Bihter Ayyıldız

Bihter Ayyıldız

tbkrxm@yahoo.fr

Tüm Yazıları

Geçen hafta salı sabahı başlayıp, cuma akşamı sonra eren Mercedes Benz Fashion Week Istanbul’un yedinci sezonunu geride bıraktık.
Yapılsın mı, yapılmasın mı? Polemikleriyle başlayıp, bu ortamda yapılması doğru mu, değil mi? eleştirileriyle devam eden MBFWI dört günlük moda maratonunda ne hız ne de nefes kaybetmeden kesintisiz bir performans gösterdi.
Yedi sezondur IMG Fashion tarafından düzenlenen ve Mercedes Benz’in isim sponsoru olduğu etkinliğin bu sezon itibariyla mekan sponsoru da Zorlu Center oldu.
Etkinlik ayrıca İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) tarafından destekleniyor.
Tüm bunları neden mi tekrarlıyorum? Çünkü bir moda yazarı olarak önceliğim Türk moda sektörünün gelişmesi ve Türk moda tasarımcılarının desteklenmesi.
MBFWI’da neredeyse tüm defilelere katıldım, The Core’da satış yapan tüm tasarımcıların stantlarını ziyaret ettim, tasarımcıların çoğuyla, defile koreograflarıyla, blogger ve fotoğrafçılarla konuştum. Deniz Marşan defilesini iptal etti. Tülin Şahin de defilelere katılmama kararı aldı.
Herkesin söylediği ortak şey şu ki, eğer bu moda haftası iptal olsaydı, bir daha yapılması çok zor olurdu.

Haberin Devamı

Büyük destek
Ama ne oldu, dünya çapında ün yapmış, ne ekonomik ne de kendini tanıtma kaygısı olmayan Dice Kayek Paris’ten, Bora Aksu da Londra’dan kalkıp geldi.
Gelmeselerdi ne eksilirdi onların kariyerinde? Hiçbir şey. Ama onlar buradaki tasarımcılara ve sektör çalışanlarına umut verdi, ilham verdi.
Bunun yanı sıra demin de söylediğim gibi birkaçı hariç, birçok defile, mini runway ve sunuma katıldım ve hepsinde salonlar sonuna kadar doluydu. Türkiye’deki en önemli moda dergilerinin yayın yönetmenleri, editörleri, bloggerlar ve yabancı satın almacılar MBFWI’a çok büyük destek verdiler. Herkes Türkiye moda sektörünün bugünü ve geleceği için elele vermişti.
Bunu görmek beni çok duygulandırdı ve bana ümit verdi.

Haberin Devamı

Moda filmleri başroldeydi
Bunun yanı sıra birçok ilk ve yeniliğin yaşandığı yedinci sezonda en çok moda filmleri konuşuldu.
Dice Kayek’in ‘Jokes’ isimli filmi şu an dünyada lüks markaların dijital stratejileriyle birebir örtüşen ters köşe bir tarza sahipken, Zeynep Tosun’un ‘Kayıp Anadolu’ isimli filmi ülkemizin değerlerine, Tuba Ergin’in ‘Future Imperfect’ isimli filmle doğa ile insanın dengesine dikkat çekti.

Ön sıra savaşları
Daha önceki moda haftalarında yaşanan ön sıra kavgaları bu sezon yok denecek kadar azdı. Tabii ne olsa ünlüyüm, LCV vermeden de birinin yanında her türlü her defileye girerim kafasındaki isimler markaların halkla ilişkiler ekiplerine ve tüm organizasyonun misafir ilişkilerini yürüten L’Appart ekibine zorluk çıkartmayı ihmal etmediler.
Yazımı, Mercedes Benz Fashion Week Istanbul yedinci sezonda bana, defileleri takip etmemde ve içerik desteğinde sonsuz sabır ve güleryüzle destek veren tüm L’Appart PR ekibine teşekkür ederek bitiriyor, bir sonraki sezon görüşmek üzere diyorum.