Bilgi Rehberi Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar! Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar! Kilo kaybını engelleyen 9 neden

20.04.2023 - 11:31 | Son Güncellenme:

Kilo verme yolculuğuna çıkan herkesin temel olarak bildiği besinler arasında abur cuburlar, şekerli gazlı içecekler ve şeker ürünleri yer alıyor. Ancak bazı salata, bitkisel süt ve peynir gibi sağlıklı bilinen gıda maddeleri kilo vermemizi zorlaştırıyor. İşte diyetisyenlere göre kilo verme hedeflerinizin önüne taş koyan 9 besin...

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Kilo vermek isteyen kişilerin sağlıklı beslenmesi ve egzersiz yapması bu süreçte altın kural. Ancak sağlık beslenmelerine rağmen ‘kilo veremiyorum’ diyen kişileri de duyarız. Diyetisyenlere göre yaşanan bu durum aslında bir avuç ürün gurubundan oluşuyor. İşte diyetisyenlere göre kilo verme serüveninizi engelleyen 9 besin... 

Haberin Devamı

Daily Mail’de yer alan habere göre, 3 farklı diyetisyen organik ve bitki bazlı seçenekleri olan bazı yiyeceklerin kilo vermek için ideal seçenekler gibi görünse daha fazla tüketmeye veya kısa bir süre sonra tekrar aç hissetmeye neden olabileceğini söyledi. 

Meals that Heal'ın yazarı ve Happy Eating Podcast'in yardımcı sunucusu olan Diyetisyen Carolyn Williams DailyMail.com'a yaptığı açıklama tok hissetmenin bu süreçte önemli olduğunu söyledi.  

Kurutulmuş meyvelerin sağlıklı bir seçenek gibi görünebileceğini ifade eden William aşırı yemeye sebebiyet verebileceğini ifade etti. Willams ayrıca sağlıklı bir seçenek gibi görünen salataların soslar eklenerek yanlış bir seçenek olabileceğini sözlerine ekledi. 

Haberin Devamı

“İnek sütü yerine badem sütünü tercih etmek de kalorisi düşük olduğu için cazip bir seçenektir” diyen Willams, “İlave şeker içermesi ve temel proteinden yoksun olması daha olasıdır” diye ekledi. 

Sporcu içecekleri

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Profesyonel sporcuların zorlu antrenmanlardan sonra içtikleri içecekler günümüzde popüler hale geldi. Ancak egzersiz yapmayan kişiler için bu tarz içeceklerin faydadan çok zararı olabilir. Araştırmalar, yüksek yoğunluklu sporculara yardımcı olabileceğini gösterse de daha kısa daha düşük yoğunluklu egzersizler yapan biri için daha az etkilidir. Önerilen servis miktarında ortalama 50 kalori olabilir, ancak bütün bir şişeyi içmek 150-200 kaloriye denk gelebilir. Bir antrenmanda 100-200 kalori yakarsanız, bir spor içeceği aynı kaloriye denk gelebilir. 

Spor içecekleri, soda ve enerji içeceklerinden daha az şeker içermesine rağmen, yine de bir antrenmanın olumlu etkilerini ortadan kaldırabilecek basit şekerler içerir. 

Özellikle yoğun egzersiz yapmıyorsanız, bunlardan yüksek miktarda içmek, obezite ve kardiyovasküler hastalık gibi durumların gelişme riskini artırabilir.  

Obesity dergisinde yedi yıl boyunca gençleri takip eden bir araştırma, düzenli olarak spor içecekleri tüketenlerin vücut kitle indeksini artırarak obeziteye yol açma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.  

Bunun nedeni, bu içeceklerdeki basit şekerler ve kalorilerdir. Gazoz ve enerji içeceklerinden daha az şeker içermelerine rağmen, uzmanlar bunlara karşı hala uyarıyor.  

Haberin Devamı

UCLA İnsan Beslenmesi Merkezi'nde tıp profesörü olan Dr Vijaya Sumpudi, "İnsanlar kilo vermeye ve egzersiz yapmaya çalışırken hep "Elektrolitlerimi yenilemem gerekiyor. Ama mesele şu ki, bu içeceklerde çok fazla şeker var ve insanlar bunun farkında değiller" diye konuştu. 

Smoothie

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

İçerdiği malzemeler bakımından sağlık gibi görünen smoothilerin içerdiği besinler dikkat edilmesi gerekenlerden bazılarıdır. Missouri Sağlık Hizmetleri Üniversitesi Diyetisyen Michelle Townsend, DailyMail.com'a "Smoothieler, insanların içinde ne olduğunu bilmeden sağlıklı olduğunu varsaydıkları gıdalar biridir. İçindekiler onu ne kadar besleyici yapabildiği gibi aksi durum da olabilir. Örneğin, bir muz ve birkaç yemek kaşığı fıstık ezmesi koyuyorsanız, daha az besleyici besinlere göre göre daha ağır basacaktır. Dr Surampudi, "Çok hızlı artıyor" dedi. Smoothieleri bir restorandan sipariş etmek daha da fazla belirsizliğe yol açabilir. Smoothie mekanlarında gördüklerinizin çoğu genellikle sadece meyve ve ilave şekerdir. Proteinleri yoktur, genellikle sağlıklı yağları yoktur. Williams, sizi tok tutacak olan bu kombinasyon,' dedi. Fıstık ezmesi, süt, muz ve protein tozu gibi malzemeler içeren bir smoothie, 500-700 kalori toplayabilir ve günlük kalori limitinizin büyük bir kısmını alır. Townsend daha doyurucu bir smoothie önerdi. Şekersiz yoğurt, badem ezmesi, çilek, ıspanak ve keten tohumu gibi malzemelerle evde yapılmasını önerdi. 

Haberin Devamı

Mısır Gevrekleri

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Bütün mısır gevrekleri aynı besin değerlerine sahip değildir. Bazı mısır gevrekleri pek çok tahıl, demir ve B vitaminleri gibi iyi besin kaynakları olsa da hepsi değildir.  

Çeşitli popüler kahvaltılık mısır gevrekleri protein ve lif bazı önemli besin değerlerini içermez. Bazı mısır gevrekleri bolca şeker ve karbonhidrat içerebilir. Yüksek lif değerlerine sahip olanların ilave şeker içerme olasılığı daha düşüktür ve daha az işlenmişlerdir. 

Haberin Devamı

Williams, lif ve protein açısından yüksek bir tahıl seçmeyi önerdi. Ayrıca tahılları bir avuç fındık gibi sağlıklı proteinlerle eşleştirmenin onu daha doyurucu hale getirebileceğini söyledi. 

Kurutulmuş Meyveler

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Yoğun zamanlarınızda veya vaktinizin az olduğu dönemler kuru meyveler hem sağlıklı hem de kolay atıştırmalıklar olarak görülse de meyvenin kendisini yemek kilo verme açısından daha yararlı olabilir. Hala meyve olmalarına rağmen, bu atıştırmalıklar oldukça konsantredir ve meyvenin kendisinde daha az besin maddesi içerir. Ayrıca bütün meyveyi yemekten daha fazla kalori toplarlar. Örneğin bir fincan kuru kayısı 300'den fazla kaloriye sahipken, bir kase dilimlenmiş kayısı sadece 79 kaloriye çıkıyor. 

Dr. Surampudi, “Meyve yediğinizde, bir parça meyve yiyorsunuz. Ancak kurutulmuş meyve yediğinizde, birden fazla meyve yiyorsunuz çünkü onu kurutmuş ve yoğunlaştırmışsınız. Sadece daha yüksek bir şeker yükü alınıyor" dedi. 

Peynirler

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Peynir, A ve B12 vitaminlerinin yanı sıra mükemmel bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. British Journal of Nutrition'da yapılan bir araştırma, yoğurt ve peynir gibi fermente süt ürünlerinin kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu bir etkiye yol açtığını ve ayrıca antiinflamatuar özelliklere sahip olacaklarını da buldu. 

Ama iyi olması kilo vermeye engellemeyeceği anlamına gelmez. Konuya ilişkin Townsend, "Gördüğüm hasta popülasyonunun çoğu çok fazla peynir yiyor. Örneğin, 28 gram parmesan peyniri 100'den fazla kaloriye ve 7 gram yağa sahipken, tavuk gibi daha yağsız bir proteinin aynı porsiyonu kalorinin üçte birine sahiptir. Peynir insanların kilo vermesini gerçekten engelleyebilir çünkü sandıklarından çok daha fazla yağ ve kalori alıyorlar," dedi. 

Meyve Suyu

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Dr. Surampudi, "Meyve suyu en kötüsü" diyerek sözlerine başladı. Bazı meyve suyu markaları yüzde 100 meyve suyu olduğunu iddia etse de ilave şeker riski taşırlar. 0.24 ml bir meyve suyu porsiyon 30 grama kadar şeker içerebilir. Ayrıca, bir bardak portakal suyu 100'den fazla kaloriye sahipken, taze bir portakal sadece 62 kaloridir. Örneğin bir bardak portakal suyu, bir portakal yemek kadar doyurucu olmayacaktır. Townsend, "Meyve suları bütün meyve ve sebzeleri yemekle aynı şey değil" dedi.  

Bitkisel Süt

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Bitkisel bazlı sütler, hayvansal ürünlerden yapılmadıkları için genellikle daha sağlıklı kabul edilir.  

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Williams, “Soya beslenme açısından inek sütüne en yakın olanıdır. Diğerleri bitkisel sütler de düşük kalorili olabildikleri için kilo vermek için iyi gibi görünmektedir. Ama besin değerleri ise düşük” dedi.  

0.24 ml’lik bir bardak badem sütü sadece yaklaşık 1 gram protein içerir ve aynı porsiyon yulaf sütü sadece 3 gram protein içerir. Bir fincan şekersiz soya sütü, inek sütünün yarısı kadar yaklaşık 80-90 kalori içerir, ancak aynı zamanda inek sütüne benzer miktarda 7-9 gram protein içerir. 

Soya sütünün badem sütüne kıyasla çok daha iyi bir protein kaynağı olduğunu ifade eden Townsed, "Bitki bazlı olduğu için daha iyi veya daha sağlıklı olduğunu varsaymayın. Bu sütler ayrıca ilave şeker içerebilir. Normal veya soya sütü tüketemiyorsanız, şekersiz badem veya yulaf sütü tercih etmelisiniz” dedi. 

Hazır Salatalar

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Townsend, "Üzerine ne koyduğunuza dikkat etmezseniz, sandviç yemek salata yemekten çok daha iyi olabilir," dedi.  

Restoranlardaki salatalar, kilo verme hedeflerini engelleme konusunda en büyük riski taşır. Williams, "Çoğu insanın evdeki salatalarına kıyasla restoranlardaki salatalar tamamen farklı bir top oyunu. Evde sağlıksız bir salata yapıyormuş gibi hissetseniz bile, bir restoranda daha kötü olduğunu garanti ederim. Bunun nedeni, peynir ve kruton gibi daha yüksek miktarlarda bileşenlerle eklenen yağ içeriğidir. Ancak sos, sağlıklı bir salatanın en büyük düşmanlarından biridir” ifadelerine yer verdi. 

Dr Surampudi, ise salatalara ilişkin "Her zaman salata yemekle iyi bir şey yaptığımızı düşünüyoruz, ancak salatalara eklenen sosların ne kadar kalori eklendiğinin farkında değiliz. Bazen soslu bir salata 1000'den fazla kaloriye ulaşabilir” diye konuştu.  

Gronala Bar

Kilo verme sürecinde doğru bilinen yanlışlar Kilo kaybını engelleyen 9 neden

Granola barlar, mükemmel bir B, C, E vitamini ve potasyum kaynağı olmasına rağmen içeriğindeki farklı besin maddeleri nedeniyle yararından çok zararı olabilir.  

Dr Surampudi, "Proteini var, ancak daha lezzetli hale getirmek için çok fazla şeker veya çok fazla çikolata ekliyorlar" dedi. Çoğu granola bar, 100 ila 300 kalori arasında değişir, ancak içerisine şeker eklenince bütün faydaları ortadan kalkar. Dr Surampudi, bunun yerine az yağlı yoğurt ile beraber bir avuç karışık kuruyemiş veya meyveyi tercih edilmesine önerdi. Townsend ise ilave şeker içermeyen ve daha fazla lif içeren bir granola bar seçmenizi tavsiye etti.