Cadde ADAK YEMEĞi HERiSE

ADAK YEMEĞi HERiSE

24.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Herise’nin Selçuklular döneminin milli yemeği olduğu söylenir. Antakya’nın Samandağı yöresinde geleneksel bir tat olan Herise, çeşitli nedenlerle zora düşen ve bu durumdan kurtulmak isteyenlerin adak yemeği

ADAK YEMEĞi HERiSE

HERiSE (ETLi AŞUR)

Haberin Devamı

Malzemeler (12 Kişilik)
500 gr. aşurelik buğday, (1 gece önceden ıslatılmış)
3 adet kuzu incik
1 tatlı kaşığı şumra (rezene tozu)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 lt. su
Tuz

Üzeri için
150 gr. tereyağ - Pul biber

Hazırlanışı: Bir gece önceden ıslattığınız buğdayı derin bir tencereye alın, içine incikleri atın ve 2 lt. suyla haşlayın.
Pişmiş etin kemiklerini tencereden alın ve ayırın. (Etin çok iyi pişmesi gerekli, bu önemli bir noktadır) Kemikleri aldıktan sonra tencereye tüm baharatları ve tuzu ekleyin. Pişmeye devam etsin. Eğer suyu azalmışsa ve et tam pişmemişse biraz sıcak su ekleyin. Buğday ve et birbiriyle tam olarak özleşince tahta kaşık yardımıyla 5 dakika kadar karıştırın. Bir tavada tereyağını pul biberle eritin ve hafifçe kızdırın. (Tereyağı yanmasın) Sosuyla birlikte servis edin.



YEŞiL MERCiMEKLi BULGUR PiLAVI
Malzemeler (6 - 8 Kişilik)
-1 su bardağı yeşil mercimek
-1 orta boy küp doğranmışkuru soğan
-2 su bardağı pilavlık bulgur
-3 bardak sıcak su
-1 çay bardağı zeytinyağı
-Tuz


Hazırlanışı: Mercimekleri haşlayın ve süzün. Tencereye mercimekleri, 3 bardak suyu koyun ve ocağa alın, bulguru ilave edin, kaynayınca kısık ateşe alın ve pişirin. Sonra ocaktan alın. Tavada zeytinyağı ve soğanı kavurun, soğan hafif pembeleşince bulgurun üzerine dökün ve iyice karıştırın. 10 dakika kadar demlenmeye bırakın ve sıcak servis edin.

FUL DEMMES
(BAKLA EZMESi)

Haberin Devamı

Malzemeler (6 Kişilik)
-1 kase haşlanmış kuru bakla
-2 diş ezilmiş sarmısak
-3 yemek kaşığı tahin
-1 limonun suyu
-1 kahve fincanı ılık su
-1 çay kaşığı kimyon
-Tuz
-1 çay bardağı zeytinyağı

Üzeri için
-Pul biber, tuz, maydanoz
-1 yemek kaşığı zeytinyağı



Hazırlanışı: Haşlanmış baklayı ve sarmısağı rondodan önce suyla birlikte biraz geçirin. Daha sonra üzerine limon suyu, kimyon, tuz, zeytinyağı ve tahini ekleyin. Tekrar rondodan geçirin. Eğer kıvamı fazla yoğunsa biraz daha ılık su ekleyebilirsiniz. Bakla ezmesini servis tabağına alın. Bir kaşık zeytinyağı, maydanoz ve pul biberle süsleyin.


PATATES?KÖFTESi
(ACI?KIYMA?SOSLA)

Haberin Devamı

Malzemeler (6 Kişilik)
-2 su bardağı ince kırmızı bulgur
-1 çay bardağı sıcak su
-3 orta boy haşlanmış patates
-2 çorba kaşığı tepeleme biber salçası
-1 çorba kaşığı tepeleme domates salçası
-1 yemek kaşığı kuru fesleğen
-1 çay kaşığı toz kimyon
-Karabiber
-İnce kıyılmış maydanoz

Soğan sos için
-1 baş iri boy soğan
-1 su bardağı zeytinyağı

Kıyma sos için
-250 gr. kıyma
-1 baş soğan
-1 çay kaşığı pul biber
-Bir tutam kimyon
-Karabiber
-Zeytinyağı, tuz

Hazırlanışı: Geniş bir kapta patates ve maydanoz hariç diğer ana malzemeleri sıcak suyla birlikte iyice karıştırın ve bulguru, yumuşaması için 15 dakika kadar dinlendirin. Haşlanmış, hafif sıcak patatesleri karışıma ekleyin ve iyice yoğurmaya başlayın. Çiğ köfte yoğurur gibi sürekli ezin. Eğer bulgur hala sertse ara ara sıcak su katın. Soğan sosu için bir tavada soğan ve zeytinyağını, soğan kızarma- dan iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Başka bir yerde kıyma sosu için soğanı zeytinyağıyla hafifçe kavurun ve kıymayı ekleyin. Kıyma pişinceye kadar bekleyin. Sonra karabiber, tuz, pul biber ve kimyonu ekleyin. Patatesi bulgura iyice yedirince yoğurma işlemini bitirin. Daha önce hazırladığınız soğan sosunu bulgura dökün, iyice eminceye kadar karıştırın ve doğranmış maydanozları ekleyin. Ellerinizle şekil vererek kıyma sosuyla birlikte servis yapın.