile iseniz, belirli bir kan testi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.